The Rise of the 0.5 Selfie


Julia Herzig, en 22-årig fra Larchmont, NY, har “en besættelse”. Det er med at tage en ny slags selfie – en, der ikke helt stemmer overens.

I nogle af disse selfies buler fru Herzigs pande hen over halvdelen af ​​billedet. Hendes øjne er halve skiver, der kigger op på noget ud over kameraet. Hendes næse rager ud. Hendes mund er usynlig. Disse billeder er bedst, når de har “ildevarslende, uhyggelige vibes,” sagde hun.

Fru Herzig begyndte at tage disse billeder – kaldet 0,5 selfies (udtales “punkt fem” selfies og ikke “halve” selfies) – da hun opgraderede til en iPhone 12 Pro sidste år og opdagede, at dets bagkamera havde et ultravidvinkelobjektiv, der kunne få hende og hendes venner til at se “forvrænget og skøre ud”.

Men det, der virkede som en joke, var større end fru Herzig, en nyuddannet kandidat fra Washington University i St. Louis, troede. For et par måneder siden, efter forårsferien, åbnede hun Instagram til et feed fyldt med 0,5 selfies.

“Pludselig, en dag, tog alle 0,5 selfies,” sagde hun.

Uanset hvor Gen Z samles i disse dage, vil der næsten blive taget en 0,5 selfie, der fanger øjeblikket med tilfældig smiger – eller komisk mangel på samme. De 0,5 selfies dukker op på Instagram, spreder sig i gruppechat, bliver tale om fester og bliver ofte snappet for at beskrive detaljerne i dagligdagen.

I modsætning til en traditionel selfie, som folk i det uendelige kan forberede sig og posere til, er 0,5-selfie – sådan navngivet, fordi brugere trykker 0,5x på et smartphone-kamera for at skifte til ultrabred-tilstand – blevet populær, fordi den langt fra er kurateret. Da ultra-vidvinkelobjektivet er indbygget i telefonens bagsidekameraer, kan folk ikke se sig selv tage en 0,5-selfie, hvilket skaber tilfældige billeder, der formidler forvrængningens lune.

“Du ved virkelig ikke, hvordan det kommer til at forløbe, så du skal bare stole på processen og håbe, at der kommer noget godt ud af det,” sagde Callie Booth, 19, fra Rustburg, Va., som tilføjede, at en god 0,5 selfie var “modsætningen” til en god frontvendt.

I deres bedste 0,5 selfies, sagde fru Booth, er hun og hendes venner slørede og lige i ansigtet. “Det er ikke det traditionelle perfekte billede,” sagde hun. “Det gør det sjovere at se tilbage på.”

Problemet er, at det er svært at tage en 0,5 selfie. På grund af bagkameraet er lystfiskeri og fysisk manøvrering et must. Hvis selfie-tagere ønsker at passe alle ind i en ramme, skal de strække armene så langt ud og op som muligt. Hvis de vil maksimere, hvor meget et ansigt forvrænger, skal de sidde på deres telefon vinkelret på deres pande og lige ved deres hårgrænse.

Oven i den akrobatik, fordi telefonen er vendt rundt, skal 0,5 selfie-elskere trykke på lydstyrkeknappen for at tage billedet og passe på ikke at forveksle det med tænd/sluk-knappen. Nogle gange kræver 0,5 selfies med store grupper også brug af en selvudløser. Intet er synligt, før selfien er taget, hvilket er halvdelen af ​​fornøjelsen.

“Jeg tager det bare, og jeg ser det faktisk ikke før senere, så det bliver mere om at fange øjeblikket i forhold til at se, hvordan alting ser ud,” sagde Soul Park, 21, fra Starkville, Miss.

Vid- og ultravidvinkelobjektiver er ikke nye. Først patenteret i 1862bruges linserne ofte til at fange mere af en scene med deres bredere synsfelt, især i arkitektur-, landskabs- og gadefotografering.

“Det går så langt tilbage, som fotografering har været en ting,” sagde Grant Willing, en fotograf, der anmelder kameraer for elektroniksuperbutikken B&H Photo Video.

Selfies, populariseret af berømtheder som Ellen DeGeneres, Kim Kardashian og Paris Hilton, er en mere moderne innovation (selvom selv dette nogle gange er omstridt). I 2013 tilføjede Oxford Dictionaries “selfie” til sin online ordbog og udpegede det årets ord.

BilledeParis Hilton poserer til en selfie i 2017.
Kredit… Cole Bennetts/Getty Images

0,5-selfien blev født af vidvinkellinsens konvergens med selfien, som blev mulig, da ultravidvinkellinser blev tilføjet til Apples iPhone 11 og Samsungs Galaxy S10 i 2019 og til nyere modeller.

På grund af vidvinklen virker motiver tættere på en linse større, mens de længere væk virker mindre. Det skift fordrejer motiver på en måde, der er velkommen i for eksempel arkitektonisk fotografi, men traditionelt frarådes i portrætter.

“Vidvinkel til portrætoptagelser var altid virkelig anderledes, fordi det bare gjorde det mere forvrænget,” sagde Alessandro Uribe-Rheinbolt, 23, en colombiansk fotograf baseret i Detroit.

Hr. Uribe-Rheinbolt sagde, at han for nylig havde bragt vidvinklen fra sit portrætarbejde – hvor kunder har bedt om udseendet af en 0,5 selfie – til sit personlige liv, ved at bruge det til at fange sine venner, hans outfits og hans daglige rutine.

“Det giver det et mere afslappet look,” sagde han. “Der er meget mere kreativitet med den måde, du vinkler på, og den måde, du sætter det tættere på.”

Billede

Kredit…Alessandro Uribe-Rheinbolt
Billede

Kredit…Alessandro Uribe-Rheinbolt

En uredigeret 0,5 selfie er mere organisk legende end en frontvendt selfie. At poste selfies på Instagram, hvor lemmer er nudlede eller øjne er buggy, er ment som dumt, hvilket får det til at virke som om fotograferne tager sig selv – og sociale medier – mindre seriøst.

“Noget ved det bryder den fjerde mur, fordi du anerkender, at du tager et billede for at tage et billede,” sagde Hannah Kaplon, 21, fra Sacramento. “Det forsøger at gøre Instagram afslappet igen.”

Ms. Kaplon, som er nyuddannet fra Duke University, sagde, at hun nu tog en 0,5 selfie til de fleste lejligheder: en sen aften, hvor hun studerede på biblioteket, en middag med 11 gæster, en basketballkamp.

“Helt hurtigt, hvor end mine venner og jeg var, tænkte jeg: ‘Vi er nødt til at tage en 0,5 selfie’,” sagde hun. “Tendensen har fået sit eget liv.”Kilde link