Denne teenager slog allerede nogle af Usain Bolts rekorder. Han bliver hurtigere.


TAMPA, Fla. – Da Erriyon Knighton, et par måneder efter sin 18-års fødselsdag, blev den fjerdehurtigste 200 meter-løber i historien den 30. april, tweetede hans medsprinter Michael Cherry forbløffet: “Den dreng fik algebra i mandags.”

Knighton var stadig uger væk fra at afslutte gymnasiet han løb en halv omgang rundt på banen på 19,49 sekunder, sænker sin egen verdensrekord for juniorer, som engang blev holdt af Usain Bolt, ved LSU Invitational i Baton Rouge, La.

Knighton var blevet professionel i januar 2021, dage før hans 17-års fødselsdag. Måneder senere sluttede han på fjerdepladsen i 200 ved OL i Tokyo, så hans sejr ved dette afdæmpede stævne var ikke uventet. Det var, hvor hurtigt Knighton krydsede målstregen i så ung en alder, der var opsigtsvækkende.

Han deltager i weekendens amerikanske atletikmesterskaber i Eugene, Ore., som favorit og forventes at kvalificere sig til verdensmesterskaberne, der afholdes der i juli, når han tror på, at han kan vinde.

Ude af stand til at se resultattavlen med det samme i Louisiana State, reagerede Knighton med få følelser på sin sejr. Han vidste, at han havde løbet hurtigt, men han vidste endnu ikke, at hans resultat kun blev overgået af tre af de største sprintere gennem tiderne – Bolt of Jamaica, den tredobbelte olympiske mester på 200 meter, som har seniorverdensrekorden i 19.19 sekunder; Yohan Blake fra Jamaica, OL-sølvvinderen i 2012 med en personlig rekord 19.26; og Michael Johnson fra USA, der vandt ved OL 1996 i 19.32.

Forbedringer i sprint sker oftest med blot hundrededele af et sekund, skåret så tynde som carpaccio. Men Knighton barberede sig mere end tre tiendedele af et sekund fra sin tidligere bedste på 19,84. Det kunne lige så godt have været et minut i elitesportens verden, især i betragtning af at det var hans første 200 meter løb i sæsonen. Forventningerne den dag var lige så pjuskede som medvinden.

Knighton udtrykte overraskelse og sagde, at han ikke troede, han ville nå sådan en tid, før han var 20 eller 21. Da hans træner, Mike Holloway, fortalte ham, at han havde løbet 19.49, svarede han: “Nej, det gjorde jeg ikke.”

Hvorfor skulle han tro andet? Ingen teenager havde nogensinde løbet så hurtigt. Ikke Bolt, ikke nogen.

Billede

Kredit…Alexandra Garcia/The New York Times

Da Knighton foldede sin 6-fod-3-ramme ud fra startblokkene, trak han nogle gange sin venstre eller bagerste fod på banen. Men han slap rent ved LSU-stævnet. Inden han forlod kurven, var løbet reelt slut.

Banen så ud til at vippe, som om den var vendt, da Knighton skyndte sig ud af svinget, og han så ud til at løbe ned ad bakke og landede, som elitesprintere gør lige bag hans fodbolde, og hans hæle rører tilsyneladende aldrig jorden. Hovedet helt stille, armene pumpende, men afslappede, en let vind i ryggen trak Knighton væk fra feltet for hvert lange skridt.

Fordelen ved at være høj med lange ben tillod Knighton at tage færre skridt end kortere sprintere, hvilket forsinkede hans træthed i det sene løb og tillod ham at opretholde større hastighed mod målstregen. Hans træner undrede sig over finessen og elasticiteten i Knightons skridt. Det vil sige, hvor behændigt han absorberede energien ved at lande med en maksimal kraft på omkring fem gange sin kropsvægt og sprang hurtigt sin krop og fødder tilbage i luften.

Det grundlæggende mål for hastighed er skridtlængde gange skridtfrekvens. Elitesprintere slår generelt banen og løfter sig igen på omkring ni hundrededele af et sekund.

“Det er næsten, som om han er en pogo-pind,” sagde Holloway, som er cheftræner ved University of Florida og også var cheftræner for USA’s banehold ved OL i Tokyo.

Ved Tokyo Games var Knighton, med sine 17 år, den yngste amerikanske baneolympiker siden den berømte miler Jim Ryun i 1964. Ifølge NBC blev han den yngste mandlige baneatlet, der nåede finalen i et individuelt olympisk løb i 125 år. Skulle Knighton forblive rask og kvalificere sig til verdensmesterskaberne i juli, forventes han af mange at vinde en medalje og muligvis slutte øverst på podiet. Når OL i Paris 2024 begynder, er han hele 20 år gammel.

Folk spørger ofte, om han vil være den næste Usain Bolt. Sammenligningen er en ære, sagde Knighton, men nej, han ønsker ikke at være den næste Bolt. Han vil være den bedste udgave af sig selv.

”Jeg er ikke vokset op med hans navn; Jeg voksede op med mit navn,” sagde Knighton for nylig under en afslappet frokost med sin anden træner, Jonathan Terry, som driver en Tampa-baneklub kaldet My Brother’s Keeper. Samtalen slyngede sig fra atletik til hurtige biler til udfordringerne med at fange havkat.

Som 18-årig har Knighton endnu ikke kigget nærmere under motorhjelmen på sin interne motor, som han har under motorhjelmen på den $80.000 Dodge Hellcat, han gerne vil købe. Han overlader biomekanik til sine trænere. Han har højere tanker. Nogle gange under træning stirrer Knighton ud i det fjerne, dagdrømmende. Terry er nødt til at kalde hans navn for at bryde drømmen.

Billede

Kredit…Hiroko Masuike/The New York Times

“Jeg overvejer nok at slå verdensrekorden,” sagde Knighton.

Knighton er selvsikker, flittig og frygtløs, uberørt af berømmelse, sagde hans trænere. Men internationale forventninger er en tung vægt at lægge på de smalle skuldre af en teenagesprinter, uanset hvor tidlig den er. Så Knightons lejr forsøger at gøre ham hurtigere ved i virkeligheden at bremse ham.

De har talt ham ud af Hellcat, med dens ublu forsikringspræmier. Hans træning er lav volumen. Han har gjort relativt lidt vægtløftning endnu for at udfylde sin 164-punds ramme. Han har kun kørt fire løb i denne sæson. For en sikkerheds skyld trak han sig fra et stævne i New York i begyndelsen af ​​juni efter at have mærket et let stik i lænden under træningen.

Det var ikke alvorligt, sagde Knighton. Han ville bare ikke have, at det skulle blive alvorligt.

“Hvis vi ønsker at have lang levetid i sporten, kan vi ikke slå ham,” sagde Holloway og bemærkede, at jamaicanerne også udviklede Bolt omhyggeligt. “Folk glemmer, at Bolt var rigtig god på 16 og 17, og da han var 21, 22, var han uovervindelig.”

Knighton behøver ikke lede længere end en olympisk jævnaldrende, Trayvon Bromellen anden tidligere Florida high school sprintstjerne, for at indse muligheden og skrøbeligheden af ​​hastighed i verdensklasse.

I 2014 blev Bromell, fra det nærliggende St. Petersborg, den første juniorsprinter til at løbe 100’eren på mindre end 10 sekunder (9,97), mens han vandt en NCAA-titel på Baylor University. Han vandt også en bronzemedalje på den distance ved verdensmesterskaberne på bane i 2015. Men Bromell rev en akillessene ved OL i Rio 2016 og nåede ikke 100 meter-finalen i Tokyo på trods af at han var guldmedaljefavorit.

“Det kan gå galt på mange måder,” sagde Peter Weyand, en biomekanikekspert ved Southern Methodist University, som forsker i elitesprintere. “Bolt er den klassiske historie om de ingredienser, du ønsker at få tingene til at gå rigtigt – stærk familiestøtte, venner, rigtig god, stabil ledelse og god coaching.”

Hvis Knighton undgår alvorlige skader og opretholder en solid støttestruktur, mens hans karriere fortsætter på en normal bane, siger Weyand, ser det ud til, at han vil bryde Bolts 200 meter rekord på 19,19 – engang anset for urørlig. “Jeg tror, ​​at væddemålet ville være, at han nok kunne gøre det,” sagde han. “Skyd, han er næsten et halvt sekund hurtigere end Bolt på samme alder. Det er vanvittigt. Han er et fænomen.”

Knightons banekarriere begyndte i 2019 under hans første år på Hillsborough High School i Tampa, efter forslag fra en assisterende fodboldtræner. Han fortsatte med at spille fodbold gennem sin juniorsæson som en bred modtager og en sikkerhed, der kunne squatte 500 pund og dødløfte 450. Southeastern Conference-magter, herunder Georgia og Alabama, viste interesse. Hans karrierevej gik dog fra fodboldbaner til banerne bygget omkring dem.

Billede

Kredit…Eve Edelheit for The New York Times

Som 16-årig ved junior-OL 2020 løb Knighton 100 i 10.29 og 200 i 20.33 – en national aldersgrupperekord. I januar 2021, måneder før legene i Tokyo, blev han professionel, underskrev en kontrakt med Adidas og hyrede John Regis, en britisk tredobbelt olympier og en britisk rekordholder i 200, som en af ​​sine agenter.

“Jeg kørte det, professionelle løb,” sagde Knighton. “Jeg tænkte, at hvis jeg fik lidt mere træning, kunne jeg være en af ​​dem.”

Ved de olympiske forsøg i juni sidste år knuste han to gange Bolts verdensrekord for juniorer i 200’eren, idet han på det tidspunkt fik sin bedste karriere på 19,84. For at se Knighton køre Olympic 200-finalen fra Tokyo i august, samledes anslået 500 mennesker til en seerfest på Hillsborough High, jublende og viftede med flag.

“Elever, lærere, cafeteriaarbejdere, vogtere, stedet brød ud,” sagde Eric Brooks, skolens sportsdirektør.

Knighton blev nummer fire i 19,93 — en fantastisk præstation for en teenager. Da et fjernsynskamera nåede ham, krøb han sig på banen og smilede, men det var et smil af at overveje, hvad der kunne have været. Hans start var fejlbehæftet, og han kunne ikke matche medaljevindernes kraft ned ad strækningen. “Jeg troede ikke, jeg var stærk nok,” sagde han.

Holloway, den olympiske banetræner, talte med Knighton efter løbet. Teenageren var tømt for luft. Han troede, han kunne vinde. Holloway fortalte ham: “Jeg vil ikke have, at du nogensinde glemmer, hvordan du har det lige nu; og husk, du vil aldrig have det sådan igen.”

Dette forår forbedrede Knighton sin 200 personlige rekord til 19,49 og sine 100 til 10,04. Terry tror på, at han kan sænke sin 200-tid til 19,39 denne sommer, og hvis han løber et perfekt løb, kan han løbe 19,18 eller hurtigere – en verdensrekord – i 2024. For det bliver Knighton nødt til at finpudse sin start og få styrke til at stå højere op, mens han løber og hæver hofterne for at få fuld benforlængelse.

“Han er som et føl, der er født og knap kan gå,” sagde Holloway. “Så bliver de stærkere og bliver sekretariat.”Kilde link