6. januar Panel siger, at det har nye beviser for Trumps pres på Justice Dept.


WASHINGTON – Husudvalget, der undersøger angrebet den 6. januar på Capitol, planlægger torsdag at afsløre nye beviser om, hvordan præsident Donald J. Trump forsøgte at manipulere justitsministeriet for at hjælpe ham med at holde fast i magten, efter at han tabte valget i 2020, sagde medhjælpere på Onsdag.

Ved sin femte offentlige høring i denne måned, som er planlagt til torsdag kl. 15.00, planlægger panelet at høre vidnesbyrd fra tre tidligere topembedsmænd i justitsministeriet, som forventes at redegøre for, hvordan hr. Trump forsøgte at misbruge statsadvokatens kontor til at vælte hans nederlag, et ekstraordinært tilfælde af en præsident, der blander sig i landets retshåndhævelsesapparat for sine egne personlige formål.

Udvalgsassistenter sagde, at panelet ville detaljere, hvordan hr. Trump uden held pressede embedsmænd til departementet til falsk at erklære, at der var udbredt bedrageri i valget, anlægge retssager til fordel for hans kampagne og udpege en konspirationsteoretiker som en særlig rådgiver til at undersøge valget. Den vil også spore hans mislykkede bestræbelser på at sende falske breve til statslige embedsmænd for at undergrave valgresultaterne og endelig for at erstatte den fungerende rigsadvokatder nægtede at følge hans planer.

Mr. Trump trak i sidste ende tilbage, efter at agenturets embedsmænd truede med masseudmeldelse, men komiteen præsenterer hans handlinger som en kritisk del af den tidligere præsidents mangelags indsats for at undergrave valget.

De vidner, der er planlagt til at vidne, er Jeffrey A. Rosen, den tidligere fungerende justitsminister; Richard P. Donoghue, den tidligere fungerende vicestatsadvokat; og Steven A. Engel, den tidligere assisterende justitsminister for Office of Legal Counsel.

Repræsentant Adam Kinzinger, republikaner fra Illinois og medlem af udvalget, forventes at spille en central rolle i afhøringen af ​​vidner og fremlæggelse af beviser. Han har antydet, at høringen kunne afsløre flere oplysninger om medlemmer af kongressen, der søgte benådning efter 6. januar.

Historien om, hvordan hr. Trump forsøgte at gribe ind i justitsministeriets arbejde for at holde sig selv i embedet, er blevet veldokumenteret af både Senatets retsudvalg og udvalget for Repræsentanternes Hus den 6. januar, men medhjælpere til Parlamentets undersøgelse sagde, at torsdagens høring vil indeholder nye åbenbaringer.

Gang på gang fortalte embedsmænd i afdelingen Mr. Trump efter valget, at hans påstande om udbredt bedrageri var falske, og fik ham til at trække sig fra nogle af sine mest ekstreme forslag.

Et dramatisk øjeblik kom i et Oval Office-møde den 3. januar 2021, da Jeffrey Clarken lidet kendt afdelingsadvokat, der havde udarbejdet strategier om, hvordan man kunne holde Mr. Trump ved magten, foreslog, at agenturet udsendte en juridisk udtalelse til vicepræsident Mike Pence, der rådgav ham om, hvilke handlinger han kunne tage under kongressens fælles møde. i tre dage senere, da lovgiverne skulle mødes til den officielle valgoptælling, der ville bekræfte Joseph R. Biden Jr.s sejr.

“Det er en absurd idé,” indskød hr. Engel ifølge vidneudsagn, han afgav til udvalget. “Det er ikke justitsministeriets rolle at give lovgivende embedsmænd juridisk rådgivning om omfanget af deres opgaver.”

Mr. Trump talte derefter op og fortalte justitsministeriets embedsmænd, som gentagne gange fortalte ham, at hans påstande om udbredt bedrageri var falske, at de ikke måtte tale med hr. Pence.

“Ingen burde tale med vicepræsidenten her,” sagde Mr. Trump ifølge Mr. Engel.

Mr. Trump ville fortsætte med skub gentagne gange til hr. Pence at forsøge at vælte valgresultatet.

Også på det møde foreslog Mr. Trump at fyre Mr. Rosen, som advarede ham om, at valget i 2020 ikke blev stjålet, og erstatte ham med Mr. Clark, som var villig til at gøre hans bud.

“Herr, jeg ville træde tilbage med det samme,” sagde Mr. Donoghue ifølge en erklæring, han afgav. “Der er ingen måde, jeg tjener et minut under denne fyr,” sagde han om Mr. Clark.

Mr. Trump vendte sig derefter til Mr. Engel og sagde: “Steve, du ville ikke træde tilbage, vel?” Hr. Engel svarede: “Absolut det ville jeg, hr. præsident. Du ville ikke efterlade mig noget valg.”

Justitsministeriets embedsmænd var også vidner til interaktioner mellem Pat A. Cipollone, Det Hvide Hus’ advokat og Mr. Trump. Udvalget har opfordret hr. Cipollone til at vidne offentligt, men han har indtil videre afvist.

Mr. Cipollone skubbede tilbage mod en plan fremsat af Mr. Clark, som ønskede at distribuere officielle breve til flere statslige lovgivere, der fejlagtigt advarede dem om, at valget kan være blevet stjålet, og opfordrede dem til at genoverveje bekræftede valgresultater.

“Det brev, som denne fyr ønsker at sende – det brev er en mord-selvmordspagt,” sagde Mr. Cipollone til Mr. Trump ifølge Mr. Donoghue. “Det kommer til at skade alle, der rører ved det. Og vi burde ikke have noget at gøre med det brev. Jeg vil aldrig se det brev igen.”

Panelet planlægger mindst to yderligere høringer i juli, ifølge dets formand, repræsentant Bennie Thompson, demokrat fra Mississippi. Disse sessioner forventes at beskrive, hvordan en hob af voldelige ekstremister angreb Kongressen, og hvordan Mr. Trump ikke gjorde noget for at afbryde volden i mere end tre timer.Kilde link