Fremtidens udfordringer Konfronter kunstverdenen


ATHENS — Skal British Museum returnere de gamle skulpturer kendt som Parthenon-kuglerne til Grækenland? Bidrager kunstverdenen til den globale opvarmning? Er det varme marked for digital kunst kendt som NFT’er forbi?

Disse er blandt de mest irriterende udfordringer, som kunstverdenen står over for i dag, især spørgsmålet om, hvordan – eller endda om – man skal returnere det, som mange ser som plyndret kunst, som Parthenon-kuglerne, til deres retmæssige ejere.

Disse spørgsmål og mere blev kraftigt debatteret i sidste uge på Kunst til i morgen konference i Athen, et tre-dages møde mellem kunstadministratorer, kunstnere, kulturelle iværksættere, gallerister og samlere afholdt i samarbejde med The New York Times. Blandt de fremviste gæster var kunstneren Jeff Koons, som talte om at sende sine seneste kreationer til månen med hjælp fra Elon Musks SpaceX; Brian Donnelly, bedre kendt som Kaws, der mindede om sin begyndelse som graffitikunstner; og milliardæren græske iværksætter Dimitris Daskalopoulos, som reflekterede over hans nylige donation af mere end 350 værker til museer, herunder Guggenheim og Tate.

Passende nok blev spørgsmålet om tilbagelevering drøftet foran det 2.500 år gamle Parthenon på terrassen til Akropolismuseet, hjemsted for omkring halvdelen af ​​de overlevende marmorskulpturer, der var en del af Parthenons originale frise. De andre er i British Museum, efter Lord Elgin, Storbritanniens ambassadør i Det Osmanniske Rige (som regerede over Grækenland på det tidspunkt) fik dem fjernet for to århundreder siden.

Grækenlands krav om kuglerne har været mislykkede, fordi British Museum har forbud mod at udlevere nogen samlingsgenstande. Men i sidste uge sagde museets formand George Osborne: “Jeg tror, ​​der er en aftale at gøre” – hvorved kuglerne kunne vises i både London og Athen – så længe der ikke var “en masse forudsætninger” eller “en masser af røde linjer.”

Siden da har en række britiske lovgivere sagt til en græsk avis, at kuglerne skulle returneres, og en gruppe lærde og fortalere for skulpturernes restitution demonstrerede på British Museum i mandags.

Grækenland reagerede ikke officielt på konferencen på bemærkningerne fra hr. Osborne. I stedet udsendte Akropolismuseets generaldirektør, Nikolaos Stampolidis, en erklæring, læst op i hans fravær, hvori han beskrev Parthenon-kuglerne som repræsenterende en procession, der symboliserede athensk demokrati.

“Den voldelige fjernelse af halvdelen af ​​frisen fra Parthenon kan i virkeligheden opfattes som at adskille, dele og rykke halvdelen af ​​deltagerne i en egentlig procession op med rode og holde dem fanget i et fremmed land,” sagde hr. Stampolidis i hans udtalelse. “Det består af undertrykkelsen, afbrydelsen, opdelingen og forsømmelsen af ​​ideen om demokrati.”

“Spørgsmålet opstår: Hvem ejer “fangerne?” spurgte han. “Museet, hvor de er fængslet, eller stedet, hvor de er født?”

Mens British Museum ikke var repræsenteret i panelet, forklarede Victoria & Albert Museums direktør, Tristram Hunt, en af ​​talerne, det juridiske forbud mod at give genstande tilbage.

Han sagde, at loven var blevet indført, fordi så sent som i slutningen af ​​1970’erne, “så meget blev ødelagt og givet væk” af museumsbestyrere, herunder værker af afrikanske møbler og design, der blev anset for at være “uden værdi” og gipsafstøbninger af Sydasiatiske monumenter og skulpturer.

I dag var ny lovgivning om tilbagelevering af kulturarv ikke en prioritet for politikere eller vælgere, sagde Mr. Hunt, der engang var medlem af Folketinget. I stedet arbejdede museer som hans sammen med krævende regeringer for at “tænke over, hvordan vi deler disse samlinger”, herunder som en del af langfristede lån, selvom de pågældende regeringer sagde: “Du vil have, at vi låner af dig de ting, du stjålet fra os?”

En medpanelmedlem, den britiske forfatter Tiffany Jenkins, stod op for status quo. At beholde halvdelen af ​​kuglerne i Athen og den anden halvdel i London var, hævdede hun, “en rigtig god situation.”

“Her kan du se dem i sammenhæng med det præ-klassiske Athen,” sagde hun, “og også se på tværs af Akropolis og tænke: ‘Gud, det var der, de virkelig var’.” På British Museum, “kan du se dem i sammenhæng med verdens civilisationer.”

“Det ser mig som en win-win,” tilføjede hun.

Billede

Kredit…Tyrone Siu/Reuters

Blandt de andre emner, der blev omtalt på konferencen, var fremtiden for NFT’er: digitale certifikater for ejerskab og ægthed, der værdiansættes i kryptovalutaer og lagres på blockchain.

NFT’er har været en meget handlet handelsvare siden marts 2021, hvor Mike Winkelmann – bedre kendt som den digitale kunstner Beeple – solgte en for 69,3 millioner dollars på en Christie’s online-auktion. Ved udgangen af ​​det år var markedsværdien af ​​NFT’er steget fra $400 millioner til $16,7 milliarder.

I de seneste uger er kryptovalutaer dog gået i frit fald, hvilket eroderer værdien af ​​de digitale kunstværker, der er knyttet til dem. Og NFT’er står over for kritik for deres CO2-fodaftryk: Ifølge forskning fra Cambridge University bruger minedrift af Bitcoin (den førende kryptovaluta) mere energi på et år end Pakistan.

De tre talere på NFT-panelet – som alle er engageret i at lave eller handle i mediet – forsvarede det som en legitim kunstnerisk forfølgelse snarere end en måde at generere nemme penge på.

“Vi er en forretning i slutningen af ​​dagen, og vores bundlinje er at tjene penge, men en stor grund til, at vi blev involveret i rummet, var ikke for at tjene penge: Det var for at gavne vores kunstnere,” sagde Christiana Ine -Kimba Boyle, online salgsdirektør i Pace Gallery.

I betragtning af de få muligheder, der historisk er tilgængelige på det traditionelle kunstmarked, sagde hun, var NFT’er “en mulighed for at få vores kunstnere til at tilbyde værker til et andet marked til en lavere pris, hvilket også vokser deres samfund.”

Hun nævnte eksemplet med kunstneren John Gerrard, som havde 196 unikke NFT’er af sit arbejde udgivet i oplag. Selvom disse ikke repræsenterede svimlende tal, var de stadig “volumen”, sagde hun.

Mazdak Sanii, administrerende direktør og medstifter af Avant Arte, en kreativ markedsplads, forklarede, at “hype helt sikkert har drevet en masse interesse omkring dette område.” Alligevel var der også “noget mere dybtgående på færde” i form af et kunstnerisk fællesskab, der forbinder talenter med samlere.

Kenny Schachter, en NFT-kunstner, forfatter og samler, afviste anklager om, at NFT’er var mere forurenende end forsendelse af kunstværker og de private jetfly, der blev brugt til at flyve ultrarige samlere til kunstmesser. Han sagde, at kryptovalutaer var “på randen af ​​en større transformation”, da kulstofneutrale former for dem dukker op.

Hvad angår de faldende priser, kan de have en sølvbeklædning.

“Kryptomarkedet styrtede med 80 procent plus i de sidste syv måneder, og jeg glæder mig over det,” sagde han. “Lad det fjerne alt det overdrevne skum og spekulationer og kriminalitet og svindel.

“Venstrestående vil være de mennesker, der interesserer sig for kunst og at lave ting og udtrykke sig selv,” tilføjede han.Kilde link