Biden bør skære ned på gasindtægterne, der finansierer Myanmars Junta


Myanmars moderne historie har været præget af kolonial udnyttelse, militær undertrykkelse, vold og fornægtelse af demokrati. Græsrodsaktivister som mig og tusinder før mig har viet vores liv og ofret vores sikkerhed for at ændre dette. Men i løbet af det seneste år har et endnu dybere mørke sænket sig.

Siden det væltede vores valgte ledere i februar 2021, har det brutale og korrupte militær, der har haft magten i årtier, skudt demonstranter ned, tortureret modstandere og kastet Myanmar ud i kaos.

USA har med rette fordømt juntaen og indført nogle straffeforanstaltninger. Men Washington har afholdt sig fra at tage et simpelt skridt, der ville svække generalernes evne til at føre krig mod deres eget folk: at indføre sanktioner mod Myanmars lukrative gasindtægter.

Det statsejede Myanma Oil and Gas Enterprise, eller MOGE, som nu er under juntaens kontrol, indbringer estimerede indtægter på mindst 1,5 milliarder dollars om året gennem salg af naturgas hentet fra offshorefelter. Det giver omkring halvdelen af ​​den hårde valuta, som militæret kan bruge til at betale for de kugler og tropper, som det vender mod uskyldige civile. Sanktioner ville redde liv ved at afskære en kritisk indtægtsstrøm, der har hjulpet med at finansiere undertrykkelsen af ​​Myanmars befolkning alt for længe.

Myanmar blev selvstændigt i 1948 med afslutningen af ​​det britiske kolonistyre, men militæret, kendt som Tatmadaw, tog magten i 1962. Generalerne og deres kumpaner har domineret Myanmar siden og draget fordel af vores mineral-, tømmer-, energi- og anden naturrigdom, mens at påtvinge en selvisolation, der fratog vores folk den økonomiske vækst, der har løftet millioner andre steder i Asien. Folkesundhedsstandarder er rystende, og korruption, narkotikahandel og anden kriminel aktivitet er udbredt. Etniske minoriteter har stået over for årtiers menneskerettighedskrænkelser af Tatmadaw, og etniske organisationer har grebet til våben for at modstå dette i en næsten konstant tilstand af borgerkrig. En ny generation i Myanmar vil ikke længere stå for dette.

Vi havde håbet, at valg i 2015, hvor folket bragende stemt for demokrativille være et ægte spring fremad i Myanmars demokratisk overgang. Internetadgang var lige blevet overkommelig for den gennemsnitlige person, og vi blev mere bevidste om omverdenen og forbundet med globale demokratibevægelser.

I løbet af de næste par år lærte vi også mere om behandlingen af ​​vores mange etniske minoriteter. Myanmars militær blev anklaget om folkedrab mod Rohingya-folk efter valget i 2015. Vi var demoraliserede, da den civile regering, vi havde stemt på, ledet af Daw Aung San Suu Kyi, forsvarede disse rædsler. Militæret beholdt betydelige beføjelser, men vi var kommet for langt til at blive beordret tilbage i et bur. Så kom sidste års kup.

Anført af juntachefen, seniorgeneral Min Aung Hlaing, fulgte det efter endnu en knusende valgsejr af pro-demokratiske grupper. En ikke-voldelig landsdækkende civil ulydighedskampagne blev mødt med vilkårlige drab, tortur, tvungne forsvindingerbrug af mennesker som menneskelige skjolde og andre terror taktik. Ifølge FNmere end 1.900 mennesker er blevet dræbt, herunder mindst 142 børn, og mere end 13.500 er blevet arresteret for at modsætte sig juntaen.

Vores nation på 54 mio er nu inde frit fald. En million mennesker er blevet internt fordrevet, og anslået 14 millioner har akut brug for humanitær hjælp. Statsinstitutioner og det i forvejen svage sundhedssystem er ved at bryde sammen. Vi gør modstand landsdækkende. Titusinder har grebet til våben i junglen, afhængige af støtte fra modstandsorganisationer fra etniske minoriteter, der til gengæld har stået over for Tatmadaw luftangreb og artilleribombardementer. Alligevel har den vestlige reaktion været begrænset.

Biden-administrationen frøs 1 mia i Myanmars regeringsmidler og pålagt sanktioner på mange af Myanmars generaler og videre ædelsten, tømmer og perle virksomheder, der også fylder deres bankkonti. Men midt i lobbyvirksomhed fra Chevronsom er involveret i et joint venture med MOGE, afstod præsident Biden fra at målrette gasindtægter.

At gøre det ville være et hårdt slag for juntaens økonomi. MOGEs drift er største enkeltstående indtægtskilde for staten. Meget af det kommer fra det store gasfelt, som Chevron og Frankrigs TotalEnergies driver sammen med MOGE og et thailandsk energiselskab. Det har både Chevron og TotalEnergies argumenterede at sanktioner ville belaste Myanmars borgere med eskalerende strømafbrydelser, fordi naturgas er ansvarlig for at producere en del af Myanmars elektricitet. Men sanktioner behøver ikke at slukke for gassen, og vi er stødt over forslaget om, at vi bytter vores frihed og sikkerhed for et par timers elektricitet. Opfordringerne til sanktioner mod MOGE er i gang i spidsen ikke fra udlandet, men inde fra Myanmar af hundredvis af civilsamfundsorganisationer, aktivistgrupper og fagforeninger der har deltaget i fredelig modstand mod militæret.

I år annoncerede TotalEnergies og Chevron har planer om at trække sig fra Myanmar, men juntaen ville stadig kunne beslaglægge gasindtægter gennem MOGE.

Den Europæiske Union indførte nogle sanktioner mod MOGE, men de indeholde huller der kan udnyttes. Vi har brug for amerikansk-ledede sanktioner med reel bid, som dem, der bruges til at begrænse Ruslands evne til at føre krig mod Ukraine.

Dette vil ikke løse alle de problemer, der er opbygget i Myanmar gennem årtiers militær dominans og vanstyre. Men vi må starte med at afskære Tatmadaws adgang til fly, bomber, kugler, jetbrændstof, overvågningsudstyr og andre importerede undertrykkelsesredskaber. Vi ønsker fred, velstand og en ægte demokratisk fremtid for hele Myanmars befolkning, uanset deres etnicitet, fri for militær dominans én gang for alle.

Men så længe gasindtægterne flyder, vil blodet fra Myanmars folk også flyde.

Thinzar Shunlei Yi (@thinzashunleiyi) er en Myanmar pro-demokrati-aktivist med civilsamfundskoalitionens Action Committee for Democracy Development og grundlæggeren af ​​Sisters2Sisters-kampagnen, der fremmer solidaritet blandt Myanmar-kvinder, og arbejder med People’s Goal, en organisation, der opfordrer Myanmars soldater til at defekt fra militærjuntaen.

The Times er forpligtet til at publicere en mangfoldighed af bogstaver til redaktøren. Vi vil gerne høre, hvad du synes om denne eller nogen af ​​vores artikler. Her er nogle Tips. Og her er vores e-mail: letters@nytimes.com.

Følg The New York Times Opinion sektion på Facebook, Twitter (@NYTopinion) og Instagram.

Kilde link