Omkostningerne ved at eje et hus stiger over omkostningerne ved at leje en


Boligomkostningerne, presset højere af de voldsomt stigende boligpriser og stigende realkreditrenter, oversteg lejeomkostningerne i april, hvilket gjorde det dyrere at eje en bolig på månedsbasis end at leje en, ifølge en ny rapport.

Det rapport, udgivet i denne måned af John Burns Real Estate Consulting, et industrirådgivningsfirma baseret i Californien, viste, at det at have et realkreditlån kostede 839 USD mere om måneden end at have en lejekontrakt – en forskel næsten 200 USD højere end på noget tidspunkt i de sidste to årtier. For bare et år siden var forskellen mellem at eje og leje stort set flad, ifølge firmaets data.

Ubalancen har skubbet mange potentielle boligkøbere ud af markedet, sagde Danielle Nguyen, en senior leder af forskning i firmaet, der skrev rapporten. “De, der ønsker at købe et hjem, styrer mod at leje, fordi de bliver prissat,” sagde hun.

På nationalt plan er omkostningerne ved at eje 31 procent højere end at leje, men forskellen er større i storbyområder, hvor boligpriserne er steget, hedder det i rapporten. I Raleigh-Durham-området i North Carolina, for eksempel, var omkostningerne ved at eje 42 procent højere end leje i april. Forskellen var 40 procent i Nashville, 38 procent i Denver og 35 procent i Tampa, Fla., og Phoenix.

Rapporten var baseret på data fra april 2021 til april 2022. For at beregne omkostningerne ved at leje en bolig undersøgte forskere enfamiliehuse og tilføjede omkostningerne ved lejers forsikring. For at bestemme omkostningerne ved at eje et hjem, satte de en standardkøbspris til 80 procent af medianprisen for boliger i et område – typisk brugt som en proxy for et starthus, sagde fru Nguyen) – med en 5 procent udbetaling og et 30-årigt fastforrentet realkreditlån. Beregningen omfattede hovedstol, renter, skatter og forsikringer samt realkreditforsikring og vedligeholdelsesomkostninger.

Efterhånden som flere frustrerede købere trækker sig tilbage fra markedet, kan leje-eller-køb-gåden skifte igen. “Der er en afkøling på boligmarkedet, og det accelererer,” sagde Ms. Nguyen.Kilde link