7-Eleven Franchisetager, der gjorde oprør mod virksomheden, taber i retten


OSAKA, Japan – Mitoshi Matsumoto, manden, der har ført en David-og-Goliat-kampagne mod den japanske dagligvarebutiksgigant 7-Eleven, stod foran et værelse fyldt med firmaets franchisetagere i torsdags, bukkede dybt og undskyldte.

Hr. Matsumoto har brugt de sidste to et halvt år på at kæmpe i retten for at få kontrol over en 7-Eleven-butik, som virksomheden tvang ud af drift, efter at han nægtede at drive den 24 timer i døgnet, syv dage om ugen. Hans kamp er blevet et samlingspunkt for tusindvis af dagligvarebutiksejere over hele landet, som har kæmpet mod virksomhedens stive kontrol over deres franchise, i håb om, at en sejr ville hjælpe dem med at vinde en vis grad af uafhængighed.

Men torsdag eftermiddag beordrede en dommer hr. Matsumoto til straks at aflevere sin butik i Osaka-forstæderne, som han åbnede i 2012, til virksomheden og betale omkring 845.000 dollars i anslået erstatning for mistede forretninger.

Efter kendelsen sagde hr. Matsumoto, at han var ked af at have svigtet sine tilhængere, men at han havde til hensigt at kæmpe videre og anke kendelsen. “Det ville have været bedre, hvis vi havde fået et godt resultat, men presset på at forkorte timerne vil blive ved med at bevæge sig fremad,” sagde han.

I en erklæring sagde en 7-Eleven talsmand, at afgørelsen var “passende”, og tilføjede, at virksomheden ville “arbejde endnu hårdere for protektion af kunder i regionen.”

Sagens endelige udfald vil sandsynligvis have dybtgående konsekvenser for forholdet mellem Japans dagligvarebutik og de mere end 50.000 forretninger, de kontrollerer. 7-Elevens lokationer står for mere end 40 procent af disse butikker, og i årtier er virksomheden blevet set som branchestandarden.

Mr. Matsumotos problemer begyndte i begyndelsen af ​​2019, da han besluttede, at han ville forkorte sin butiks åbningstider og lukke fem timer hver nat i strid med virksomhedens politik. Han var udmattet, arbejdskraft var blevet mere og mere uoverkommelig, og han havde besluttet, at indtægterne fra at holde åbent til de små timer ikke retfærdiggjorde omkostningerne.

Det var en tilsyneladende lille oprørshandling. Men at stå op mod en af ​​de mest magtfulde og allestedsnærværende virksomheder i Japan gjorde ham til en berømthed og afslørede det indre arbejde i en industri, der længe var blevet hyldet som en model for effektivitet.

Mr. Matsumotos beslutning satte gang i en årelang – og nogle gange overraskende smålige – kamp om udmattelse med virksomheden. I sine bestræbelser på at slippe af med hr. Matsumoto hyrede 7-Eleven private efterforskere til at holde styr på hans forretning. Det i sidste ende tilbagekaldt hans franchise, en beslutning, den sagde, at den traf efter adskillige kundeklager og nedsættende bemærkninger postet af hr. Matsumoto på sociale medier.

Efter at han sagsøgte for at beholde sin butik, virksomheden bygget en anden, mindre på butikkens parkeringsplads og truede med at opkræve ham for byggeomkostningerne.

Billede

Kredit…Hiroko Masuike/The New York Times

I 2020 udsendte Japans Fair Trade Commission en blistering rapport om dagligvarebranchens forretningspraksis. Den advarede virksomheder om ikke at misbruge deres magt over franchisetagere og antydede, at de muligvis var stødt på landets antimonopollovgivning.

Ud over kravene om, at butikker altid skal forblive åbne, citerede kommissionen andre grundlæggende problemer med industriens forretningsmodel, herunder vildledende rekrutteringspraksis og tvinge butiksejere til at have flere varer på lager, end de kunne sælge. Kommissionen pålagde kæderne at udvikle en plan for at forbedre deres behandling af butiksejere.

Tidligere i 2020 havde Covid-19-pandemien og deraf følgende undtagelsestilstand bedt virksomheden der kontrollerer 7-Eleven-kæden, Seven & I Holdings, for at tillade nogle dagligvarebutiksfranchisetagere at lukke midlertidigt eller begrænse deres åbningstider.

Men det er fortsat med at lægge hindringer i vejen for dem, der ønsker at holde kortere timer, ifølge Reiji Kamakura, lederen af ​​Convenience Store Union, en lille gruppe ejere, der har kæmpet for at vokse i lyset af stærk modstand fra industri.

“Hovedkontoret har ikke ændret sin holdning til, at det ønsker, at ejerne slutter med kortere arbejdstider,” sagde han.

Andre problemer har også varet ved.

I marts indgav en franchisetager i Kagoshima-præfekturet en klage mod 7-Eleven til Fair Trade Commission over påstande om, at virksomhedens repræsentanter havde overlageret hans butik uden hans vidende, hvilket fik ham til at tabe penge på usolgte varer. En del af virksomhedens overskud kommer fra at sælge sine mærkevarer til franchisetagere. Den sag verserer stadig.

Franchisetageres bestræbelser på at fravriste 7-Eleven en større grad af kontrol led et tilbageslag i denne måned, da en dommer dømte en gruppe ejere, der havde krævet retten til at udøve kollektive forhandlinger mod virksomheden.

Hr. Matsumoto har efter eget udsagn ikke været en perfekt repræsentant for ejernes sag.

Private efterforskere havde indsamlet beviser mod ham, der blev brugt i retten, inklusive kornet videooptagelser, som selskabet sagde, viste ham, at han slog en kunde med hovedet og sendte et flyvende spark ind i en bils sidepanel. Hans advokater hævdede, at billederne var usikre.

Uanset hvad, var klagerne mod hr. Matsumoto irrelevante for det centrale spørgsmål om 7-Elevens forhold til dets franchisetagere, sagde Shinro Okawa, et medlem af hr. Matsumotos juridiske team. “Ejere er samlet her, fordi 24-7 drift er et problem.”

Mr. Matsumoto sagde, at han så frem til den kommende kamp.

Men han jokede: “Hvis jeg taber igen, giver jeg op og flytter til Amerika.”Kilde link