Hvornår præcist brød Vesuv i udbrud?


ROM – Traditionelt er det blevet påstået, at de gamle Pompejiianere blev afskåret på tragisk vis den 24. august 79 e.Kr., da Vesuv udløste sin raseri og kvælede Pompeji og andre byer langs dens omkreds med vulkansk affald.

EN undersøgelse af italienske forfattere offentliggjort torsdag giver vægt til teorier, der flytter datoen for udbruddet med to måneder, til slutningen af ​​oktober eller endda begyndelsen af ​​november. Den citerer – blandt andet bevis – opdagelsen under en seneste udgravning på stedet af en kulinskription skriblet på en væg den 17. oktober 79 e.Kr.

“Den inskription er bestemt dateret efter den 24. august,” den dato, der blev brugt af generationer af lærde, baseret på en beretning af den romerske forfatter Plinius den Yngre, som var vidne til udbruddet, sagde Giovanni P. Riccardi, en associeret forsker ved Vesuv-observatoriet fra National Institute of Geophysics and Volcanology, og en af ​​forfatterne til undersøgelsen. Den senere dating, tilføjede han, bekræftede andre beviser der er opstået gennem årene og udfordrede august-datingen.

Siden 1748, hvor de første udgravninger begyndte, har den antikke by Pompeji fanget den populære fantasi som et vidnesbyrd om naturens vilkårlighed og menneskehedens skrøbelighed.

I deres introduktion til undersøgelsen bemærker forskerne, at næsten 2000 år efter udbruddet har lokket Pompeji inspireret film og tv-serier; kunst, herunder Andy Warhols popversion af “Vesuv”; og musik, som 2013-hittet “Pompeii” af det britiske rockband Bastille.

Gennem årene har udgravninger i den begravede by givet indsigt i de gamle romeres liv, og ny teknologi har givet endnu mere detaljerede ledetråde om deres liv, herunder kulinariske vaner.

Forskning på stedet, sagde Sandro de Vita, en medforfatter, der arbejder ved Vesuvius Observatory, har også tilbudt yderligere hints om en senere datering, fra opdagelsen af ​​typisk efterårsfrugt – som valnødder, kastanjer og granatæbler – til vin allerede forseglet i dolia- eller terracotta-beholdere, hvilket tyder på, at druehøsten var forbi.

Udgravninger på stedet viste også, at brændeovne havde været i brug på tidspunktet for udbruddet, og nogle af ofrene var iført tungt tøj, der stadig var synligt i gipsafstøbninger. “Det hele giver en anden fortolkning end hvad Plinius skrev,” sagde han.

Hr. Riccardi bemærkede, at der ikke er nogen originale kopier af Plinius’ brev, og at det kun overlever gennem kopier lavet i middelalderen, hvilket betyder, at der findes lidt forskellige versioner, med forskellige datoer, af den samme tekst.

Dateringen den 24. august stammer fra en kopi af Plinius’ brev i det Firenze-baserede Medicea Laurenziana-bibliotek, den ældste kendte kopi. “Bare fordi det er ældre, betragtes det mærkeligt nok som mere pålideligt. Men dette er bestemt ikke måden at behandle en historisk kendsgerning på,” sagde Mr. Riccardi.

Billede

Kredit…Roberto Salomone for The New York Times

Biagio Giaccio, en anden medforfatter ved Italiens Nationale Forskningsråd, sagde, at nogle historikere mener, at munkene, der skrev Firenze-versionen, ved at kopiere teksten ønskede at forbinde udbruddet med en gammel romersk festival kendt som mundus, fejres den 24. august.

Romerne troede, at den dag blev et cirkulært krater, der førte til underverdenen, åbnet, hvilket tillod sjæle at komme frem.

Men kulinskriptionen satte gang i debat, da den i 2018 blev fundet på den ene væg i det såkaldte Hus med Haven, som åbnet for offentligheden sidste år.

Det blev sandsynligvis skrevet af en arbejder, der var ved at restaurere villaen på tidspunktet for udbruddet og lyder: “XVI K nov i[d] ulsit pro masumis esurit[ioni]”, som forfatterne af undersøgelsen har oversat til: ”Den sekstende dag før novemberkalender, forkælede han sig med mad på en umådelig måde.” Datoen svarer til 17. okt.

“Tanken om, at katastrofen skete i efteråret er gammel nyhed, men hvis de kunne knytte det til yderligere videnskabelige spørgsmål om udbruddet, kunne det være interessant,” sagde Cambridge-klassikerprofessoren Mary Beard i en e-mail.

Yderligere spørgsmål om, hvad Vesuv kunne fortælle os, drev undersøgelsen, sagde Mario A. Di Vito, en anden medforfatter, og bemærkede, at datingspørgsmålet kun var et af mange diskuteret i artiklen, offentliggjort i Earth-Science Reviews.

“Vi ønskede at gøre status over al den tilgængelige viden” om Vesuv “og derefter rejse de åbne spørgsmål, der stadig mangler at blive behandlet med yderligere undersøgelser,” sagde han. For eksempel, sagde han, skal der kendes mere til den seismiske aktivitet, der fandt sted under jordskælvet, såvel som “sekundære fænomener” som affaldsstrømme i nærliggende byer som Amalfi “som havde en enorm indvirkning.”

Et tværfagligt team analyserede udbruddet “time for time”, og sporede virkningerne både nær og fjern, sagde han og bemærkede, at undersøgelsen var en del af en 2021 projekt ledet af National Institute of Geophysics, der trak på omkring fire årtiers forskning.

Og det er på ingen måde slut.

“Datingspørgsmålet er sensationelt,” sagde han. Men artiklen betyder at vise “at der helt sikkert er en masse problemer stadig åbne, som skal løses.”Kilde link