Din fredagsbriefing: Efter skælvet


God morgen. Vi dækker nedfaldet fra Afghanistans jordskælv og voldsomme oversvømmelser i Kina.

BilledePadshah Gun, hvis hus blev beskadiget i jordskælvet.
Kredit…Kiana Hayeri for The New York Times

Afghanske embedsmænd sagde, at redningsindsatsen var ved at afvikle efter et jordskælv med en styrke på 5,9, som ramte tidligt onsdag morgen og menes at have dræbte mere end 1.000 mennesker.

Da håbet om at finde overlevende blev dæmpet, bad Taleban-embedsmænd om hjælp fra hjælpeorganisationer. Regeringen sagde, at nogle forsyninger allerede var ankommet fra Iran, Qatar og Pakistan. USA, FN og WHO også tog skridt til at hjælpe. Sydkorea lovede 1 million dollars i humanitær bistand.

Det vanskelige terræn, vejret og den dybe fattigdom i hårdt ramte områder i Paktika-provinsen i den afsidesliggende sydøstlige del udgør en særlig udfordring. Området er også langt fra mange klinikker eller hospitaler, der kunne hjælpe de sårede. Her er seneste opdateringer og fotografier.

Baggrund: Før Taleban overtog magten, finansierede udenlandsk bistand 75 procent af den afghanske regerings budget. Taliban har kæmpet for at tiltrække udenlandske midler: Vestlige donorer har afvist edikter, der forhindrer piger i at gå i gymnasier og begrænser kvinders rettigheder.

Ofre: Hawa, en 30-årig mor, overlevede med sin 1-årige datter. Fire af hendes andre børn døde, ligesom 17 andre pårørende. “Jeg mistede alt, hele min verden, hele min familie, jeg har ikke noget håb for fremtiden,” sagde Hawa til The Times.

Hvad er det næste: FN advarede om, at mangel på rent drikkevand og sanitet kunne medføre en koleraudbrud.


Billede

Kredit…Farah Abdi Warsameh/Associated Press

Efter gentagne anmodninger om at gøre det talte Volodymyr Zelensky, Ukraines præsident, til Den Afrikanske Union i denne uge.

Zelensky stod over for en kamp op ad bakke og lobbyede ledere, der har tætte bånd til Ruslands præsident Vladimir Putin. Mange afrikanske regeringer har veget sig for at fordømme Rusland, undladt at stemme fra FN, der fordømmer invasionen og karakteriserer den som en krig, der ikke direkte påvirker kontinentet.

Zelensky fokuserede på økonomiske konsekvenser for Afrika: høje fødevarepriser forårsaget af konflikten mellem to af verdens største kornproducenter, som har forværret fødevareusikkerheden.

“Afrika er faktisk taget som gidsel,” sagde Zelensky. ifølge Associated Press.

Tørke i Somalia og voksende fødevareusikkerhed i Sahel-regionen har sat skarpt fokus på konsekvenserne af stigende fødevarepriser, især hvede. De stigende udgifter til brændstof har yderligere presset kontinentets begyndende middelklasse og fattige byer.

“De forsøger at bruge dig og folkets lidelser til at lægge pres på demokratierne, der har pålagt sanktioner mod Rusland,” sagde Zelensky i en videotale.

Svaret var afdæmpet. Moussa Faki Mahamat, formanden for Den Afrikanske Union, gentog opfordringen til dialog i et tweet, der blev sendt efter mødet.

Det stod i skarp kontrast til det entusiastiske publikum, Putin fik tidligere på måneden. Fastgjort til Fakis Twitter-tidslinje er en fotografi af ham og præsident Macky Sall fra Senegal i møde med Putin i Sochi. Da Sall talte som den roterende politiske leder af Den Afrikanske Union, opfordrede Sall til at stoppe sanktionerne mod Rusland. henviser til Putin som hans “kære ven Vladimir.”

Diplomati: EU-ledere gav Ukraine kandidatstatus for til sidst at slutte sig til blokken. Her er seneste opdateringer.

Billede

Kredit…Agence France-Presse — Getty Images

Torrentoversvømmelser i det sydlige Kina har forstyrrede næsten en halv million menneskers liv, da stigende vand nedsænker biler og huse. I Shaoguan, et produktionsknudepunkt, blev fabrikker beordret til at standse produktionen med vandstanden på 50 år høj, rapporterede stats-tv.

I de nordlige og centrale provinser skubbede hedebølger behovet for aircondition til rekordhøje niveauer. I Henan bøjede cementveje sig i sidste uge, da vejsidetemperaturerne nåede så højt som 165 grader Fahrenheit. Det lignede eftervirkningerne af et jordskælv, rapporterede lokale medier.

De samtidige vejrnødsituationer afspejler en global tendens med stadig hyppigere og længerevarende episoder af ekstremt vejr drevet af klimaændringer.

Baggrund: Kina har omdannet landbrugsarealer til byer i de seneste årtier og løftet millioner af mennesker i landdistrikterne ud af fattigdom. Men det er også blevet verdens største forurener, med drivhusgasemissioner, der overstiger dem fra alle udviklede lande tilsammen.

Billede

Kredit…Hiroko Masuike/The New York Times
  • I to et halvt år har Mitoshi Matsumoto kæmpet 7-Eleven om kontrollen over en butik, han nægtede at drive 24 timer i døgnet. I går beordrede en japansk domstol ham det aflevere placeringen og betale erstatning.

  • Daw Aung San Suu Kyi, den afsatte civile leder af Myanmar, er blevet flyttet fra et hemmeligt sted til fængsel. Det Det oplyser BBC at hun er i isolation.

  • Sri Lankas premierminister sagde, at landets økonomi var “fuldstændig kollapset” Det skriver Associated Press.

Billede

Kredit…Hiroko Masuike/The New York Times
Billede

Kredit…Zishaan A Latif for The New York Times

Indiens mest berømte modedesigner, Sabyasachi Mukherjee, har længe domineret landets brudeindustri med høj, maksimalistisk traditionalisme.

Nu, for hans amerikanske debut, han søger at etablere sig som en slags indisk Ralph Lauren. “Han solgte ideen om et godt amerikansk liv til middelklasseamerikanere,” sagde Mukherjee, “og jeg har solgt ideen om et godt indianerliv til middelklasseindianere.”

Min kollega Jason Farago besøgte “Mind Over Matter: Zen in Medieval Japan,” en udstilling i Washington, DC Han kaldte det “et show af henrivende fravær: en skarp og smuk udstilling, hvor formen kastes ind i stilhed, og egoet opløses i det tomme rum.”

Showet på Freer Gallery of Art – en arm af Smithsonian’s National Museum of Asian Art – er en god introduktion til japansk maleri fra det 14. til 17. århundrede. Jason, en kritiker i almindelighed, fremhævede dets nutidige implikationer.

“I dag er Zen blevet vestlig stenografi for fred og ro, alt for reduceret som et livsstilshack,” skriver han. Men Zen er den mest rensede og stringente tradition i Mahayana-buddhismen. Udøvere søger at tømme sindet gennem meditation (Zen, på japansk), indtil man når den højeste bevidsthedstilstand, kendt som satori.

“For al deres skønhed forstås disse idealiserede og strømlinede Zen-malerier bedst som individuelle munkes bestræbelser på at udtrykke og stimulere den ingen-tanke, der ville afsløre selv maleri som blot endnu en del af denne cyklus af liv og død,” skriver Jason. . “De tilbyder ingen lektion, eller rettere, de tilbyder Zens oprindelige lektion: lektionen om intethed.”

Billede

Kredit…Dane Tashima for The New York Times. Madstylist: Barrett Washburne.

Grønkål og italiensk pølse slår op her osteagtig makaroni måltid.

Fire forfattere og en boghandler vejede ind i 25 mest betydningsfulde New York City-romaner fra de seneste 100 år.

Gen Z har vendt sig til det uhøjtidelige 0,5 selfietaget med et ultravidvinkelobjektiv.

Spil dagens mini krydsordog et fingerpeg: Havvæsen, der synger (fem bogstaver).

Det var det til dagens briefing. Vi ses næste gang. — Amelia og Lynsey

PS Yonette Joseph flytter fra Seoul til Mexico City til udvide vores globale redigeringsdækning.

Det seneste afsnit af “The Daily” handler om en højesteretssag, der kan dømme amerikanske klimamål.

Du kan nå Amelia, Lynsey og holdet på briefing@nytimes.com.

Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.