Første skridt mod Ukraines tilslutning til EU signalerer solidaritet midt i krig


BRUXELLES – Den Europæiske Union gjorde Ukraine officielt til kandidat til medlemskab i torsdags, hvilket signalerede over for et ødelæggende russisk militærangreb, at det ser Ukraines fremtid som at ligge i en omfavnelse af det demokratiske Vesten.

Mens Ukraines optagelse i blokken kan tage et årti eller mere, sender beslutningen et stærkt budskab om solidaritet til Kiev og en irettesættelse til Ruslands præsident Vladimir V. Putin, som har arbejdet i årevis for at forhindre Ukraine i at opbygge vestlige bånd.

Før hr. Putin lancerede invasionen i februar og insisterede på, at Ukraine med rette hørte til i Ruslands kredsløb, ville EU-ledere ikke seriøst have overvejet at starte Ukraine, med dets historie med oligarki og korruption, på vejen mod medlemskab.

Beslutningen kom på et kritisk tidspunkt i krigen, da Rusland truer med at erobre mere territorium i det østlige Ukraine, hvor ukrainske styrker er skudt ud og risikerer at blive omringet i hård kamp omkring byen Lysychansk.

Lederne af de 27 EU-lande, der mødtes torsdag i Bruxelles, gav også Ukraines sydvestlige nabo, Moldova, kandidatstatus, ansporet af bekymringer over Ruslands aggression i regionen. Begge lande, tidligere sovjetrepublikker, står over for vanskelige veje til medlemskab i blokken, som vil kræve, at de reformerer deres politiske og økonomiske systemer, styrker retsstaten og bekæmper korruption.

Billede

Kredit…Geert Vanden Wijngaert/Associated Press

Ukraines præsident Volodymyr Zelensky kaldte EU-tiltaget “en af ​​de vigtigste beslutninger for Ukraine” i dets 30 år som uafhængig stat.

“Dette er det største skridt mod at styrke Europa, der kunne tages lige nu, i vores tid, og netop i forbindelse med den russiske krig, som tester vores evne til at bevare frihed og enhed,” skrev Mr. Zelensky på Telegram.

Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, sagde i et interview, at beslutningen om at give Ukraines kandidatur viste, at blokken var ved at “overvinde den sidste psykologiske barriere i forholdet mellem Ukraine og EU.”

Han sagde, at han ikke var bekymret for, hvor lang tid det kunne tage for Ukraine at tilslutte sig EU, hvilket han sammenlignede med et “liberalt imperium”, der udvider sig i takt med, at “det russiske imperium skrumper.”

“Det kan tage et år. Det kan tage et årti,” sagde Mr. Kuleba. “Men for 10 år siden, i den europæiske elites opfattelse, var vi stadig en del af den russiske verden.”

Billede

Kredit…Nariman El-Mofty/Associated Press

Udsigten til EU-medlemskab er blevet overskygget i Ukraine af invasionens daglige brutalitet. Russiske styrker hamrer på den sidste modstandslomme i den østlige Luhansk-provins, hvor en intensiveret kamp ser ud til at sætte ukrainske tropper i fare for deres største tab siden Mariupols fald for en måned siden.

Torsdag bankede russiske styrker ukrainske forsyningslinjer ned i den lomme. Alligevel var der ingen tegn på et bredt tilbagetog af Ukraines styrker, da et ukrainsk jagerfly skreg gennem himlen og tropper gravede ind i forsvarsstillinger.

Midt i de voldsomme kampe hyldede Ukraines forsvarschef ankomsten af ​​avancerede artilleriraketaffyringssystemer fra USA, det seneste i en gemmer af stærke våben fra Vesten. Men det er stadig uklart, om det relativt lille antal HIMARS raketartillerisystemer, der sendes af Pentagon, vil ændre slagmarkens dynamik.

Det Hvide Hus godkendte torsdag 450 millioner dollars i ny militærhjælp til Ukraine, ud over milliarder leveret allerede i år, herunder yderligere fire HIMARS-kastere, 1.200 granatkastere, 2.000 maskingeværer og 18 patruljebåde, oplyser Pentagon.

Den ukrainske militære overkommando sagde, at Moskva fortsatte med at tilføje mænd og rustninger i kampen for at erobre Lysychansk og afslutte den ukrainske modstand i det nærliggende Sievierodonetsk. Byerne ligger på hver side af Siversky Donets-floden.

Torsdag var beskydningen nær forsyningsledningerne, der løber mod Lysychansk, uophørlig. Ukrainske raketkastere, deres rør fyldt, ventede på at bevæge sig i position eller satte fart mod fronten. Hvad der så ud til at være to krydsermissiler ramte også Bakhmut, omkring 30 miles mod sydvest, et forsyningsknudepunkt for ukrainere, og sendte svampeformede røgskyer op i luften.

Billede

Kredit…Tyler Hicks/The New York Times

Militæranalytikere sagde, at det stædige ukrainske forsvar har udtømt Ruslands kampstyrke alvorligt. Men Ukraine har også absorberet store tab og har vendt sig til undertrænede tropper som forstærkninger.

Ved at sammenligne de to hære med boksere, der er udmattede efter 18 runder, sagde en rådgiver for Mr. Zelensky, at slaget var ved at nå sit “frygtelige klimaks.”

“Truslen om en taktisk russisk sejr er der, men de har ikke gjort det endnu,” sagde rådgiveren, Oleksiy Arestovich, på nationalt tv.

At gøre Ukraine til en kandidat til EU-medlemskab vil ikke have nogen umiddelbar effekt på kampen, og det starter blot en usikker proces hen imod tiltrædelse. Tyrkiet har været kandidat siden 1999 og Nordmakedonien siden 2005, og begge har endnu ikke tilsluttet sig blokken. I et system, der fungerer ved konsensus, har enhver nation reelt vetoret over nye medlemmer.

Alligevel var beslutningen nødt til at irritere hr. Putin, som har haft et belastet og irriterende forhold til EU – og med ønsket fra et voksende antal ukrainere om at tilslutte sig den.

Adspurgt i sidste uge om Ukraines truende kandidatstatus, lød hr. Putin ukarakteristisk afdæmpet. “Vi har ingen indvendinger,” sagde han.

Men siden da har russiske embedsmænd sendt meget skarpere signaler.

“Vi anser EU’s udvidelsesproces for at være negativ – faktisk fjendtlig – i forhold til russiske nationale interesser,” siger Ruslands ambassadør i blokken, Vladimir A. Chizhov. fortalte en statsdrevet avis i denne uge.

Faktisk var Ukraines ønske om at komme tættere på EU med til at sætte gang i næsten et årti med konflikt. I 2013 var en Kreml-støttet præsident i Ukraine, Viktor F. Janukovitj, på nippet til at underskrive en populær EU-handelsaftale, da han takkede af under pres fra hr. Putin. Massepro-vestlige protester fulgte, væltede Janukovitj, og hr. Putin reagerede ved at erobre Krim fra Ukraine og anspore til et separatistisk oprør, der tog kontrol over dele af den østlige Donbas-region.

Billede

Kredit…Pool foto af Mikhail Metzel

Kreml har hævdet, at Ukraines medlemskabsudsagn er et produkt af en anti-russisk alliance mellem Washington og London, der har presset indsatsen imod EU’s bedste interesser – et synspunkt, som europæiske ledere afviser som absurd.

Russiske embedsmænd har også skildret udvidelsen af ​​EU som en tvillingtrussel sideløbende med udvidelsen af ​​NATO. Den begrundelse, som hr. Putin og hans kreds har givet for at gå i krig, læner sig meget op af ubegrundede påstande om, at NATO var på vej ind i Ukraine.

Mr. Chizhov, den russiske ambassadør, fortalte avisen Izvestia, at Den Europæiske Union “på det seneste er degraderet til niveauet af en hjælpemilitær blok, medhjælper til NATO.”

For både russere og ukrainere er spørgsmålet om, hvorvidt Ukraine en dag vil tilslutte sig EU, sekundært i forhold til det mere umiddelbare spørgsmål om, hvordan landet overlever den russiske invasion. Det kan være en af ​​grundene til, at Ukraines medlemskab ikke har været en topnyhed i Rusland.

“Der er et synspunkt om, at Ukraine enten ikke vil eksistere eller ikke vil eksistere inden for dets nuværende geografiske grænser,” sagde Andrei Kortunov, generaldirektør for Russian International Affairs Council, en forskningsorganisation tæt på den russiske regering, der beskriver udsigt i Moskva. ”Denne fornemmelse reducerer endnu mere betydningen af ​​beslutningen om kandidatstatus. For alt kan ændre sig.”

Rusland bruger også sine enorme energiressourcer til at påføre Ukraines europæiske allierede økonomisk smerte.

En uge efter, at Ruslands statsenergigigant Gazprom, reduceret sin naturgas leverancer til Tyskland med 60 procent, udløste Tyskland anden fase af sin tre-trins nødgasplan torsdag og advarede om, at det var i en krise, der kunne forværres i de kommende måneder.

“Situationen er alvorlig, og vinteren vil komme,” sagde Robert Habeck, Tysklands økonomiminister, på et pressemøde i Berlin. Planens tredje skridt ville tillade regeringen at begynde gasrationering.

“Selvom du ikke føler det endnu: Vi er i en gaskrise,” sagde han. “Gas er en mangelvare fra nu af. Priserne er allerede høje, og vi skal være forberedt på yderligere stigninger. Dette vil påvirke industriproduktionen og blive en stor belastning for mange forbrugere.”

Hr. Habeck kaldte Gazproms nedskæringer for et bevidst økonomisk angreb fra hr. Putin.

“Det er åbenlyst Putins strategi,” sagde han, “at skabe usikkerhed, drive priserne op og splitte os som samfund.”

Matina Stevis-Gridneff rapporteret fra Bruxelles, Thomas Gibbons-Neff fra Bakhmut, Ukraine, og Michael Levenson fra New York. Rapportering er bidraget af Natalia Yermak fra Bakhmut, Valerie Hopkins fra Kiev, Anton Troianovski og Melissa Eddy fra Berlin, John Ismay fra Washington, Marc Santora fra Warszawa og Monika Pronczuk fra Bruxelles.Kilde link