5 Takeaways Fra torsdagens høring den 6. januar


Husudvalgets femte høring fokuserede på præsident Donald J. Trumps forsøg på at udnytte justitsministeriets beføjelser til at forblive i embedet. Med udgangspunkt i vidnesbyrd fra tre tidligere topembedsmænd i justitsministeriet, som spillede centrale roller i episoden, redegjorde komiteen i detaljer for, hvordan hr. Trump og hans allierede i departementet og på Capitol Hill forsøgte at installere en loyalist på toppen af ​​justitsministeriet og vende tilbage valgresultater fra en vigtig svingstat.

Her er fem vigtige takeaways.

Mr. Trump forfulgte aggressivt en plan om at indsætte som fungerende justitsminister en lidet kendt embedsmand i justitsministeriet, Jeffrey Clark, som var parat til at tage skridt til at vende valgresultatet. Mens de kæmpede for at afværge flytningen, frygtede en gruppe advokater i Det Hvide Hus og ledelsen af ​​justitsministeriet, at planen var så dårligt tænkt og uærlig, at den ville have ført landet ind i en forfatningskrise, hvis den var lykkedes.

Præsidenten var så tæt på at udnævne Mr. Clark, at Det Hvide Hus allerede var begyndt at omtale ham som den fungerende justitsminister i opkaldslogger fra 3. januar 2021. Senere samme dag havde Mr. Trump et dramatisk Oval Office-opgør med toppen Justitsministeriets embedsmænd og advokater i Det Hvide Hus, som fortalte Mr. Trump, at der ville være en “kirkegård” i justitsministeriet, hvis han udnævnte Mr. Clark, fordi så mange topembedsmænd ville træde tilbage.

På mødet revsede Mr. Trump den fungerende justitsminister, Jeffrey A. Rosen, for at nægte at gøre mere for at hjælpe ham med at finde valgsvindel. Først efter timers skænderi – dels om manglen på substans bag hr. Trumps påstande om valgsvindel, men også om de politiske konsekvenser for ham, hvis han tog handling, der førte til udvandringen af ​​topembedsmænd i justitsministeriet – gav hr. Trump efter og vendte tilbage af hans plan om at erstatte Mr. Rosen med Mr. Clark.

I centrum af planen var en brev udarbejdet af Mr. Clark og en anden Trump-loyalist, som de håbede at sende til embedsmænd i Georgia. Brevet hævdede fejlagtigt, at afdelingen havde beviser for valgsvindel, der kunne få staten til at genoverveje sin certificering af Joseph R. Biden Jr.s sejr der. Brevet anbefalede, at staten indkalder sin lovgivende forsamling for at studere påstande om valgsvindel og overveje at udpege en alternativ liste af vælgere, der er lovet hr. Trump.

Afdelingens øverste embedsmænd og Mr. Trumps juridiske team i Det Hvide Hus var alle rystede over brevet, fordi det ville være at give landets øverste retshåndhævende myndigheder skamplet på påstande om valgsvindel, som afdelingen gentagne gange havde undersøgt og fundet grundløse. Brevet var så oprørende, at en topadvokat i Det Hvide Hus, Eric Herschmann, vidnede, at han fortalte Mr. Clark, at hvis han blev justitsminister og sendte brevet, ville han begå en forbrydelse.

Justitsministeriets fungerende viceadvokat, Richard Donoghue, vidnede ved høringen, at det ville have været ensbetydende med, at justitsministeriet greb ind i valgets udfald.

“For afdelingen at indsætte sig selv i den politiske proces på denne måde, tror jeg, ville have haft alvorlige konsekvenser for landet,” sagde Mr. Donoghue. “Det kan have ført os ind i en forfatningskrise.”

Gang på gang bragte Det Hvide Hus grundløse og til tider absurde påstande om valgsvindel – herunder internetkonspirationsteorier – til embedsmænd i justitsministeriet, så de kunne bruge landets retshåndhævende beføjelser til at efterforske dem. Og gang på gang fandt afdelingen og FBI ud af, at påstandene ikke havde nogen gyldighed.

Mønstret blev så ekstraordinært, at stabschefen i Det Hvide Hus, Mark Meadows, på et tidspunkt sendte en YouTube-video til embedsmænd i afdelingen fra repræsentanten Scott Perry, republikaneren i Pennsylvania, der hævdede, at en italiensk forsvarsfirma uploadede software til en satellit, der skiftede stemmer fra Mr. Trump.

En øverste embedsmand i forsvarsministeriet, Kashyap Patel, fulgte op med hr. Donoghue om påstanden, og den fungerende forsvarssekretær, Christopher C. Miller, kontaktede en forsvarsattaché i Italien for at diskutere påstanden, som aldrig blev underbygget.

Cirka 90 minutter efter, at Mr. Donoghue havde hjulpet med at overtale Mr. Trump til ikke at indsætte Mr. Clark som fungerende justitsminister, ville Mr. Trump stadig ikke give slip og ringede til Mr. Donoghue på sin mobiltelefon med en anden anmodning: at undersøge en rapport, der en immigrations- og toldagent i Georgia havde beslaglagt en lastbil fuld af strimlede stemmesedler. Der viste sig ikke at være noget ved det, vidnede Mr. Donoghue.

Da hr. Trump søgte efter en måde at underbygge de falske påstande om bedrageri, forsøgte han at indsætte en loyalist som en særlig rådgiver til at undersøge dem. En af hr. Trumps personlige advokater, Sidney Powell – som var blevet et offentligt ansigt for hr. Trumps forsøg på at vælte valget – sagde i vidneudsagn spillet af udvalget, at hr. Trump diskuterede med hende muligheden for at påtage sig denne stilling i december .

Udvalget aflagde også vidnesbyrd om William P. Barr, som var justitsminister indtil midten af ​​december 2020, og sagde, at der ikke var grundlag for at udpege en særlig advokat. Og udvalget foreslog, at ideen var en del af den større indsats for at så tvivl om legitimiteten af ​​hr. Bidens sejr og åbne døren for, at kongressen overvejede alternative lister over Trump-vælgere fra svingstater.

“Så lad os tænke her, hvad ville en særlig rådgiver gøre?” sagde repræsentant Adam Kinzinger, republikaner fra Illinois, der ledede dagens afhøring. ”Da der kun var dage til valgcertificering, var det ikke for at undersøge noget. En undersøgelse, ledet af en særlig advokat, ville blot skabe en illusion om legitimitet og give falsk dækning for dem, der ville gøre indsigelse, inklusive dem, der stormede Capitol den 6. januar.”

Mr. Kinzinger tilføjede: “Alle præsident Trumps planer for justitsministeriet blev afvist.”

I dagene efter den 6. januar søgte flere af Mr. Trumps politiske allierede på Capitol Hill, som havde været med til at fremskynde de falske valgpåstande og bestræbelser på at omstøde resultaterne, om benådning fra Mr. Trump, som overvejede at give dem, ifølge vidneudsagn om Torsdag.

Blandt dem, der ledte efter en benådning, var repræsentanten Matt Gaetz, republikaneren fra Florida. Hr. Gaetz søgte en generel benådning, der i det væsentlige ville have dækket enhver forbrydelse, han havde begået i hele sit liv. Selvom det ikke var offentligt kendt på det tidspunkt, var hr. Gaetz under justitsministeriets undersøgelse for at have betalt en 17-årig pige for sex.

“Den generelle tone var: ‘Vi kan blive retsforfulgt, fordi vi var defensive over, du ved, præsidentens holdninger til disse ting’,” sagde Mr. Herschmann, advokaten i Det Hvide Hus, i et videoklip af hans vidneudsagn. “Den benådning, han bad om, var så bred, som du kunne beskrive. Jeg kan huske, at han sagde ‘fra tidernes begyndelse og frem til i dag. Til alle ting.’”

“Nixons benådning var aldrig nær så bred,” huskede hr. Herschmann, at han sagde dengang som svar på anmodningen.

En række andre allierede bad om dem. Repræsentant Mo Brooks, republikaner fra Alabama, sendte en e-mail til Det Hvide Hus for at søge såkaldt forebyggende benådning for alle medlemmer af Huset og Senatet, som havde stemt for at afvise valgkollegiets stemmebeviser om Mr. Bidens sejre i Arizona og Pennsylvania.

En tidligere medhjælper for Mr. Meadows, Cassidy Hutchinson, vidnede, at flere andre medlemmer af det republikanske hus udtrykte interesse for benådning, herunder Mr. Perry og repræsentanterne Louis Gohmert fra Texas og Andy Biggs fra Arizona.

Ms. Hutchinson sagde, at hun også havde hørt, at repræsentant Marjorie Taylor Greene fra Georgia havde henvendt sig til Det Hvide Hus’s advokatkontor om en benådning.

Mr. Trump “havde antydet en generel benådning for den 6. januar-ting for nogen,” vidnede Mr. Trumps tidligere chef for præsidentens personale, John McEntee.

Mr. Kinzinger foreslog, at benådningsanmodningerne var bevis på, at Mr. Trumps allierede havde bevidsthed om skyld.

“Den eneste grund, jeg kender til at bede om benådning, er, fordi du tror, ​​du har begået en forbrydelse,” sagde han.

Chris Cameron bidraget med rapportering.Kilde link