Her er hvad der er i senatets våbenlov – og hvad der blev udeladt


WASHINGTON – Senatet debatterer et lovforslag, der tager sigte på at holde våben ude af hænderne på farlige mennesker, et produkt af et kompromis, der kan føre til den mest omfattende lovgivning om våbensikkerhed i årtier.

Bipartisan Safer Communities Act, skrevet af en lille gruppe republikanere og demokrater i kølvandet på ryg-mod-ryg masseskyderier, vil forbedre baggrundstjek for våbenkøbere mellem 18 og 21 år og tilskynde stater til at vedtage love om “rødt flag”. der gør det muligt midlertidigt at konfiskere skydevåben fra mennesker, der anses for farlige, og giver hundredvis af millioner af dollars til mental sundhed og skolesikkerhed. Det vil også udvide en føderal lov til datingpartnere, der forbyder voldsmænd i hjemmet at købe våben.

En testafstemning torsdag signalerede, at foranstaltningen har mere end nok støtte at klare sig gennem det ligeligt opdelte Senat, efter at 15 republikanere krydsede partigrænserne for at støtte dets overvejelser og drev det forbi en filibuster. En endelig afstemning om vedtagelsen ventes allerede torsdag aften.

Det 80 sider lange lovforslag lever ikke op til de hårdeste våbenkontrolforanstaltninger, som demokraterne længe har søgt, men dets vedtagelse ville stadig repræsentere et bemærkelsesværdigt gennembrud efter flere års dødvande i Kongressen med hensyn til at adressere våbenvold i USA. For at vinde over republikanerne måtte demokraterne droppe nogle af deres mere ekspansive forslag, hvoraf mange har passeret huset men gik i stå i Senatet under republikansk opposition.

Her er et kig på, hvad der står i regningen – og hvad der blev udeladt.

Ungdomsregistre, herunder dem vedrørende mental sundhed, ville for første gang være påkrævet i kriminelle baggrundstjek for potentielle våbenkøbere under 21 år, og myndighederne ville have mere tid til at udføre kontrollerne – 10 dage, op fra de nuværende tre.

I henhold til lovgivningen skal føderale myndigheder tjekke med lokal retshåndhævelse og gennemgå statens optegnelser for at afgøre, om en potentiel køber har en ungdomskriminel eller mental sundhed historie, der ville diskvalificere dem fra at købe en pistol. Hvis de fandt sådan en optegnelse, ville de overgive den til FBI til yderligere undersøgelse.

Hvad blev udeladt: Forslaget er langt fra den lovgivning, der har vedtaget Parlamentet, der vil forbyde alle under 21 år at købe et halvautomatisk våben.

Demokraterne blev også enige om at tillade, at kravet om øget baggrundstjek for yngre købere udløber efter 10 år, hvilket overlader fremtidige kongresser til at prutte om, hvorvidt det skal forlænges. En lignende “solnedgangs”-bestemmelse tillod det føderale forbud mod angrebsvåben, der blev vedtaget i 1994, bortfalder i 2004til demokraternes forfærdelse, som aldrig har været i stand til at samle tilstrækkelig støtte til at genoplive den.

Og der er en grænse for, hvor længe myndigheder vil være i stand til at nå tilbage til en købers mentale helbredshistorie; sådanne optegnelser fra før en potentiel køber fyldte 16 kunne ikke diskvalificere dem fra at købe en pistol.

Lovforslaget vil give 750 millioner dollars i føderale penge til stater, der skaber såkaldte røde flag love, som tillader våben at midlertidigt konfiskeret fra personer, der anses for farlige af en dommer. Finansieringen, der skal tilskynde til gennemførelse af sådanne foranstaltninger, vil også støtte oprettelsen af ​​domstolsprogrammer for kriseintervention.

Hvad blev udeladt: Demokrater ønskede at gå længere end at give incitamenter til stater og vedtage en føderal foranstaltning med rødt flag, vedtaget i Parlamentet, som ville tillade, at våben kan tages fra enhver, der af en føderal dommer anses for at være farlig.

En af regningens sidste stik var en bestemmelse om at skærpe føderal lovgivning for at holde våben ude af hænderne på voldsmænd i hjemmet. Det vil udvide den gældende lovgivning, der forbyder personer, der er dømt for vold i hjemmet eller er underlagt et tilholdsforbud mod vold i hjemmet, fra at købe en pistol. Den gældende lov gælder kun for personer, der er gift med eller boede sammen med offeret, eller som har haft et barn med dem.

Lovgivningen vil omfatte andre intime partnere, og lukke det, der er blevet kendt som “kærestes smuthul.”

Hvad blev udeladt: Demokraterne ønskede et generelt forbud, men i forhandlinger med republikanerne blev de enige om at tillade nogle lovovertrædere at genvinde muligheden for at købe en pistol. Hvis en person er en førstegangsforbryder, og forbrydelsen er en voldelig forseelse, vil forbuddet forsvinde fem år efter udløbet af deres strafferetlige straf, så længe de ikke har begået yderligere voldsforbrydelser. Forhandlere blev også enige om ikke at gøre bestemmelsen tilbagevirkende, idet de bøjer sig for et andet krav fra republikanerne.

Lovforslaget vil allokere milliarder af dollars til skoler og lokalsamfund for at udvide mentale sundhedsprogrammer. Finansieringen har også til formål at øge skolens sikkerhed. Lovforslaget giver 300 millioner dollars over fem år til skolesikkerhedsprogrammer rettet mod vold, der ville finansiere skoleressourceofficerer og øge sikkerheden i skolerne. Derudover vil midler gå til uddannelse af skolepersonale og voksne, der interagerer med mindreårige for at reagere på psykiske problemer.

Hvad blev udeladt: Republikanerne insisterede på at holde omkostningerne ved lovforslaget så lave som muligt. I alt ville foranstaltningen koste 13,2 milliarder dollars.

Lovforslaget ville slå ned på “halmkøbere” eller folk, der køber våben til dem, der ikke ville kvalificere sig. Ingen gældende lov forbyder specifikt disse købere eller ulovlig handel med våben, så anklagere har påberåbt sig folk, der afgiver falske erklæringer i forbindelse med køb af et våben.

Lovforslaget vil fastsætte en straf på op til 15 års fængsel eller 25 år, hvis skydevåbnene bruges i forbindelse med alvorlig kriminel aktivitet som narkotikahandel eller terrorisme. Det ville også give ressourcer til at hjælpe med at forhindre og undersøge disse køb.

Hvad blev udeladt: Lovforslaget indeholder ikke mere gennemgribende foranstaltninger til at pålægge universelle baggrundstjek eller forbyde salg af magasiner med stor kapacitet. Republikanerne sagde også, at de nægtede at overveje nogen obligatorisk venteperiode for våbensalg eller et licenskrav for at købe et angrebsvåben.

Annie Karni bidraget med rapportering.Kilde link