Ukraines udenrigsminister ser EU-kandidatur som et afgørende skridt hen imod at blive medlem af et ‘liberalt imperium’.


KYIV, Ukraine – Da EU-topmødet begyndte i Bruxelles torsdag aften, tunede en medhjælper til Ukraines udenrigsminister ind på sagen på en bærbar computer.

Ministeren, Dmytro Kuleba, hvis venstre ben var i et stramt rødt gips efter en basketballskade, var optimistisk, da han så Det Europæiske Råd give sit krigsramte land noget, det havde søgt uden succes i årevis: den eftertragtede status som kandidat at slutte sig til blokken.

Det var en af ​​de bedste nyheder for Ukraine, som er i sin fjerde krigsmåned, siden en vellykket modoffensiv skubbede russiske soldater væk fra hovedstaden. Kuleba sagde, at rådets skridt var “det vigtigste skridt i at overvinde den sidste psykologiske barriere i forholdet mellem Ukraine og EU.”

Alligevel erkendte han, at hans land ville skulle vente længe, ​​før det kunne slutte sig til den 27 medlemmer store blok. Handlingen fra Det Europæiske Råd, sammensat af lederne af medlemslandene, var blot det første skridt i en årelang proces, og Ukraine ville være nødt til at gøre fremskridt med at bekæmpe korruption og håndhæve retsstatsprincippet for endelig at bestå mønstret.

“Selvfølgelig vil der være forhandlinger, reformer her og i EU,” sagde han. “Jeg er ligeglad. Så længe beslutningen om, at Ukraine er Europa, er taget, har jeg det fint. Der er lavet historie.”

Kuleba sagde, at i årtier, mens ukrainere kæmpede for demokrati i protestbevægelser i 2004 og 2014, “underholdt Bruxelles og andre europæiske hovedstæder stadig denne idé om en bufferzone af noget i midten, en bro mellem Rusland og EU”

I den sidste fase, sagde han, “blinkede” europæiske ledere uofficielt til ukrainske embedsmænd. “Ligesom,” Gutter, alt vil være godt, det vil tage år, men i sidste ende vil I være med os,” sagde han. “Men de var stadig bange for at sige det højt.”

Mens hr. Kuleba talte i interviewet, jamrede luftangrebssirener i Kiev. En hjælper løb ind på kontoret for at sige, at der var 10 russiske missiler, der fløj over ukrainsk luftrum.

“Jeg er ikke overrasket over, at russerne ville affyre noget mod Kiev i dag,” sagde Kuleba og tilføjede, at dagens symbolik ikke ville gå tabt på Kreml.

Kuleba, 41, en karrierediplomat, er blevet en af ​​de hårdeste fortalere for Ukraine på verdensscenen, idet han hævder, at NATO og Vesten burde gøre mere for at hjælpe med at bekæmpe Ruslands invasion og lægge kampen om Ukraine som en kamp for demokrati. overalt.

Han sagde, at Det Europæiske Råds beslutning repræsenterede et kritisk tidspunkt for Europa, og at den russiske invasion gav EU en fornyet følelse af fælles formål. Men han sagde, at blokken også skulle gennemgå en periode med forandring og reform.

“Europa og Vesten, som vi kender det, som er tilbage på verdensscenen takket være Ukraine, er også nødt til at besvare sine egne spørgsmål,” sagde han. “Og bestå prøver. Og i dag handler denne beslutning fra EU om at besvare et af de grundlæggende spørgsmål om Europas fremtid.”

Kuleba sagde, at han ser EU som “det første forsøg nogensinde på at opbygge et liberalt imperium” på demokratiske principper, i modsætning til Ruslands aggression mod tidligere sovjetstater under præsident Vladimir V. Putin.

“Jeg forstår, at folk ikke kan lide ordet imperium, men det er sådan historien er skrevet,” sagde Mr. Kuleba. “Du er nødt til at vise, at forskellige ting af samme skala kan bygges på forskellige principper: liberalisme, demokrati, respekt for menneskerettigheder og ikke på princippet om at påtvinge en vilje på resten.”

Han sagde, at efter hans opfattelse er “Den Europæiske Union udvidet som et liberalt imperium i det 21. århundrede”, mens “Ruslands indflydelse svinder ind som følge af, at det er et imperium.”

Ukraine, sagde han, var blevet “opløst” i den “russiske verden” i slutningen af ​​det 17. århundrede, da det faldt til Katarina den Store, sagde han: “Men vi overlevede det som en nation. Vi taler stadig vores sprog, vi har stadig vores kultur, vi har stadig vores identitet. Og vi har denne kamp for at komme tilbage” til Europa.

Ukraine, sagde han, var en del af udvidelsen af ​​Vesteuropas liberale ideologi, herunder respekt for demokrati og retsstatsprincippet.

Kuleba sagde, at han var taknemmelig over for andre vestlige allierede, især USA, for dets militære og politiske støtte. Han sagde dog, at han håbede på en mere eksplicit artikulation af Washingtons krigsmål.

“Vi venter stadig på det øjeblik, hvor vi hører en klar besked fra Washington om, at for Washington er målet for denne krig, at Ukraine vinder, og at international lov genoprettes,” sagde han. “Og Ukraines sejr til Washington betyder at genoprette Ukraines territoriale integritet og suverænitet.”Kilde link