Fed konfronterer en ‘ny verden’ af inflation


Federal Reserve-embedsmænd stiller spørgsmålstegn ved, om deres langvarige antagelser om inflation stadig gælder, da prisstigninger forbliver stædigt og overraskende hurtige – et anfald af økonomisk sjælesøgning, der kan have store konsekvenser for den amerikanske økonomi.

I årevis havde Feds politiske beslutningstagere en håndbog til at håndtere inflationsoverraskelser: De ignorerede for det meste forstyrrelser i udbuddet af varer og tjenester, når de fastlagde pengepolitikken, idet de antog, at de ville klare sig selv. Fed styrer økonomien ved at justere renterne, som påvirker efterspørgslen, så det primære fokus var at holde forbruget og forretningsaktiviteten på en jævn køl.

Men efter at den globale økonomi i to år har været rystet af uafbrudte forsyningskriser – fra skibssnurrer til krigen i Ukraine – er centralbankfolk holdt op med at vente på, at normaliteten vender tilbage. De har hævet renten aggressivt for at bremse forbrugernes og erhvervslivets forbrug og afkøle økonomien. Og de revurderer, hvordan inflationen kan udvikle sig i en verden, hvor det ser ud til, at problemerne bare bliver ved med at komme.

Hvis Fed beslutter, at chok sandsynligvis ikke vil aftage – eller vil tage så lang tid, at de efterlader inflationen forhøjet i årevis – kan resultatet blive en endnu mere aggressiv serie af renteforhøjelser, efterhånden som politikere forsøger at bringe efterspørgslen i balance med et mere begrænset udbud af varer og tjenesteydelser. Den smertefulde proces ville øge risikoen for en recession, der ville koste arbejdspladser og lukke virksomhederne.

“De inflationsdæmpende kræfter i det sidste kvarte århundrede er blevet erstattet, i det mindste midlertidigt, af et helt andet sæt kræfter,” sagde Jerome H. Powell, Fed-formand, under Senatets vidneudsagn onsdag. “Det virkelige spørgsmål er: Hvor længe vil dette nye sæt styrker blive opretholdt? Det kan vi ikke vide. Men i mellemtiden er vores opgave at finde maksimal beskæftigelse og prisstabilitet i denne nye økonomi.”

Da priserne begyndte at stige hurtigt i begyndelsen af ​​2021, sluttede toppolitikere fra Fed sig sammen med mange eksterne økonomer i at forudsige, at ændringen ville være “forbigående”. Inflationen havde været langsom i Amerika i det meste af det 21. århundrede, tynget af langvarige tendenser som befolkningens aldring og globalisering. Det så ud til, at engangspandemichok, især mangel på brugte biler og problemer med søfart, skulle forsvinde med tiden og lade denne tendens vende tilbage.

Men i slutningen af ​​sidste år, centralbankfolk begyndte at gentænke deres første opkald. Forsyningskædeproblemer blev værre, ikke bedre. I stedet for at falme, stiger prisen havde accelereret og udvidet ud over nogle få pandemi-ramte kategorier. Økonomer har gjort en månedlig vane at forudsige, at inflationen har toppet kun for at se den fortsætte med at accelerere.

Nu analyserer Fed’s politiske beslutningstagere, hvad så mange mennesker gik glip af, og hvad det siger om det ubønhørlige inflationsudbrud.

“Selvfølgelig har vi kigget meget nøje og grundigt på, hvorfor inflationen steg så meget mere end forventet sidste år, og hvorfor den viste sig så vedvarende,” sagde Mr. Powell på et pressemøde i sidste uge. “Det er svært at overvurdere omfanget af interesse, vi har for det spørgsmål, morgen, middag og aften.”

Fed har reageret. Det bremsede og stoppede derefter sine obligationskøb fra pandemien denne vinter og forår, og det skrumper nu sin aktivbeholdning for at tage en lille smule juice ud af markederne og økonomien. Centralbanken har også øget sine planer om at hæve renten og hævede sin primære styringsrente med et kvart point i marts, et halvt point i maj og trekvart punkt i sidste uge, mens signalerer, at der kommer mere.

Det er at træffe disse beslutninger uden meget af en etableret spilleplan, givet de overraskende måder, hvorpå økonomien opfører sig.

“Vi har brugt meget tid – som et udvalg, og jeg har brugt meget tid personligt – på at kigge på historien,” sagde Patrick Harker, præsident for Federal Reserve Bank of Philadelphia, i et interview onsdag. “Intet passer helt til denne situation.”

Billede

Kredit…Scott McIntyre for The New York Times
Billede

Kredit…Scott McIntyre for The New York Times

Den økonomiske æra før pandemien var stabil og forudsigelig. Amerika og mange udviklede økonomier brugte disse årtier på at kæmpe med inflation, som så ud til at være glider stadig lavere. Forbrugerne var kommet til at forvente, at priserne ville forblive relativt stabile, og ledere vidste, at de ikke kunne opkræve meget mere uden at skræmme dem væk.

Stød til at levere, som var uden for Feds kontrol, som olie- eller fødevaremangel, kan presse priserne op i et stykke tid, men de forsvandt typisk hurtigt. Nu bliver der sat spørgsmålstegn ved hele ideen om “forbigående” forsyningschok.

Den globale levering af varer er blevet begrænset af det ene problem efter det andet siden pandemiens begyndelse, fra nedlukninger i Kina, der bremsede produktionen af ​​computerchips og andre varer til Ruslands invasion af Ukraine, som har begrænset gas- og fødevaretilgængelighed.

Samtidig har efterspørgslen været voldsom, boostet af regeringens pandemiske nødhjælpstjek og et stærkt arbejdsmarked. Virksomheder har været i stand til at opkræve mere for deres begrænsede udbud, og forbrugerpriserne er steget markant, klatring 8,6 pct i løbet af året til og med maj.

Forskning fra Federal Reserve Bank of San Francisco udgivet i denne uge fandt ud af, at efterspørgslen drev omkring en tredjedel af det nuværende spring i inflationen, mens spørgsmål knyttet til udbud eller en tvetydig blanding af udbuds- og efterspørgselsfaktorer drev omkring to tredjedele.

Det betyder, at en tilbagevenden af ​​efterspørgslen til mere normale niveauer burde bidrage til at lette inflationen noget, selv om udbuddet på nøglemarkederne forbliver i ro. Fed har været klar over, at den ikke direkte kan sænke olie- og gaspriserne, for eksempel, fordi disse omkostninger i højere grad påvirker det globale udbud, end de gør på den indenlandske efterspørgsel.

“Der er virkelig ikke noget, vi kan gøre ved oliepriserne,” sagde hr. Powell til senatorerne onsdag. Alligevel tilføjede han senere, “der er en opgave at moderere efterspørgslen, så den kan være i bedre balance med udbuddet.”

Men det betyder også, at hvis udbudsmanglen, der driver så meget af inflationen i dag, ikke aftager, kan Fed have brug for et mere straffende svar – et svar, der svækker økonomien drastisk for at bringe efterspørgslen på linje – for at bringe de årlige prisstigninger tilbage til mere normale 2 procent niveauer.

Vejen til at sænke inflationen uden at forårsage en recession “er blevet væsentligt mere udfordrende af begivenhederne i de sidste par måneder, hvor man tænker på krigen og, du ved, råvarepriser og yderligere problemer med forsyningskæder,” sagde Mr. Powell. Onsdag.

På spørgsmålet om, hvorvidt det ville kræve en meget høj arbejdsløshed at begrænse inflationen, sagde hr. Powell torsdag, at “svaret i væsentlig grad vil afhænge af, hvad der sker på udbudssiden.”

Der er en vigtig grund til, at Fed-embedsmænd ikke kan vente i det uendelige på, at forsyningen kommer sig. Skulle udbudschok og højere priser vare længe nok, kunne de overtale forbrugerne til at forvente, at inflationen vil vare ved – ændre adfærd på måder, der gør hurtige prisstigninger til et mere permanent træk ved økonomien. Arbejdere kan bede om større lønstigninger for at dække forventede husleje- og dagligvareprisstigninger, hvilket får arbejdsgiverne til at opkræve mere, når de forsøger at dække svulmende arbejdsregninger.

Derudover kan stigningen i mad- og energiomkostninger forårsaget af krigen i Ukraine sive ind i andre priser, hvilket gør det dyrere at servere et restaurantmåltid, rejse med fly og bus eller opvarme et hotelværelse.

Billede

Kredit…Scott McIntyre for The New York Times
Billede

Kredit…Scott McIntyre for The New York Times

“Typisk er der en slags lys for enden af ​​tunnelen,” sagde Omair Sharif, grundlægger af analysefirmaet Inflation Insights. Normalt, forklarede han, bliver især gas- og fødevareforsyningerne forstyrret af kortvarige begivenheder snarere end af krige, der kan trække ud i måneder eller år.

“Jeg tror, ​​deres bekymring er: Dette er ikke det gamle energichok,” sagde hr. Sharif. “Jo højere det bliver, og jo længere det forbliver højt, jo mere sandsynligt vil det bløde ud i en masse andre ting.”

Nogle forsyningsafbrydelser kan blive bedre. Chip produktion har vist nogle tegn på rampe op, hvilket kan tage presset af bil- og elektroniske markeder. Hævede lagre af nogle varer hos detailhandlere som Target vil sandsynligvis sende priserne lavere, da virksomhederne forsøger at rydde deres hylder. Men økonomer advarer om, at det er for tidligt at kalde nogen glimt af håb afgørende.

“Forsyningskæden er Whac-a-Mole,” sagde Tom Barkin, præsident for Federal Reserve Bank of Richmond, under et webinar tirsdag. “Folk siger, at du løser et problem, og så har du et andet.”

For nu forsøger centralbankfolk hurtigt at hæve renten til et sted, der klart begrænser økonomien – på hvilket tidspunkt vil de vurdere, hvor meget mere der er behov for.

“Vi er nødt til at finde prisstabilitet i denne nye verden,” sagde Mr. Powell i sidste uge.Kilde link