Efter år med bitterhed rækker Kina og Australien forsigtigt ud


SYDNEY, Australien – Fire år efter, at Australiens bånd med Kina trådte ind i en nedadgående spiral, hvor Australien dukkede op som en energisk modvægt til Beijings voksende magt, er de to lande begyndt at undersøge, om de kan lappe tingene op.

Siden Australiens nye centrum-venstre-regering kom til magten i sidste månedhar ledere i begge lande signaleret, at de ønsker at lette de seneste års spændinger. Deres stridigheder om teknologi, handelsbarrierer, anklager om ulovlig kinesisk indflydelse i australsk politik og hvert lands militærplaner er nogle gange brudt ud i vitriol.

Kinas ambassadør i Australien, Xiao Qiansagde fredag, at skiftet af lederskab i Canberra var en “mulighed for mulig forbedring af vores bilaterale forbindelser.”

“Der er al mulig grund for Kina og Australien til at være venner og partnere, snarere end modstandere,” sagde Mr. Xiao i en tale ved University of Technology Sydney. Han blev flere gange afbrudt af demonstranter, der opfordrede Kina til at stoppe sin undertrykkelse i Tibet, Xinjiang og Hong Kong. “Denne mand burde være en paria,” råbte en.

Billede

Kredit…Mark Baker/Associated Press

Senere sagde hr. Xiao: “Atmosfæren i begge lande skal forbedres, det er en kendsgerning.”

Mr. Xiao har brugt taler, aviskommentarer og private møder til lave overture, at Beijing ønsker bedre forhold. Kinas premierminister, Li Keqiang, sendt en lykønskningsbesked til Australiens nye premierminister, Anthony Albanese, efter hans valgsejr i maj, og opfordrede til “sunde og stabile” bånd. De kinesiske og australske forsvarsministre holdt forhandlinger i denne måned på et sikkerhedsforum i Singaporehvilket afslutter en indefrysning af møder på ministerniveau siden begyndelsen af ​​2020.

Mr. Albanese har sagt, at han vil genoprette dialog på højt niveau med Kina, hans lands største handelspartner. Men han har sagt, at Beijing skal ophæve handelssanktionerne mod Australien for at forbedre båndene, og har indikeret, at han ville fastholde den generelt hårdere linje over for Kina, som tog form under hans konservative forgængere. “Der har allerede været nogle forbedringer,” hr. Albanese sagde for nylig af båndene til Kina. “Men der er lang vej igen.”

Billede

Kredit…Mick Tsikas/EPA, via Shutterstock

Biden-administrationen og regeringer rundt omkring i Asien vil sandsynligvis holde øje med konkrete tegn på tilnærmelse. Australiens tidligere premierminister, Scott Morrison, styrkede Canberras bånd til Washington og kastede sig som at vise vejen til at stå op mod Kina. Sidste år underskrev Mr. Morrison en forsvarsteknologiaftale med USA og Storbritannien, der kunne give Australien atomdrevne ubåde.

Hr. Albanese og hans ministre har sagt, at de ville holde den aftale og fortsætte med at presse Kina over dets militære opbygning og aktiviteter i det sydlige Stillehav. De har sagt, at de ville hævde Australiens ret til at sende flådens skibe igennem det Sydkinesiske Hav, hvor Kina hævder mange øer også hævdet af de sydøstasiatiske lande.

Siden maj har Australiens udenrigsminister, Penny Wong, gjort det besøgte fire stillehavsø-lande at argumentere for, at Australien – implicit ikke Kina – skulle være deres “valgte partner”.

Billede

Kredit…Det australske forsvarsministerium, via Agence France-Presse — Getty Images

“I sidste ende, for at stabilisere de bilaterale forbindelser, ville Kina skulle være parat til at tolerere en stor grad af kontinuitet i Australiens række af Kina-relaterede politikker,” sagde Richard Maudeen tidligere australsk udenrigspolitisk embedsmand, som nu er senior fellow ved Asia Society Policy Institute.

Men Australiens ledere siger, at alligevel kan tonen i forholdet blive bedre. Efter at have mødt sin kinesiske kollega, den australske forsvarsminister, Richard Marles, sagde “Dette er kun et første skridt.”

“Begge sider vil sandsynligvis fortsætte forsigtigt,” skrev Mr. Maude i e-mailede kommentarer. “Selv et mindre fjendtligt forhold vil i sagens natur være flygtigt og gidsel for en række grundlæggende forskelle og tvister.”

Billede

Kredit…Dion Isaacson/Australiens udenrigs- og handelsministerium, via Agence France-Presse — Getty Images

Få iagttagere forventer, at relationerne vender tilbage til, hvor de var i 2014, da Kinas leder, Xi Jinping, besøgte Australien og sammen med den daværende australske premierminister, Tony Abbott, erklærede færdiggørelsen af ​​en frihandelspagt.

Dengang blev optimismen omkring forholdet styrket af Kinas voksende appetit på australske ressourcer, især jernmalm og kul, samt vin, hvede og andre landbrugsvarer. kinesiske embedsmænd og medier virkede selvsikker at Australiens økonomiske afhængighed af deres land ville holde spændingerne i skak.

Men australske ledere blev mere og mere på vagt over for Kinas indflydelse og dets hensigter. Kinas militære dominans i Det Sydkinesiske Hav alarmerede Canberra og andre hovedstæder. I 2018, Australien indførte love — implicit rettet mod det kinesiske kommunistparti — forbud mod hemmelige politiske aktiviteter på vegne af en udenlandsk regering. Australien blev den første vestlige regering til blokere Huawei og anden kinesisk telekommunikation udstyrsvirksomheder fra at være med til at bygge deres 5G-netværk.

Relationerne er blevet endnu mere kolde i de senere år. Mr. Morrison efterlyste internationale efterforskere – med brede beføjelser som “våbeninspektører” har – at undersøge oprindelsen af ​​coronavirus, som først spredte sig i den centrale kinesiske by Wuhan. Det forslag forargede Beijing. Den australske forsvarsminister, Peter Dutton, foreslog, at Kina opførte sig i udlandet som Nazityskland i 1930’erne.

Billede

Kredit…Rick Rycroft/Associated Press

Kinesiske embedsmænd har fordømt Australiens planer om at erhverve de atomdrevne ubåde. Siden 2020 har Beijing pålagt straffetold og uformelle embargoer på australske produkter til en værdi af omkring 16 milliarder dollarsselvom det har skånet Australiens eksport af jernmalm, der er afgørende for Kinas industri.

Kinas økonomiske gengældelse så ud til kun at uddybe den australske offentlighed og officielle vagtsomhed over for den kinesiske regering.

“På trods af det pres, de har lagt på Australien, opnåede Kina ikke det, de satte sig for,” Yun Jiang, en stipendiat ved Australian Institute of International Affairs, der studerer Kina, sagde i et interview. “De ønskede nok at ændre kursen lidt, og valget var en god timing for dem til at gøre det.”

Beijing kan presse Australien til at åbne døren for, at Kina kan tilslutte sig en ny regional handelspagt og for at lette antidumpingundersøgelser og reguleringsbarrierer for virksomhedsopkøb, sagde Benjamin Herscovitch, en forsker ved Australian National University, som skriver en nyhedsbrev om kinesisk-australske forbindelser.

Billede

Kredit…Richard Wainwright/EPA, via Shutterstock

Canberra står også over for pres for at sikre løsladelsen af ​​australiere, der er tilbageholdt i Kina. De omfatter Yang Hengjun, en forfatter og forretningsmand, der var sidste år stillet for retten for spionageen anklage han har afvist, samt Cheng Lei, en journalist tilbageholdt i Beijing, hvor hun arbejdede for CGTN, Kinas statsdrevne internationale tv-station.

Cheng, hvis to børn er i Australien, stod for retten i marts, anklaget for at videregive statshemmeligheder til udlandet. Retten har ikke meddelt en dom. Fredag ​​sagde Mr. Xiao, ambassadøren, at Mr. Yang og Ms. Cheng havde fået deres lovlige rettigheder.

“Handel og en række andre ting kommer til at tage tid at arbejde igennem,” sagde Nick Coyle, en australsk forretningsmand, som er fru Chengs partner, i et interview. “Men det ville være et godt tegn at behandle hendes sag hurtigt og medfølende og få hende hjem til sine børn og familie.”

I fredags afviste hr. Xiao, den kinesiske ambassadør, der tiltrådte sin stilling i år, at en liste over 14 klager, som en kinesisk diplomat delte med Australske medier i 2020 opstille forudsætninger for at genoprette normale bånd. Klagepunkterne omfattede forbuddet mod Huawei, sikkerhedsangreb på kinesiske journalister og “antagonistiske” medier, der rapporterer om Kina. Australiens tidligere premierminister, hr. Morrison, havde sagde listen viste “hvordan Australien blev tvunget af Kina”, og skabte en barriere for forbedrede bånd.

“Jeg har ikke en liste; Jeg har aldrig set en liste med 14 punkter,” sagde hr. Xiao. »Bekymringerne er blevet rapporteret på en snoet måde som de såkaldte forudsætninger, som krav. Det er ikke sandt.”Kilde link