At se Norma: The Conflicted Life of the Woman at the Center of Roe v. Wade


Norma McCorvey, Jane Roe i centrum af Roe v. Wade, var en ufuldkommen sagsøger.

Da hun foretog Roe som ung single kvinde i Dallas, tænkte hun ikke på kampen for reproduktive rettigheder. Hun klarede sig knap nok som servitrice, havde to gange født børn anbragt til adoption og ville simpelthen have en abort. Hun løj senere om, hvordan hun blev gravid, og sagde, at hun var blevet voldtaget. Da hun, mere end et årti senere, kom rent ud og ønskede at tilslutte sig den bevægelse, hun var kommet for at repræsentere, nægtede dens ledere hende en meningsfuld rolle i deres protester og demonstrationer.

“Jeg tror, ​​de er flov,” sagde McCorvey til Texas Monthly i 1993. “De ville gerne have, at jeg blev universitetsuddannet, med balance og små hvide handsker.”

Alligevel forblev Roe central i McCorveys liv, bundet til hende af de samme to krydsstrømme, som ville ramme abortdebatten i USA – religion og sex.

McCorvey havde hundredvis af partnere, næsten alle kvinder, sagde hun. Hun arbejdede også en tid som prostitueret i Dallas. Men hun var blevet opdraget som Jehovas Vidne og så sex som syndigt. At hendes sag havde gjort abort lovlig gjorde, at hun frygtede for sin sjæl. Det var en del af grunden til, at hun blev født på ny i 1995, sagde hun – jo bedre at deltage i kampen mod Roe.

Alligevel, på trods af hendes offentlige vending, McCorvey – ligesom et flertal af amerikanerne nu – mente, at abort burde være lovligt gennem første trimester. Hun delte dette i det første interview, hun nogensinde gav, få dage efter Roe, og hun delte det igen i sit sidste, da hun talte med mig fra en hospitalsseng i slutningen af ​​sit liv. (I løbet af mit årti med forskning for “Familien Rogn,” en bog om Roe og dens sagsøger, brugte jeg hundredvis af timer på at interviewe McCorvey.)

Hendes private papirer – som jeg fandt i garagen hos hendes tidligere partner, lige før huset blev tabt på grund af tvangsauktion – giver et førstehåndsindblik i McCorvey, som hun virkelig var: en kvinde, hvis pinsler og ambivalenser omkring abort afspejler dem, der deler landet, og som fortsat er relevant i den nye, post-Roe verden.

Her er et udsnit af materialet.

Kredit…Via Schlesinger Library, i Radcliffe Institute of Harvard University.

McCorvey var 13 i oktober 1960, da hun tjekkede ind på et motelværelse med en veninde, som derefter beskyldte McCorvey for at prøve “upassende ting” med hende. Ungdomsretten i Dallas erklærede McCorvey for “et kriminelt barn”, som dette dokument attesterer.

McCorvey blev sendt til en katolsk kostskole og senere, som 16-årig, til en statskostskole for “kriminelle piger”. Hun nød at være væk fra sin familie og havde en række veninder. Men hendes mor, Mary Sandefur, slog hende for at være homoseksuel, sagde Sandefur i et interview, og McCorvey kom til at se sex og hendes seksualitet som syndigt og ulovligt. År efter at hun blev gravid for tredje gang og søgte en abort, fortalte hun folk, at hun blev voldtaget og præsenterede sig selv som ikke en synder, men et offer.

McCorvey var den tredje generation i træk i hendes familie, der blev gravid uden for ægteskab, ifølge dokumenter og interviews med medlemmer af hendes familie. Hendes bedstemor giftede sig hurtigt, mens hendes mor blev tvunget til at forlade byen, føde i hemmelighed og overgive sit barn til sine forældre.

Kredit…Via Schlesinger Library, i Radcliffe Institute of Harvard University.

I januar 1972 besøgte McCorveys bror Jimmy hende i Dallas. De 20-noget søskende var fattige, og Jimmy noterede alle sine udgifter i sin daglige planlægning.

McCorvey arbejdede på mange job for at klare sig – servitrice og narkohandler, prostitueret og maler, åndedrætsterapeut og bond-runner. Penge var en konstant kamp. Og da hun i 1969 blev gravid og fandt en læge uden autorisation, der ville foretage en abort, havde hun hverken råd til hans honorar på 500 dollars eller omkostningerne ved at flyve til Californien, hvor abort var lovligt.

Kredit…Via Schlesinger Library, i Radcliffe Institute of Harvard University.

Få dage efter Roe-dommen, i januar 1973, talte The Baptist Press, nyhedstjenesten for Southern Baptist Convention, med McCorvey. Det var hendes første interview nogensinde. Hun sagde, at hun mente, at det var forkert at få en abort på et hvilket som helst tidspunkt efter det første trimester.

Med tiden forvandlede McCorvey sit sagsanlæg til en karriere og ændrede sin offentlige holdning gentagne gange, afhængigt af hendes publikum. Men hendes private mening om abort ændrede sig ikke: Dagen efter hendes kristne genfødsel, såvel som i slutningen af ​​hendes liv, gentog hun, hvad hun første gang havde fortalt The Baptist Press i 1973: at abort skulle være lovligt gennem første trimester .

Kredit…Via Schlesinger Library, i Radcliffe Institute of Harvard University.

I 1989 hjalp en advokat McCorvey med at forberede svar på spørgsmål, hun kunne modtage fra nyhedsmedierne. Den ene adresserede, om hun var til skade for abortrettighedsbevægelsen.

Ledere i abortrettighedsbevægelsen var forståeligt nok dårligt tilpas, da McCorvey i 1987 erkendte at have løjet om at være blevet voldtaget. Men selv efter at hun havde undskyldt og brugt år på at uddanne sig selv om rogn og abort, blev hun næsten undgået – “hånet, afvist, afvist, miskrediteret og udelukket”, med Barbara Ellis, en aktivist i bevægelsens ord.

Kredit…Via Schlesinger Library, i Radcliffe Institute of Harvard University.

Da McCorvey begyndte at tale offentligt om Roe og hendes liv, observerede hun igen og igen, som i disse notater fra 1989, at adgang til abort ofte var et spørgsmål om klasse.

I april 1970 ændrede Linda Coffee og Sarah Weddington, de to advokater, der repræsenterede McCorvey, Roe v. Wade for at gøre det til et gruppesøgsmål, ikke kun på hendes vegne, skrev de, men også inkluderet “alle andre kvinder, der har samme placering.” De detaljerede den situation i en erklæring, og hævdede blandt meget andet, at deres pseudonyme sagsøger ikke havde råd til at rejse til, hvor abort var lovligt og sikkert.

Kredit…Via Schlesinger Library, i Radcliffe Institute of Harvard University.

I 1995 blev McCorvey en evangelisk kristen og skrev noter på orange kartotekskort, som hun brugte til at fortælle historien om sin genfødsel. Flip Benham og Emily Mackey, som er nævnt her, var en præst og en lille pige, der ansporede hendes omvendelse.

McCorvey fandt trøst i religion, især i skytshelgener og rosenkranser, der blev en del af hendes daglige liv, efter hun konverterede til katolicismen i 1998. Men hun fortalte også en filmskaber i 1995, at hvis abortbevægelsen havde omfavnet hende, ville hun aldrig ville har forladt det. Mest oprørende for hende, sagde hun, var at lære i 1992, at hendes advokat Weddington, som ikke havde forsøgt at hjælpe McCorvey med at få en abort, havde fået en selv.

Kredit…Via Schlesinger Library, i Radcliffe Institute of Harvard University.

Efter at McCorvey konverterede og begyndte at arbejde med Operation Rescue, en anti-abortgruppe, begyndte hun at hævde, som hun gjorde her, at hendes advokater under Roe vidste, at hun havde løjet om at blive voldtaget, og at den løgn påvirkede kendelsen. Påstanden slog rod. Som en medhjælper ved Congressional Pro-Life Caucus sagde i 1987: “Denne falske information var alt sammen en del af en meget fejlbehæftet sag.”

Dette var fuldstændig falsk. Første gang McCorvey talte om at blive voldtaget var i en artikel i Good Housekeeping, der kørte i juni 1973, fem måneder efter Roe-beslutningen. Hendes advokat, Coffee, sagde i et interview, at artiklen var første gang, hun og hendes medadvokat fik kendskab til McCorveys voldtægtsanklager.


Joshua Prager er forfatter til “The Family Roe: An American Story,” en dobbelt biografi om Roe v. Wade og dens sagsøger. Bogen var finalist til Pulitzer-prisen i 2022 for generel faglitteratur.Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.