Løb Post-Covid: Sådan kommer du tilbage til træning


I marts 2020 planlagde Dr. Niall Elliott sommer-OL sammen med sine kolleger i British Olympic Association. Der blev trukket planer for, hvad man skulle gøre, hvis en atlet blev ramt af en katastrofal skade eller en mental sundhedskrise i den sidste optakt til legene. Der var møder om, hvordan man flytter nogle af verdens bedste atleter over hele kloden, og hvordan man løser logistiske problemer.

De havde planer på plads for næsten alt, undtagen en global pandemi, sagde han.

Over natten begyndte Dr. Elliott at yde støtte og pleje til atleter, der var låst ude af træningsfaciliteter og frygtede for, hvordan denne nye virus kunne påvirke deres atletiske karriere. Spørgsmålene var uendelige, og svarene sparsomme.

“Vi var meget forsigtige i starten, fordi det var en ny virus,” sagde Dr. Elliott. “Vi vidste bare ikke, hvad virkningen ville være på kroppen.”

Det presserende spørgsmål til atleter: Hvor længe ville Covid-19 slå dig ud, og hvornår kunne du komme tilbage til træning?

Olympianere og weekendkrigere har stillet det spørgsmål lige siden. Og svaret fortsætter med at skifte, efterhånden som lægerne lærer mere om coronavirus, og efterhånden som dens varianter forårsager kaos på træningsplanerne.

Nøglen er at nulstille forventningerne og genoverveje en tidslinje for en fuld tilbagevenden til spillet eller en tilbagevenden til at køre.

“Sammenlignet med de fleste virussygdomme er forventningen, som atleter bør have, at det i gennemsnit tager dobbelt så lang tid at komme tilbage til, hvor du var,” Dr. Tod Olin, direktør for Exercise and Performance Breathing Center ved National Jewish Health i Denver, sagde. “Så hvis nogen normalt vender tilbage til deres aktivitet inden for en uge efter at have haft en sæsonbestemt influenza, kan det tage to uger at komme tilbage efter at have haft Covid-19. Men det har også taget tre til fire uger for mange mennesker, og en brøkdel af mennesker tager betydeligt længere tid.”

Det er en svær pille at sluge for atleter, der ønsker at vende tilbage til deres tidligere jeg, så snart symptomerne aftager. Og det er ikke let at bede løbere om at sætte farten ned, når mange af deres mål er at sætte farten op.

I juni 2020, udgav Dr. Elliott en protokol, der har udviklet sig og blevet vedtaget af andre læger, efterhånden som flere data er blevet tilgængelige om virussen, og hvordan den påvirker atleter. Den indledende protokol pegede på en seks-trins gradvis tilbagevenden til spillet, startende med en minimum hvileperiode på 10 dage og arbejde op til øget frekvens, varighed og intensitet af træningspas.

I de to år siden har læger skelnet, hvordan man dirigerer atleter baseret på symptomer over halsen og symptomer under halsen. Patienter, der har symptomer over halsen, har en tendens til at komme sig hurtigere og er i stand til at vende tilbage til atletik hurtigere end dem med symptomer under halsen, som kan lide af træthed, ømhed, smerter og lunge- eller hjerteproblemer.

Denne sondring – sammen med patienter, der tester positive, men forbliver asymptomatiske – hjalp Dr. Elliott med at justere hans vejledning til en fem-trins protokol, en der bedre tjener atleter, der ønsker at vende tilbage til træning. Patienter kan nu springe videre til forskellige stadier af protokollen afhængigt af deres symptomer og deres sværhedsgrad.

Billede

Kredit…British Journal of Sports Medicine

Og i året med data efter vaccination har læger fundet ud af, at det kan give dramatisk bagslag at skubbe tempoet eller intensiteten i træningssessioner.

“De er vant til at løse alle problemer ved at prøve hårdere,” sagde Dr. Olin, som har arbejdet meget med olympiske atleter. “Og Covid-19 er tilsyneladende unik, hvis du presser for hårdt – hvis du træner igennem dette – er der dette fænomen med tilbageslaget, et fænomen, der er analogt med en baglårsskade, hvor hvis du fik det en lille smule bedre, og så forsøger du at falde hammeren til en træning, og du er tre måneder tilbage.”

Jeg burde vide, det skete for mig. Jeg testede positivt for Covid-19 i begyndelsen af ​​maj og begyndte at komme tilbage til min løberutine, omend i et langsommere tempo, uden nogen egentlig træning kort derefter. Til min store overraskelse testede jeg positivt for Covid-19 igen fire en halv uge senere. (Ja virkelig, det er meget muligt.) Hvis jeg var ked af at vende tilbage til at løbe første gang, hoppede jeg af væggene den anden. I denne uge troede jeg, at jeg havde restitueret mig nok til at lave en kort hastighedstræning. Men da jeg ramte det første interval, er det, som om min krop grinte af mig: “Nej.”

Jeg lærte, at det slet ikke burde være et løb at komme til startlinjen i et løb eller til banen.

Men atleter, og nok løbere i særdeleshed, har et særligt mærke af utålmodighed, når det kommer til at snøre deres sko igen. Da vi spurgte læsere af Løbende nyhedsbrev For at dele deres historier om at vende tilbage til at løbe efter Covid-19, delte hundredvis af deres fortsatte frustration og små sejre. Mange delte en følelse af taknemmelighed for at vende tilbage til et løb, og utallige udtrykte forfærdelse over, at deres bedring stadig er i gang.

Aquene Kimmel, en 26-årig løber, sagde, at hendes første løbetur efter at have testet positiv for Covid-19 i december sidste år var “en langsom løbetur, der føltes hårdere, end den havde været i årevis.” Bakker er stadig sværere for hende, end hun husker, og hendes tempo er ikke helt tilbage til, hvor det var, sagde hun.

Dave Madigan, 52, havde Covid i marts, og på trods af at han gik tilbage til at løbe langsomt, sagde han, at han fandt indsatsen sværere, end den burde være. “Min VO2 max er ikke meget anderledes end, hvad jeg ville forvente, men jeg føler mig virkelig udmattet,” skrev Madigan med henvisning til iltoptagelse, en måde at måle aerob kondition på. “Jeg prøvede nogle korte intervaller, men de var meget sværere end normalt.”

Det tog Jenna Ciongoli, 38, et par måneder at ikke føle sig så forvirret. “Selv nu, syv måneder senere, mens jeg er tilbage til at løbe så meget som før, føler jeg mig stadig ikke så hurtig, som jeg var,” skrev hun.

Som lungelæge i den altid aktive by Denver er Dr. Vamsi Guntur fra National Jewish Health vant til disse svar og er begyndt at tale med atleter om at justere deres forventninger.

“Hvad vi betragter som recovery i forhold til hvad atleter anser for recovery er anderledes,” sagde Dr. Guntur.

“En olympisk atlet meget tidligt, før vaccination, sagde: ‘Jeg er bare vant til at presse mig selv. Jeg vil presse mig selv,” huskede hun. “Jeg sagde: ‘Jeg ved, du kan, men jeg vil ikke have, at du gør det’.”

Det er en følelse, som læger og eksperter deler endnu mere efter vaccinationer og advarer om regression, hvis atleter vender tilbage til højintensiv træning eller løb, før deres krop er klar.

“Du vil altid have endnu en konkurrence, endnu et løb, endnu et træningspas,” gentog Dr. Elliott.

“Men du har kun én krop,” tilføjede han. “Du skal passe på det.”

Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.