Hans forening gik i strejke. Hans interviews gik viralt.


LONDON – Premierminister Boris Johnson har stemplet ham som en “fagforeningsbaron”, men Mick Lynch, fagforeningslederen, der orkestrerer de største jernbanestrejker i Storbritannien i tre årtier, er kommet ud af arbejdsnedlæggelser, der forstyrrede millioner af menneskers planer som en uventet mediesensation.

Lynch, generalsekretæren for National Union of Rail, Maritime and Transport Workers, har brugt en række stridbare tv-interviews til at opbygge offentlig støtte til RMT, på trods af at dets strejkende arbejdere standsede de fleste af Storbritanniens tog i tre dage sidste uge.

Da Richard Madeley, værten for “Good Morning Britain”, spurgte ham, om han var marxist, skød hr. Lynch tilbage: “Richard, du kommer nogle gange med den mest bemærkelsesværdige tude,” før han hurtigt drejede til det, han insisterede på. strejke handlede om: bedre arbejdsforhold, højere løn og at undgå fyringer.

Hans succes har overrasket selv nogle af hans fagforeningskolleger, som forberedte sig på meget større offentlig tilbageslag til deres kamp for en “square deal” i en tid med voldsom inflation og lønstagnation.

Det betyder ikke, at hr. Lynch, 60, der overtog fagforeningen i maj 2021, ikke har været genstand for fjendtlige overskrifter i London-tabloiderne. Det betyder heller ikke, at den offentlige mening ikke vil vende sig mod jernbanearbejderne, især hvis strejkerne trækker ud gennem sommeren. Afstemninger om offentlighedens holdning til strejkerne varierer meget, hvilket tyder på, at mange mennesker endnu ikke har besluttet sig.

“Vi ved, at det er en hård koncert, denne forhandling,” sagde Mr. Lynch i et interview i sidste uge i bestyrelseslokalet af synlige mursten i Unity House, RMT’s hovedkvarter i London. “Det er ikke perfekt fra vores eller andres synspunkt.”

Men han tilføjede: “Vi er nødt til at have noget, der afspejler de reelle leveomkostninger.”

Mr. Lynch anklagede togoperatørerne for at forsøge at skære i lønningerne i stedet for at nå frem til et retfærdigt forlig. “Ikke kun imod inflation,” tilføjede han, “Ikke relativt i forhold til leveomkostningerne – men faktisk sænke lønningerne og forlænge arbejdsugen fra 35 timer til 40. Enhver kan se, at det er et massivt angreb på fagforeningen.”

Billede

Kredit…Matt Dunham/Associated Press

Sociale medier har hjulpet hans sag. Klip af Mr. Lynch sparring med interviewere har cirkuleret bredt. “Indtil i denne uge vidste jeg ikke, hvad ‘trending’ var,” sagde Mr. Lynch til en folkemængde ved et stævne uden for King’s Cross-stationen på en nylig lørdag, “jeg formoder, at det er en god ting.” Folk tøvede for at tage billeder med ham.

Men risikerer al denne synlighed en modreaktion?

“At Mick Lynch er en effektiv taler er en stor fordel og en stor støtte til striden,” sagde Gregor Gall, en gæsteprofessor i arbejdsmarkedsrelationer ved University of Leeds. “Men i sig selv vil det ikke vinde striden.”

“Det er muligt, at den offentlige mening kan skifte mod Mick Lynch, hvis folk føler, at deres rejseplaner bliver forstyrret på lang sigt,” tilføjede professor Gall. “Jeg tror, ​​han er i bryllupsrejseperioden i øjeblikket.”

Nogle kritikere hævder, at i sammenligning med det nationale gennemsnit for lønninger, er jernbanearbejdere ret godt betalt. Grant Shapps, hr. Johnsons transportsekretær, afviste strejkerne som et stunt. Andre har anklaget hr. Lynch for at bruge strejkerne til at beskytte “arkaiske arbejdsmetoder”, såsom restriktioner for vedligeholdelsesarbejdere i et område, der hjælper i et andet.

Fagforeningsledere er vant til sådanne anklager. Synes godt om Bob Crow, hans mest fremtrædende forgænger ved RMT, Mr. Lynch spiller rollen som en ildsjæl. Men sammenlignet med Mr. Crow, der tog på strandferie til Brasilien på tærsklen til forstyrrende jernbanestrejker i 2014, betragtes Mr. Lynch som en mere samlende kraft, som kan hjælpe ham med at sikre en aftale for sine medlemmer.

Billede

Kredit…Saskia Solomon/The New York Times

Lynch, der blev født i 1962 i en irsk arbejderfamilie i Paddington, West London, var et af fem børn, opvokset i, hvad han har beskrevet som “lejede værelser, der nu ville blive kaldt slumkvarterer.” Efter at have forladt skolen som 16-årig arbejdede han først som elektriker og derefter i byggeriet, før han ulovligt blev sortlistet for at være medlem af en fagforening.

Mr. Lynch tog et job i 1993 hos Eurostar, operatøren af ​​højhastighedstogene, der krydser under Den Engelske Kanal, og blev et kortbærende medlem af RMT

“Mick er fra en anden generation,” sagde Alex Gordon, fagforeningens præsident. ”Han har eksisteret siden 1980’erne som arbejder, som fagforeningsmand i 40 år, og du har meget erfaring. Han er en usædvanlig klog og indsigtsfuld fyr.”

På nogle punkter er tidspunktet for strejkerne god for fagforeningen. Johnsons godkendelsesvurderinger er på det laveste niveau, siden han blev premierminister, med afsløringer af ulovlige fester på Downing Street under lockdowns af coronavirus, hvilket øger en voksende offentlig foragt for regeringen.

“I mange menneskers øjne er han den mest effektive kritiker af regeringen i øjeblikket,” sagde professor Gall om Mr. Lynch.

Strejken har også sat oppositionspartiet Labour i en akavet position. Partiet har dybe følelsesmæssige og økonomiske bånd til Storbritanniens fagforeninger – nogle, men ikke RMT, har endda stemmeret i dets interne valg – men også en dyb frygt for at synes at være kontrolleret af dem.

Keir Starmer, Labours leder, har afskrækket sine medlemmer fra at besøge strejkelinjer, en beslutning hånet af Diane Abbott, Labour-lovgiveren for Hackney-distriktet i London, som talte ved RMT-mødet en nylig lørdag.

“Jeg forstår ikke argumentet om, at Labour-parlamentsmedlemmer ikke burde være der, fordi vi ikke skal vælge side,” sagde Abbott. “Jeg troede, da du meldte dig ind i Labour Party, du havde valgt en side.”

Uden at skulle appellere til uensartede stemmeblokke, kan Mr. Lynch sende en simpel besked. Allierede siger, at det gør ham til en autentisk forkæmper for arbejderklassen på et tidspunkt, hvor politikere synes mere og mere løsrevet fra virkeligheden.

Rhys Harmer, 28, den tidligere RMT-ungdomsformand og en jernbanearbejder, sagde, at han og hans kolleger så videoer af Mr. Lynch, der “sliter folk fra hinanden og laver åbenlyse løgne om vores fagforening, vores arbejdspladser og hvad der sker med os. Det er forfriskende for mange af vores medlemmer.”

Selv dem uden tilknytning til fagforeningen er blevet flyttet.

Billede

Kredit…Matt Dunham/Associated Press

“Han har ikke nogen langsigtede ambitioner med hensyn til at vinde folk over i medierne, og han kan bare tale sandt til magten,” sagde Fabienne Camm, 36, en velgørenhedsmedarbejder, der rejste en time i bus for at deltage i kongens fest. Cross rally.

Siden strejkerne sagde RMT, at dets medlemstal var steget med over tusind.

For mange er dette en afvigelse fra tidligere strejker, hvor frustrerede passagerer stødte sammen med picketers, og den britiske presse udskældte fagforeningsledere som disruptere. Mens aviserne har dækket folk, der mangler lægebesøg på grund af strejken, har det indtil videre ikke gjort meget for at skade fagforeningens image.

“Vi vil indgå en aftale med dem til sidst,” sagde Mr. Lynch om sine forhandlinger med jernbaneselskaberne. “Der er mere end én måde at konstruere værdi i en pakke på – det hele behøver ikke at handle om løn. Så vi må se, hvad vi kan gøre.”Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.