Abortlove over hele verden


Højesterets afskaffelse af den forfatningsmæssige ret til abort efter næsten et halvt århundrede har gjort USA til et af de få lande, der aktivt styrker abortrestriktioner.

Abort er nu forbudt i mindst otte stateret skift i retning af kriminalisering, der er i modstrid med nogle nære allieredes mangeårige politik, som f.eks. Canada, og de seneste lempelser i flere nationer, der længe har indført forbud, som f.eks. Irland, Mexico og Sydkorea.

Men ingen nationer deler den samme historie med hensyn til abort, og ingen del af verden har ensartede love: Kvinder, der søger abort overalt, skal navigere i forskellige regler i en række sundhedssystemer, hvis der overhovedet er adgang. De følgende eksempler, selvom de ikke er udtømmende, illustrerer mangfoldigheden af ​​disse love – og hvordan de ændrer sig.

Ingen love begrænser abort i Canada, hvor den er dækket af provinsielle og territoriale offentlige sundhedssystemer som en væsentlig medicinsk procedure inden for 20 uger efter undfangelsen og under nogle omstændigheder efter det tidspunkt, såsom når en graviditet truer moderens liv. Adgang og undtagelser varierer efter provins og nogle gange efter hospital.

Indtil 1988 tillod straffeloven kun aborter, hvis de blev godkendt af lægeudvalg. Det år slog Højesteret lovene i en skelsættende sag. De fleste juridiske forskere er enige om, at hvis spørgsmålet skulle nå frem til retten igen, ville det gøre retten til abort eksplicit.

– Ian Austen

Billede

Kredit…Ulises Ruiz/Agence France-Presse — Getty Images

Før en domstolsafgørelse sidste år var abort stort set begrænset, hvor Mexico City og kun tre ud af 31 stater tillod proceduren op til 12 ugers føtal graviditet. Men det afgjorde Højesteret enstemmigt i efteråret at det var forfatningsstridigt at straffe kvinder, der gennemgår aborter, og i månederne efter er yderligere fem stater flyttet for at legalisere aborter.

Dommerne specificerede ikke, hvor langt inde i en graviditetsabort var tilladt, og overlod detaljerne til staterne. For de stater, der stadig forbyder abort, bliver lovgivere nødt til at ændre love for at tillade proceduren.

— Maria Abi-Habib

Abort er fuldstændig ulovligt og straffes med fængsel for kvinden og lægerne.

Den lovgivende forsamling eliminerede alle undtagelser i 2006, der afsluttede et århundredes lov, der tillod aborter i tilfælde af livstruende komplikationer eller graviditeter forårsaget af voldtægt. Præsident Daniel Ortega, en stærk tilhænger af at kriminalisere abort, har modtaget støtte fra evangeliske ledere i Nicaragua og USA.

— Yubelka Mendoza og Maria Abi-Habib

Billede

Kredit…Mary Turner for The New York Times

Abort har været lovligt i England, Skotland og Wales i mere end 50 år, beskyttet af Abortloven af 1967. Abort kan lovligt udføres op til 24. graviditetsuge og skal være lægeligt godkendt af to læger.

Loven fra 1967 tillader nogle undtagelser for senere aborter, herunder når graviditeten bringer kvindens helbred i fare, eller hvis en prænatal scanning afslører en fosterabnormitet. En bestemmelse i loven, der tillader abort, hvis fosteret bærer en betydelig risiko for alvorligt handicap, var i centrum for en retssag sidste år.

I sjældne tilfælde, såsom når en kvinde uden lægers samtykke tager medicin, der er beregnet til at afslutte en graviditet, kan en abort være retsforfulgt som en kriminel handling.

Loven fra 1967 dækkede ikke Nordirland, som i årtier forbudt næsten alle aborter.

britiske lovgivere omstødt det forbud i 2019, legalisering af “ubetinget afbrydelse” af graviditeten inden for de første 12 uger. Men med modstand, der kommer fra anti-abort og kirkelige grupper, aborttjenester forblive begrænset.

– Saskia Solomon

En forfatningsændring fra 1983 forbød næsten al abort, hvilket afspejler den romersk-katolske kirkes dybe indflydelse i landet. Den indflydelse var aftaget i 2018, hvor en folkeafstemning at afslutte forbuddet blev godkendt af 66 procent af vælgerne.

Så lovgiverne legaliseret abort i sundhedsloven af ​​2018, der tillader abort af enhver grund op til slutningen af ​​første trimester. Loven giver undtagelser ud over 12 uger i tilfælde af føtale abnormiteter, der anses for dødelige efter fødslen eller en potentiel risiko for kvindens helbred.

– Saskia Solomon

Billede

Kredit…Wojtek Radwanski/Agence France-Presse — Getty Images

Sovjettidens Polen tilbød nogle af Europas bredeste adgang til abort, og det blev en destination for kvinder, der søger abort. Men efter Sovjetunionens sammenbrud og under indflydelse af den katolske kirke vedtog det polske parlament i 1993 et ​​af Europas strengeste forbud og hævdede, at “ethvert menneske skal have en iboende ret til liv fra undfangelsesøjeblikket.”

Det tillod tre kategorier af undtagelser: fare for moderens helbred eller liv; voldtægt eller incest; alvorlige føtale abnormiteter.

På trods af masseprotesterforbuddet var strammet sidste år af det nationalistiske Lov og Retfærdighedsparti, hvilket eliminerer den mest anvendte undtagelse – fosterabnormiteter – som tegnede sig for næsten alle de omkring 1.000 lovlige aborter om året. Det anslås, at 100.000 til 150.000 illegale aborter finder sted hvert år i landet, siger aktivister.

De resterende undtagelser er problematiske for abortsøgende. Voldtægtsofre står over for en frist på 12. graviditetsuge, og de kræver en attest fra en anklager, som tager lang tid at erhverve. Og definitionen af, hvad der udgør en “alvorlig” risiko for en kvindes helbred, er for vag til, at læger altid kan handle beslutsomt. I et lille antal tilfælde, kvinder er døde af sepsis efter at lægerne nægtede at gribe ind, mens fosterets hjerte stadig bankede.

Kvinder kan ikke straffes for at tage en abortpille eller have foretaget en abort i udlandet.

Enhver, der anses for at have hjulpet eller medvirket til en ulovlig abort, risikerer op til otte års fængsel.

— Katrin Bennhold

Billede

Kredit…Chandan Khanna/Agence France-Presse — Getty Images

Et totalforbud blev lempet i 1971 med loven om medicinsk afbrydelse af graviditeten, som gjorde nogle aborter lovlige.

Men aktivister fortsatte med at søge yderligere lempelser, for at inkludere abort i tilfælde af fosteranomali eller graviditet forårsaget af voldtægt. I 2021 ændrede den føderale regering loven, udvidede kriterierne for lovlige aborter og tilføjede en privatlivsklausul for at beskytte kvinder, der gik på klinikker.

Loven tillader kvinder at afbryde graviditeter indtil 20 uger. Mellem 20 og 24 uger har en kvinde brug for to læger for at godkende en abort, og efter 24 uger er aborter kun tilladt, når kvindens helbred er i fare. Kvinder kan nu afslutte uønskede graviditeter forårsaget af svigt af svangerskabsforebyggelse uanset civilstand; før ændringen var det kun et ægtepar, der kunne gøre det.

Alligevel kan aborter foretaget i strid med loven straffes med op til syv års fængsel for kvinden og lægepersonalet.

— Sameer Yasir

Abort har været lovlig i en eller anden form siden 1953. I 1970’erne, da det regerende kinesiske kommunistparti blev mere og mere bekymret for overbefolkning, blev abort mere tilgængelig, og etbarnspolitikken førte til nogle tvangsaborter.

Sex-selektive aborter er ulovlige, beregnet på at modvirke den udbredte præference for drenge frem for piger. Som svar på den seneste bekymring over faldende fødselstal og en aldrende befolkning kan familier nu få tre børn uden straf. I betragtning af regeringens invasive familieplanlægningspolitikker frygter nogle kvinder, at det vil begrænse adgangen til abort. Myndighederne sagde sidste år, at de havde til hensigt at reducere “medicinsk unødvendige aborter”, uden at forklare hvordan.

Adgang til aborttjenester varierer fra region til region, hvor nogle kræver, at kvinder fremviser certifikater om medicinsk nødvendighed. I Jiangxi-provinsen har kvinder, der er mere end 14 uger gravide, brug for tre underskrifter fra medicinsk personale.

Forskere, aktivister og nogle udenlandske regeringer har anklaget myndighederne for at bruge familieplanlægningspolitikker til at undertrykke etniske minoriteter, hvilket regeringen benægter.

– Vivian Wang

Billede

Kredit…Simon Maina/Agence France-Presse — Getty Images

Under forfatningen fra 2010, er abort tilladt, hvis en uddannet sundhedsperson fastslår behov for akut behandling, eller hvis graviditeten bringer moderens liv eller helbred i fare. Under andre omstændigheder kan abortudbydere risikere op til 14 års fængsel i henhold til Kenyas straffelov.

I praksis kan mange kvinder, der kunne få lovlig abort, ikke på grund af fattigdom, manglende adgang til sundhedsydelser eller mangel på information om deres rettigheder.

— Matthew Mpoke Bigg

Sidste efterår kom Benin med Sydafrika og Mozambique som et af de få afrikanske lande, der bredt legaliserer abort inden for 12 uger.

Under ny lov, vil abort være tilladt “når graviditeten sandsynligvis vil forværre eller forårsage en situation med materiel, uddannelsesmæssig, faglig eller moralsk nød, der er uforenelig med kvindens og/eller det ufødte barns interesser.” Derved blev Benin det tredje land i Afrika, sammen med Etiopien og Zambia, der tillader abort baseret på kvindens sociale eller økonomiske behov.

Det tidligere lov kun tilladt abort, hvis graviditeten satte kvindens liv i fare eller var et resultat af voldtægt eller incest, eller hvis fosteret var misdannet. Den nye lov træder i kraft, efter at myndighederne har detaljeret, hvordan den vil blive anvendt, hvilket kan tage måneder.

— Elian Peltier

En streng anti-abortlov har været på bøgerne i 85 år, afledt af den franske straffelov fra kolonitiden, der forbyder proceduren under næsten alle omstændigheder. Kvinden og lægen risikerer fængsel, hvis de bliver dømt.

Den har et smuthul, som er baseret på det medicinske etiske kodeks: Læger har lov – men ikke juridisk forpligtet – til at afslutte en graviditet, hvis det sætter kvindens liv i fare, og hun underskriver et dokument, der siger, at proceduren var livreddende.

Selvom domme er ualmindelige, har loven og socialt stigmatisering skubbet abortpraksis ud af offentlighedens syne, hvor kvindens sikkerhed ikke kan beskyttes, og proceduren kan være uoverkommelig dyr.

– Nada Rashwan

Billede

Kredit…Adem Altan/Agence France-Presse — Getty Images

Siden 1983 har abort været lovligt op til 10 uger efter undfangelsen. Gifte kvinder har brug for ægtefælles samtykke. Loven tillader undtagelser efter 10 uger, når graviditeten truer kvindens liv, hvis lægen konkluderer, at fosteret har et alvorligt handicap, og i tilfælde af voldtægt.

Krænkere risikerer retsforfølgelse og fængsel – for både kvinden og lægen

Abort er fortsat et splittende spørgsmål. I 2012, Recep Tayyip Erdogan, nu præsident og daværende premierminister, kaldet abortmord og opfordrede til flere restriktioner. Efter folkelig forargelse blev loven aldrig ændret, men i praksis er aborttjenester ikke tilgængelige på mange statshospitaler.

— Safak TimurKilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.