Videnskab og data ændrer fodboldens definition af gammel


LONDON — Den nøjagtige placering af tærsklen har altid været anfægtet. Hos Manchester United lurede det i en periode tæt nok på 30 til, at det kunne fungere som et naturligt vandskel. Da spillerne nåede 30’erne, havde Alex Ferguson, klubbens manager på det tidspunkt, en tendens til at give dem en ekstra dags hvile efter en kamp i håbet om, at pausen kunne berolige deres knirkende kroppe.

Arsenals Arsène Wenger var lidt mere nuanceret. Han havde en formel. Da midtbanespillere og angribere nåede den store alder af 32, var han parat til kun at tilbyde dem etårig kontraktforlængelse. “Det er reglen her,” sagde han engang. “Efter 32 går du fra år til år.” Han gjorde en undtagelse for centrale forsvarsspillere; de kunne underskrive kontrakter, der førte dem til en alder af 34.

Men mens den præcise afskæring altid har været subjektiv, er den brede og langvarige konsensus inden for fodbold, at den ligger derinde et eller andet sted. På et tidspunkt tidligt i 30’erne krydser spillere den grænse, der adskiller sommer fra efterår, nutid fra fortid. Og så snart de gør det, kan de officielt betragtes som gamle.

Billede

Kredit…Dave Thompson/Associated Press

Denne afgrænsning har længe informeret både om spillerrekruttering og spillerfastholdelsesstrategier for hold i hele Europa. Langt de fleste klubber har som udgangspunkt i årevis holdt sig til et simpelt princip: Køb ungt og sælg gammelt.

Tottenhams opkøb i sidste måned af den 33-årige kroatiske midtbanespiller Ivan Perisic var for eksempel første gang, at klubben har hentet en udespiller i 30’erne siden 2017. Det har Liverpool ikke gjort siden 2016. Manchester City har ikke betalt et gebyr for en markspiller over 30 år i næsten et årti. Målmænd, der i vid udstrækning anses for at have længere levetid, er de eneste spillere, der har fået en undtagelse.

I stedet bliver spillere, der nærmer sig deres karrieres skumring, generelt set som en byrde, der skal flyttes. Denne sommer har været et eksempel: Bayern München har formået at fremmedgøre den næsten 34-årige Robert Lewandowski ved (forgæves) at forsøge at salve Erling Haaland, et årti yngre end hans, som sin arving.

Liverpool har i mellemtiden påbegyndt arbejdet med at bryde sin hyldede angrebstrefork op ved at erstatte den 30-årige Sadio Mané med Luis Díaz, 25, og tilføje den 23-årige Darwin Nuñez til at efterfølge Roberto Firmino, der fylder 31 år. Oktober. Mens man forsøger at revidere sin trup, frigav Manchester United en række spillere – Nemanja Matic, Juan Mata og Edínson Cavani blandt dem – til et marked, der allerede er mættet med veteraner, inklusive Gareth Bale og Ángel Di María.

Begrundelsen bag dette er selvfølgelig ligetil. “Spillets krav ændrer sig,” sagde Robin Thorpe, en præstationsforsker, der tilbragte et årti i Manchester United og nu arbejder med Red Bull-netværket af hold. “Der er meget mere vægt på højintensiv sprint, acceleration, deceleration.” Yngre spillere anses for at være bedre rustet til at håndtere denne belastning end deres ældre.

Lige så vigtigt er det dog, at rekruttering af yngre spillere lover “mere afkast af investeringen, når du ønsker at flytte dem videre,” ifølge Tony Strudwick, en tidligere kollega til Thorpe i United, som også har arbejdet i Arsenal. Klubber kan tjene deres udlæg tilbage – måske endda tjene penge – på en spiller erhvervet i begyndelsen af ​​20’erne. De, der er et årti eller deromkring ældre, ses i rent økonomisk forstand som et hurtigt afskrivende aktiv.

Disse to ideer hænger selvfølgelig sammen, og derfor er det vigtigt, at mindst én af dem kan være forankret i forældet logik.

Billede

Kredit…Athit Perawongmetha/Reuters

Ifølge data fra konsulentfirmaet Twenty First Group spiller spillere over 32 år konsekvent flere minutter i Champions League hvert år. Sidste sæson tegnede spillere over 34 år – praktisk talt ældgamle, efter fodboldens traditionelle tankegang – sig for flere minutter i Europas fem store ligaer end i nogen tidligere sæson, hvor data var tilgængelige.

Mere markant, det har ikke været på nogen nævneværdig pris for deres præstationer.

“Alder har sine fordele og ulemper,” den tidligere Barcelona højre back Dani Alves, nu 39 og fast besluttet på at fortsætte sin karriere, fortalte The Guardian denne måned. ”Jeg har en oplevelse i dag, som jeg ikke havde for 20 år siden. Når der er en stor kamp, ​​bliver 20-årige nervøse og bekymrede. det gør jeg ikke.”

Twenty First Groups data viser Alves. Selvom spillere i 20’erne trykker mere end dem i 30’erne gør – 14,5 trykhandlinger pr. 90 minutter i modsætning til 12,8 – bliver denne reduktion udlignet på andre måder.

I både Champions League og Europas store indenlandske konkurrencer vinder ældre spillere flere luftdueller, gennemfører flere driblinger, afleverer med større præcision – hvis de er centrale midtbanespillere – og scorer flere mål. Mere end dobbelt så mange spillere over 30 år rangerer nu i Twenty First Groups modellering af de bedste 150 spillere i verden, end der var på samme liste for ti år siden.

Dataene tyder meget tydeligt på, at 30 ikke er så gammel som den plejede at være.

Billede

Kredit…Frank Augstein/Associated Press

Fra et sportsvidenskabeligt perspektiv er det næppe overraskende. Ideen om 30 som en uforanderlig aldringstærskel går forud for fodboldens interesse for konditionering: Den nuværende generation af spillere i 30’erne, påpegede Strudwick, kan være de første, der “har været udsat for hard-core sportsvidenskab fra starten af ​​deres karriere. ”

Der er ingen grund til at antage, at de ville ældes med samme hastighed eller samme tid som deres forfædre. “Se på den tilstand, spillerne er i, når de går på pension,” sagde Strudwick. “De har ikke ladet deres kroppe gå. De skal måske presses lidt mindre i preseason, og deres restitution kan tage længere tid, men fra et fysisk og et præstationsmæssigt synspunkt er der ingen grund til, at de ikke kan tilføje værdi i slutningen af ​​30’erne.”

Denne levetid kan kun øges, sagde Thorpe, ved forbedringer i ernæring og restitutionsteknikker.

Da han var i Manchester United, sagde han, “tommelfingerreglen var altid, at spillere over 30 år fik en anden dags hvile efter kampe. Det føltes intuitivt som det rigtige at gøre.” Sandheden var dog, at det ikke altid var de ældre spillere, der havde brug for pausen.

“Da vi undersøgte det, da vi så på dataene,” sagde Thorpe, “fandt vi, at det var meget mere individuelt. Nogle af de ældre spillere kunne træne, og nogle af de yngre spillere havde brug for mere hvile.”

Efterhånden som den slags indsigt er blevet mere indlejret i sporten, hævdede han, følger det, at “flere spillere burde være i stand til at gøre mere senere i deres karriere.” Luka Modric kunne have spøgt, da han før Champions League-finalen i maj fortalte en interviewer, at han havde til hensigt at spille videre “til 50, som den japanske fyr, [Kazuyoshi] Miura,” men det er ikke længere helt så absurd, som det måske engang lød.

At klubberne tilsyneladende ikke har bemærket – at spillere over 30 år, med sjældne undtagelser, stadig ser ud til at blive betragtet som en byrde snarere end en velsignelse – er, så vidt Strudwick kan se, nu næsten udelukkende et økonomisk problem.

“En spillers livscyklus er en omvendt U-form,” sagde han. “Men lønforventningerne er lineære.”

En mere videnskabelig tilgang kunne have udjævnet den nedadgående kurve af en spillers præstationsgraf eller endda forsinket dens begyndelse, men den kan ikke eliminere den fuldstændigt. På et tidspunkt vil en spiller gå ind i det, Strudwick kaldte “roll-down-fasen”. Den eneste ting, som ingen klub ønsker – som ingen klub har råd til – er at betale en spiller en præmieløn, når det øjeblik kommer. Det er det, der stadig motiverer klubberne til at tro, at en grænse når 30: ikke hvad spillere kan bidrage med, men hvad de koster.Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.