Wonking Out: Betydningen af ​​faldende inflation


Inflationen falder – hurtigt.

Gaspriser, der trodser forudsigelser om en mareridt sommer for bilister, leder paraden:

Billede

Kredit…Gasbuddy.com

De fleste tankstationer i USA lader allerede op mindre end $4 pr. gallonog faldende engrospriser tyder på, at detailpriserne stadig skal falde yderligere.

Fødevarepriserne falder også. Her er futuresprisen for hvede:

Billede

Kredit…Nasdaq

Og erhvervsundersøgelser tyder på et bredere fald i inflationen. For eksempel den meget citerede Institut for Supply Management undersøgelse af indkøbschefer viser, at priserne for råvarer stadig stiger, men i et langsommere tempo, end de har gjort i mange måneder:

Billede

Kredit…Institut for Forsyningsstyring

Alt dette betyder, at officielle data om forbrugerpriser næsten helt sikkert vil vise meget mindre stigninger i løbet af de næste par måneder end de chokerende tal, vi har vænnet os til på det seneste. Men hvad vil denne forbedring betyde?

Jeg kommer om lidt til konsekvenserne for den økonomiske politik. Men giv mig et øjeblik til at nyde de politiske konsekvenser.

Republikanernes bestræbelser på at genvinde kontrollen over Kongressen har næsten udelukkende hvilet på at give Joe Biden skylden for inflationen – og gaspriserne i særdeleshed.

Forsøgte Donald Trump, som stadig er den dominerende skikkelse i GOP, at vælte et legitimt valg? Gas er over $5 pr. gallon! Tager republikanske dommere og statslovgivere de rettigheder, kvinder har haft i årtier? Benzin koster $5 pr. gallon!

Nu bliver partiets hovedvalgplanke – stort set deres eneste valgplanke – savet af i basen. Jeg har spekuleret på, hvad de vil gøre. Efter at have brugt mange måneder på at gøre alt, hvad de kan, for at fordumme debatten, vil republikanerne have svært ved pludselig at dreje til nuancerede argumenter om overskrifter versus underliggende inflation.

Indtil videre ser deres hovedsvar ud til at være at ignorere inflationsopbremsningen og håbe, at vælgerne ikke lægger mærke til det. Her er det f.eks Mehmet Ozder stiller op til at blive senator i Pennsylvania, torsdag:

Billede

Kredit…Twitter

Har denne mand besøgt en tankstation i nærheden af ​​hans New Jersey hjem på det sidste?

Når – jeg er ret sikker på, at det er et “hvornår”, ikke et “hvis” – officielle data også viser et kraftigt fald i inflationen, er mit gæt, at vi vil se benægtelse suppleret med konspirationsteorier: påstande om, at Biden-administrationen faker tallene og/eller på en eller anden måde manipulere råvaremarkederne.

Bør demokraterne understrege de gode nyheder om inflation og håne deres modstanderes dommedag? Ja! Enhver demokratisk politiker, der reagerer på faldende energi- og fødevarepriser med en diskurs om forbigående versus underliggende inflation, burde være i en anden sag.

Politikere, men – hvilket i dette tilfælde dybest set betyder Federal Reserve – er i en anden forretning, og de bør reagere på de gode inflationsnyheder ved at bevare roen og fortsætte.

Mange fashionable økonomiske koncepter har fejlet tidens tand, men konceptet “kerne”-inflation – der skelner mellem volatile priser, som mad og energi, og langsommere priser, der har en masse inerti – har været meget succesfuld siden økonomen Robert Gordon introducerede det i 1970’erne. Igen og igen har Fed styret gennem kriser ved at ignorere kritikere, der ønskede, at den skulle gå i panik over stigninger i inflationen forårsaget af midlertidige hop i råvarepriserne.

Nu er det blevet sværere at definere kerneinflation i Covid-æraen, fordi netop det at ekskludere mad og energi virker utilstrækkeligt på et tidspunkt, hvor vilde udsving i ting som brugtbilspriser og forsendelsesomkostninger også har drevet udsving i inflationsraten. I øjeblikket er alle mål for underliggende inflation, jeg er klar over, fra traditionel kerne til foranstaltninger der udelukker store prisændringer og ændringer i lønomkostningerpeger på uacceptabelt høj underliggende inflation.

Så hvorfor falder inflationen? Bidens administrationspolitik – frigivelse af olie fra den strategiske petroleumsreserve, opfordring til tankstationer til at videregive fald i engrospriser, bestræbelser på at fjerne forsyningskæder – kan have bidraget. Men hovedhistorien er sandsynligvis en global økonomisk afmatning: Amerika er sandsynligvis ikke i en recession, men det er Europa sandsynligvis, Kina er fortsat hæmmet af sin nul-Covid-politik og så videre.

Alt dette har bemærkelsesværdigt ringe betydning for passende amerikansk politik. Feds strategi er at bringe den underliggende inflation ned ved at bruge renteforhøjelser til at afkøle økonomien. På trods af fredagens varme arbejdsmarkedsrapport, Jeg er ikke i tvivl om, at denne strategi i sidste ende vil virke. Men den gode nyhed, vi er ved at få om kortsigtet inflation, er ikke et bevis på, at strategien allerede har virket, og desværre (jeg er normalt en monetær due), giver den ingen begrundelse for et pivot mod lettere penge.

Betyder det, at inflationen kommer til at dukke op igen? Ikke nødvendigvis. Feds indsats vil formentlig bringe den underliggende inflation ned i løbet af de næste par måneder, så når de forbigående gode nyheder fra gaspriserne forsvinder, kan den blive erstattet af mere permanente gode nyheder.

Under alle omstændigheder er inflationen i øjeblikket på vej ned, uden tvivl til stor forfærdelse for politikere, der regnede med, at gaspriserne ville levere en rød bølge i november. Send popcornene.

Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.