Griners dom fornyer pres på præsident Biden


WASHINGTON – Umiddelbart efter at en dommer i Moskva torsdag afsagde Brittney Griners ni-årige fængselsdom, blev opfordringerne kraftigere til præsident Biden om at finde en måde at bringe hende hjem på.

“Vi opfordrer præsident Biden og USA’s regering til at fordoble deres indsats for at gøre alt, hvad der er nødvendigt og muligt,” sagde pastor Al Sharpton i en erklæring.

Amerikanske embedsmænd og analytikere var blevet trukket tilbage til en skyldig dom for Ms. Griner, en basketballstjerne, der spiller for et russisk hold i WNBA-off-sæsonen. Men den kolde virkelighed af hendes dom for en narkotikaanklage var et chok og fornyede opfordringer til Mr. Biden om at sikre hendes løsladelse – selv da kritikere satte ild til, at tilbud om at bytte fanger med Moskva belønner russisk gidseltagning.

Resultatet er et smertefuldt dilemma for Biden-administrationen, da den forsøger at opretholde en hård linje mod Ruslands præsident Vladimir V. Putin over hans krig i Ukraine.

“Der er ikke noget godt her,” sagde Andrea Schneider, ekspert i international konfliktløsning ved Cardozo School of Law. “Uanset hvad Biden gør, vil han blive kritiseret – enten at vi giver for meget, eller også arbejder vi ikke hårdt nok.”

Kreml embedsmænd havde sagt, at enhver potentiel aftale ikke kunne fortsætte, før hendes retssag var afsluttet, hvilket skabte et glimt af håb om, at dommen kunne åbne døren for en udveksling. Men analytikere kaldte det usandsynligt snart.

“Jeg tror ikke, at det her vil blive løst hurtigt,” sagde Jared Genser, en menneskerettighedsadvokat, der repræsenterer amerikanere, der holdes af udenlandske regeringer. “Jeg tror, ​​at det faktum, at Putin ikke har sagt ja med det samme, betyder, at han har kigget på det amerikanske tilbud og sagt: ‘Jamen, det er deres første tilbud. Jeg kan få mere end det.”

Det amerikanske tilbud, der først blev præsenteret for Rusland i juni, søgte frigivelsen af ​​Ms. Griner og Paul N. Whelanen tidligere marinesoldat arresteret i Moskva og dømt for spionage i 2020.

Biden-administrationen foreslog at bytte de to amerikanere med de berygtede russisk våbenhandler Viktor Bout, der er midtvejs i en 25-årig føderal fængselsdom for at have tilbudt at sælge våben til en colombiansk oprørsgruppe, som USA dengang betragtede som en terrororganisation.

Forslaget har allerede omformet det amerikanske diplomati over for Rusland, som var blevet fastfrosset på højtstående niveauer siden Mr. Putins invasion af Ukraine den 24. februar. Et telefonopkald om sagen den 29. juli mellem udenrigsminister Antony J. Blinken og hans russiske kollega, Sergey V. Lavrov, var deres første samtale siden krigen begyndte. Men det så ud til at forlade Kreml uberørt. Det Hvide Hus siger, at Rusland har fremsat et uspecificeret “ond tro” modtilbud, som USA ikke tager alvorligt.

I fredags fortalte Mr. Lavrov til journalister, at de to nationer ville fortsætte med at diskutere spørgsmålet gennem etablerede kanaler. Han gentog Kremls insisteren på, at USA ikke skulle diskutere forhandlingerne offentligt, selvom russiske medier begyndte at forbinde Mr. Bouts sag med Ms. Griners tidligt på sommeren.

Men trykket er skævt. Mens hr. Putin længe har søgt hr. Bouts løsladelse, måske af loyalitet over for en mand med dybe bånd til Ruslands sikkerhedsstat, koster våbenhandlerens fortsatte fængsling hr. Putin lidt. Tiden er med andre ord i hr. Putins favør.

Mr. Biden, på den anden side, bliver presset fra to sider.

På den ene side er fru Griners tilhængere. Hendes kone, Cherelle Griner, har fremsat offentlige bønner til hr. Biden om at indgå en aftale med hr. Putin så hurtigt som muligt. Disse bønner er blevet gentaget af hr. Sharpton, demokratiske aktivistgrupper, tv-eksperter, professionelle atleter og berømtheder på sociale medier. (Hr. Sharpton opfordrede torsdag også til løsladelse af Mr. Whelan.)

“Hvordan kunne hun føle, at Amerika har hende tilbage?” sagde NBA-superstjernen LeBron James i midten af ​​juli. “Jeg ville have lyst til, ‘Vil jeg overhovedet tilbage til Amerika?'”

Billede

Kredit…Damir Sagolj/Reuters

Det var før hr. Bidens forslag om at befri hr. Bout blev offentligt. Embedsmænd sagde, at de afslørede tilbuddet, som blev bekræftet i sidste uge af en person, der blev orienteret om forhandlingerne, for at øge presset på Rusland. Men afsløringen kan også have afspejlet et ønske om at vise fru Griners bagmænd, at hr. Biden ikke sad på hænderne.

“Vi mener, at det er vigtigt for det amerikanske folk at vide, hvor hårdt præsident Biden arbejder for at få Brittney Griner og Paul Whelan hjem,” John F. Kirby, en talsmand for Det Hvide Hus, der er national sikkerhedspolitisk. sagde dengang. “Vi synes, det er vigtigt for deres familier at vide, hvor hårdt vi arbejder på det her.”

Efter at Ms. Griner blev dømt i torsdags, fornyede Mr. Biden sin forpligtelse til at “forfølge enhver mulig vej for at bringe Brittney og Paul Whelan sikkert hjem så hurtigt som muligt.”

Det Hvide Hus vil dog ikke sige, hvordan Mr. Biden kan nå dette mål. “Jeg tror ikke, det ville være nyttigt for Brittany eller Paul, hvis vi taler mere offentligt om, hvor vi er i forhandlingerne, og hvad præsidenten måske eller måske ikke er villig til at gøre,” sagde Mr. Kirby.

Men næsten ethvert yderligere tilbud ville med sikkerhed forstærke kritikken fra hr. Bidens anden flanke – og anklager om, at hr. Biden bøjede sig til afpresning fra hr. Putin, en mand han har kaldt en krigsforbryder.

“Det er grunden til, at diktaturer – som Venezuela, Iran, Kina, Rusland – tager amerikanerne som gidsler, fordi de ved, at de vil få noget for det,” fortalte rep. Mike Waltz, Republikaner fra Florida, til Newsmax i sidste uge. “De ved, at en eller anden administration vil betale. Og dette sætter bare et mål på ryggen af ​​enhver amerikaner derude.”

Mike Pompeo, den tidligere udenrigsminister, gentog kritikken i et Fox News-interview i sidste uge og sagde, at befrielse af Mr. Bout “sandsynligvis vil føre til, at flere” amerikanere bliver arresteret i udlandet. Og den tidligere præsident Donald J. Trump, der i embedet var stolt af at befri tilbageholdte amerikanere i udlandet, slog ned på den foreslåede aftale i grove vendinger.

Mr. Bout, sagde han, var “absolut en af ​​de værste i verden, og han vil få sin frihed, fordi en potentielt forkælet person rejser ind i Rusland fyldt med stoffer.” (Russiske embedsmænd, der tilbageholdt fru Griner i en lufthavn i Moskva-området i midten af ​​februar, fandt mindre end et gram cannabis vape-olie i hendes tasker.)

Mr. Genser, advokaten for andre tilbageholdte amerikanere, bemærkede, at Mr. Biden har en mulighed ud over at hæve sit tilbud. Han kunne søge nye måder at få hr. Putin til at lide.

“Du er nødt til dramatisk at øge omkostningerne for Vladimir Putin ved at holde dem tilbageholdt,” sagde hr. Genser. »Det handler ikke kun om at give Putin, hvad han vil have. Det handler om samtidig at hæve smerten for ham.”

Det er dog ikke nogen nem opgave. Biden-administrationens embedsmænd har brugt måneder på at forsøge at udtænke måder at påføre hr. Putin nok smerte til at få ham til at indstille sin invasion af Ukraine. Ligesom Ms. Griners og Mr. Whelans frihed forbliver også dette mål uhåndgribeligt.Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.