Israel rammer Gaza, hvilket foranlediger raketspærring og afslutter relativ ro


TEL AVIV — Israelske luftangreb ramte flere mål i Gaza-striben i fredags, hvilket fik palæstinensiske militante til at returnere ild med snesevis af raketter, i den dødeligste eskalering af vold i territoriet siden en 11-dages krig sidste år.

De israelske luftangreb ramte boliglejligheder såvel som militante vagttårne ​​og forposter og dræbte en militant leder og mindst ni andre mennesker, herunder en 5-årig pige, ifølge Gazas sundhedsministerium.

FN-embedsmænd forsøgte at formidle en våbenhvile, men militante fortsatte med at sende ild med raketter sent fredag, hvilket øgede sandsynligheden for en mere langvarig konflikt, som diplomater og analytikere frygtede kunne vare i næste uge.

Israel sagde, at dets angreb var en forebyggende indsats for at forhindre et forestående angreb på israelske civile fra Islamisk Jihad, den næststørste militante gruppe i Gaza. Et tidligt luftangreb dræbte Taysir al-Jabari, en højtstående militærleder fra gruppen, ifølge både Islamisk Jihad og det israelske militær. Israel indledte nye angreb senere fredag, efter at palæstinenserne skød tilbage.

Rækkevidden og antallet af raketter, der blev affyret fra Gaza dybt ind i israelsk territorium, udgjorde en større trussel end nogen spærreild fra enklaven siden krigen i maj 2021. Militanter i Gaza affyrer raketter ind i Israel flere gange om året, men normalt over korte afstande og ind i landdistrikterne.

“Fjenden har startet en krig rettet mod vores folk, og vi er alle nødt til at forsvare os selv og vores folk,” hedder det i en erklæring fra Islamisk Jihad.

BilledeRaketter affyret af palæstinensiske militante var på vej mod Israel fredag.
Kredit…Fatima Shbair/Associated Press

Israelske tv-stationer viste raketterne flyve over israelsk territorium, før de blev opsnappet af missiler fra et israelsk luftforsvarssystem kendt som Iron Dome. Der blev rapporteret om aflytninger i himlen så langt nordpå som Yavne, en by i det centrale Israel lige syd for Tel Aviv, mens luftangrebssirener lød hele natten over store dele mod syd, hvilket indikerede kraftig raketild ovenover.

Flere byer i det sydlige Israel åbnede deres offentlige bombeskjul som en sikkerhedsforanstaltning, og to israelere rapporterede at være såret, mens de søgte ly.

Eskaleringen fulgte en af ​​de mindst voldelige faser i Gaza i flere år. Både Israel og Hamas, den militante gruppe, der styrer Gaza, havde tidligere signaleret, at de ønskede at undgå endnu en fuldskala krig om enklaven, som har været under en israelsk og egyptisk blokade siden 2007.

Siden maj 2021 har der været relativt få grænseoverskridende skudvekslinger, da spændingerne skiftede til den besatte Vestbred og Israel selv.

Men i løbet af den seneste uge dukkede muligheden for en ny konflikt i Gaza op igen – denne gang ikke med Hamas, men med Islamisk Jihad. Israel arresterede en af ​​Islamisk Jihads øverste chefer på Vestbredden i denne uge, hvilket førte til trusler om repressalier fra Gaza-ledelsen.

Israel lukkede overgange til Gaza-striben i denne uge i forventning om et gengældelsesangreb efter anholdelsen og lukkede israelske veje nær udkanten af ​​Gaza.

Billede

Kredit…Ibraheem Abu Mustafa/Reuters

I fredags havde Islamisk Jihad endnu ikke reageret på anholdelsen med et angreb, men Israel sagde, at det var på nippet til at gøre det, og at de derfor havde angrebet hr. al-Jabari og andre på forhånd.

“Israel vil ikke tillade terrororganisationerne at sætte dagsordenen i Gaza-striben og true borgerne i staten Israel,” sagde premierminister Yair Lapid fra Israel kort efter de første luftangreb.

Længden og intensiteten af ​​eskaleringen kan til dels afgøres af, om Hamas slutter sig til Islamisk Jihad i at returnere ild.

Tidligere har Hamas af og til gjort det sad på sidelinjen da Islamisk Jihad stødte sammen med Israel, og gruppen udelukkede ikke umiddelbart at gentage den tilgang fredag.

“Mens vi sørger over lederen al-Jabari og de retfærdige martyrer, bekræfter vi, at sager er åbne for alle retninger og opfordrer til en ende på den zionistiske aggression mod vores folk,” sagde Ismail Haniyeh, chef for Hamas’ politiske bureau, i en erklæring. .

FN-embedsmænd forsøgte sent fredag ​​at overtale alle sider til at træde tilbage.

I kølvandet på de første strejker bølgede røgfaner over Gazas skyline. På jorden samledes skarer af redningsfolk, læger og tilskuere på gaden tæt på, hvor den islamiske jihad-kommandant var blevet dræbt. Fotografier, der blev lagt ud på nettet, viste, at han blev båret gennem en menneskemængde, og en sørgende mand bar, hvad der så ud til at være et dødt barn, dækket af et ligklæde.

Luftangrebene flyttede fokus for konflikten tilbage til Gaza efter en periode med øget vold i Israel og Vestbredden.

Billede

Kredit…Mohammed Salem/Reuters

Siden marts har palæstinensiske angribere dræbt mindst 19 israelere og udlændinge på Vestbredden og Israel, i den mest intense bølge af knivdrab og skyderier i flere år. Som svar har Israel udført næsten natlige razziaer på Vestbredden, arresteret hundredvis af palæstinensere og dræbt mere end 40, ifølge FN.

Adskillige civile blev fanget i volden på Vestbredden, herunder Shireen Abu Akleh, en palæstinensisk amerikansk tv-station skuddræbt mens de dækkede et israelsk razzia i maj.

Gaza har været under en israelsk og egyptisk blokade, siden Hamas overtog kontrollen over kyststriben i 2007. Den blokade pålægger alvorlige begrænsninger for, hvad der må komme ind i enklaven, og hvem der må ud.

Israel siger, at blokaden er nødvendig for at stoppe strømmen af ​​våben til palæstinensiske militante der, men palæstinensere og hjælpegrupper siger, at det er en strafforanstaltning, der forværrer de alvorlige økonomiske og sociale forhold i striben. Palæstinensiske embedsmænd sagde, at snesevis af mennesker, der var planlagt til at tage til Vestbredden for at få lægebehandling, var blandt dem, der blev forhindret i at forlade Gaza som følge af denne uges lukninger.

Hamas har gentagne gange i de seneste måneder tilkendegivet, at de ikke ønsker en større ny militær eskalering i Gaza, blandt andet for at undgå at forværre den humanitære situation så hurtigt efter ødelæggelserne af sidste års krig.

Gazas myndigheder reparerer stadig bygninger beskadiget eller ødelagt i maj sidste kamp; Hamas og Islamisk Jihad genopbygger stadig deres raketdepoter; og Gazas indbyggere er tilbageholdende med at miste visse indrømmelser givet af Israel efter sidste års krig – herunder en stigning i antallet af israelske arbejdstilladelser tildelt Gazas indbyggere, en vigtig livline for Gazas økonomi.

Billede

Kredit…Hatem Moussa/Associated Press

Ronen Bergman rapporterede fra Tel Aviv og Patrick Kingsley fra Ménerbes, Frankrig. Jonathan Rosen bidrog med rapporter fra Jerusalem, Fady Hanona fra Gaza City og Iyad Abu Hweila fra Antalya, Tyrkiet.Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.