USA og Rusland er klar til at forhandle Griners frigivelse


Dagen efter at Brittney Griner blev dømt til en russisk straffekoloni, sagde topdiplomaterne i USA og Rusland fredag, at deres regeringer var klar til at forhandle om løsladelsen af ​​både den amerikanske basketballstjerne og Paul N. Whelan, der er også fængslet af Rusland.

Diplomaterne, udenrigsminister Antony J. Blinken og udenrigsminister Sergey Lavrov fra Rusland, sagde på separate nyhedskonferencer, at forhandlingerne ville blive ført gennem en kanal etableret tidligere af deres to præsidenter.

Men som en mulig indikation af, hvor anspændt forholdet mellem de to lande er, fremsatte de to mænd deres kommentarer efter at have siddet tæt på hinanden – men ikke snakket sammen – under et møde mellem udenrigsministre fra Østasien og partnerlande.

Torsdag Fru Griner fik en dom på ni år fra en russisk dommer. Amerikanske embedsmænd har sagt, at hun var “uretmæssigt tilbageholdt”, og at hendes retssag var politisk motiveret, da forholdet mellem de to lande forbliver anstrengt over Ruslands krig i Ukraine.

Biden-administrationen har tilbudt at befri Viktor Bout, en fængslet russisk våbenhandler, i bytte for Ms. Griner og Mr. Whelan, en tidligere amerikansk marinesoldat, som var dømt af en domstol i Moskva for anklager om spionage i 2020 ifølge folk med kendskab til forslaget.

Efter mødet i fredags benyttede hr. Lavrov lejligheden til at nål til hr. Blinken, fordi han ikke gjorde nogen indsats for at tale med ham.

“I dag var der kun én person mellem os ved bordet,” sagde Mr. Lavrov på en pressekonference udsendt af udenrigsministeriet. “Jeg så ikke ham forsøge at fange mig.”

Billede

Kredit…Maxim Shipenkov/EPA, via Shutterstock

Da han blev spurgt om hr. Lavrovs bemærkninger og fru Griners overbevisning, understregede hr. Blinken, at drøftelserne ville komme videre gennem tidligere etablerede kanaler.

“Vi fremsatte, som du ved, et væsentligt forslag, som Rusland bør engagere sig med os om,” sagde hr. Blinken. “Og hvad udenrigsminister Lavrov sagde i morges og sagde offentligt, er, at de er parate til at engagere sig gennem kanaler, vi har etableret for at gøre netop det, og vi vil forfølge det.”

Russiske embedsmænd har kritiseret USA for, hvad de beskrev som at forhandle om fangeudvekslingen offentligt.

Kremls talsmand, Dmitri S. Peskov, fornyede den kritik fredag. “Disse bytte vil aldrig ske, hvis vi begynder at diskutere nogen nuancer af udvekslingen i pressen,” sagde Mr. Peskov til journalister i Moskva.

På trods af at de har sendt signaler om, at en potentiel udveksling er mulig, har russiske embedsmænd insisteret på, at juridisk retfærdig proces skal afsluttes først. Efter at have hørt dommen i torsdags sagde Ms. Griners advokater, at de ville anke dommen, hvilket ville forsinke starten på hendes tid i en straffekoloni.

I et andet afgørende møde med mulige konsekvenser for krigen i Ukraine holdt Ruslands præsident Vladimir V. Putin og hans tyrkiske modpart, Recep Tayyip Erdogan, deres anden samtale ansigt til ansigt på mindre end tre uger i den russiske ferieby Sochi ved Sortehavet fredag.

Billede

Kredit…Murat Kula/Tyrkish Presidential Press Service/Agence France-Presse — Getty Images

Hr. Erdogan er dukket op som en vigtig mægler mellem Ukraine og Rusland, som afsøger måder at bryde ud af den økonomiske og politiske isolation, som Vesten har pålagt over sin invasion af Ukraine. Tyrkiet, et NATO-medlem og et længe frustreret EU-ansøgerviste sig medvirkende til at skabe en aftale mellem de to krigsførende lande genstart ukrainske kornforsendelser gennem Sortehavet.

I korte bemærkninger, før ledernes diskussion begyndte, takkede hr. Putin hr. Erdogan for Tyrkiets rolle i at formidle en aftale om eksport af ukrainsk korn, der også tillod forsendelser af russisk korn- og gødningseksport. Der var stor vægt på økonomiske anliggender, hvor hr. Putin udtrykte håb om, at forhandlingerne ville bringe forbedrede handelsmæssige og økonomiske bånd.

Mr. Erdogan sagde, at de skridt, der blev taget i spørgsmål som energi, korn, Sortehavet og transport, var eksempler på den vigtige rolle, som Tyrkiet og Rusland spiller i regionen.

Hr. Erdogan træder en fin linje for at bevare evnen til at tale med både Rusland, NATO’s fjende og med vestlige medlemmer af alliancen. Tyrkiet har holdt fast i sin afvisning af at tilslutte sig vestlige sanktioner mod Rusland, hvilket irriterer dets NATO-allierede, men hr. Erdogan, i et afgørende skridt, lettede også sine indledende indvendinger mod, at Sverige og Finland tilsluttede sig alliancen som et bolværk mod russisk aggression.

Rusland er en kritisk leverandør af energi til Tyrkiet og leverer en fjerdedel af landets råolieimport og næsten halvdelen af ​​dets indkøb af naturgas sidste år.

Tyrkiet er på sin side ved at blive et vigtigt omladningssted for varer på vej til Rusland, nu hvor mange vestlige fragtfirmaer ikke længere håndterer forsendelser på vej til Rusland af frygt for at trodse sanktioner, rapporterede den tyrkiske avis Dunya torsdag.

Billede

Kredit…Ozan Kose/Agence France-Presse — Getty Images

Men der er stadig skarpe forskelle mellem de to ledere.

Deres lande har støttet modsatrettede sider i borgerkrigen i Syrien, Tyrkiets nabo. Kreml har brugt blod og skatte for at støtte præsident Bashar al-Assad, mens Tyrkiet, som har absorberet mere end 3,7 millioner syriske krigsflygtninge, støtter en modsatrettet oprørsfraktion og truer med en ny militær offensiv i Syriens nord. De har også været involveret på modsatte sider i grænsestriden mellem Aserbajdsjan og Armenien, der brød ud i krig i 2020.

Deres forhold til våben er også komplekse. I de senere år trodsede Tyrkiet sine NATO-partnere for at købe russiske luftværnsmissiler. Og nu søger Rusland – udsultet af krigsrelaterede vestlige sanktioner for teknologi som styresystemer til missiler og droner – presserende materiel.

“Militær-teknisk samarbejde mellem de to lande er permanent på dagsordenen,” fortalte hr. Peskov til journalister onsdag ifølge nyhedsbureauet Interfax.

I Ukraine annoncerede embedsmænd i den sydlige by Mykolaiv et drastisk skridt i fredags: Området vil blive spærret af og sat under et strengt udgangsforbud i weekenden, mens retshåndhævende myndigheder leder efter fjendens samarbejdspartnere.

Billede

Kredit…Kostiantyn Liberov/Associated Press

Beslutningen kommer midt i en betydelig eskalering i Ruslands beskydning af byen, som kun har haft omkring to dusin voldsfrie dage siden krigen begyndte den 24. februar, sagde embedsmænd.

I de seneste uger har embedsmænd udsendt stadig mere presserende advarsler om tilstedeværelsen af ​​undergravende styrker i byen, inklusive dem, der er ansvarlige for at rette fjendens ild mod militære mål. ‌

Vitaliy Kim, militærguvernøren i Mykolaiv-regionen, opfordrede indbyggerne til at forsyne sig med mad og vand og til at samarbejde med eventuelle retshåndhævende embedsmænd, de måtte støde på i weekenden. Den offentlige transport vil også blive lukket ned.

Mr. Kim specificerede ikke, hvordan retshåndhævende myndigheder planlagde at gå om at finde fjendens samarbejdspartnere, men i de seneste uger har han tilbudt kontante belønninger på $100 af egen lomme til borgere, der henvender sig formodede samarbejdspartnere.

“Ærlige mennesker har intet at bekymre sig om,” sagde Mr. Kim. “Vi vil arbejde på samarbejdspartnere.”

Edward Wong rapporteret fra Phnom Penh, Cambodia, Neil MacFarquhar fra Istanbul og Natalie Kitroeff fra Mexico City.Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.