Hvorfor Australiens klimaregning betyder noget


Australiens brev er et ugentligt nyhedsbrev fra vores australske kontor. Tilmelde for at få det på e-mail.

CANBERRA, Australien – Så længe jeg har været i Australien, har klimaændringspolitikken hindret regeringer, hvilket har ført til splittelse, passivitet og forlegenhed, senest da landet blev en global efternøler ved sidste års internationale klimakonference i København.

Det står nu klar til at ændre sig, når parlamentets underhus vedtager et lovforslag i denne uge, der endelig vil sætte Australien på en vej mod at reducere kulstofemissioner med en betydelig mængde – 43 procent fra 2005-niveauet inden 2030.

Lovforslaget forventes at blive vedtaget i Senatet i næste måned, efter at Labour-regeringen sikrede sig modvillig støtte fra de australske grønne, som havde presset på for et højere mål. Og den bliver hyldet som den mest betydningsfulde klimalovgivning i et årti, samtidig med at den bliver kritiseret for ikke at gå langt nok.

Begge dele kan selvfølgelig være sande, og i mine samtaler i denne uge med eksperter i både klimavidenskab og klimapolitik blev jeg slået af deres forventning om, at lovgivningen ville skabe momentum og fremskridt.

Det første de bemærkede: Målet i sig selv producerer en ramme for stabilitet og optrappet handling; ved at indføre en reduktion på 43 procent i loven giver virksomheder og lokale myndigheder tillid til at investere i at reducere kulstofemissioner uden at bekymre sig om, at konkurrenter, der er ivrige efter at undgå en sådan udgift, senere vil blive belønnet af en anden regering, der ikke mener, at ændringerne er nødvendige.

Et andet element i lovgivningen, som jeg hørte meget om, var en mekanisme til uafhængig vurdering og forbedring af dette første skridt.

Som Klimarådet bemærker i dens analyse af lovgivningen:

  • Det giver autoriteten tilbage til en uafhængig gruppe af eksperter (klimastyrelsen) at overvåge Australiens fremskridt i forhold til målene og for at hjælpe med at forme bevægelsen mod fremtidige mål, herunder hvad der forventes under Paris-aftalen for 2035.

  • I henhold til den nye lov vil ministeren for klimaændringer være forpligtet til at rapportere tilbage til parlamentet hvert år om Australiens fremskridt mod landets mål.

Hvad disse to elementer gør, er at tvinge Australien til at fortsætte samtalen, hvor videnskabelige eksperter spiller en hovedrolle. Det er den slags ting, som eksperter i god regeringsførelse ofte efterlyser med omstridte politiske spørgsmål, og det hjælper med at imødegå, hvad psykologer, der studerer menneskehedens reaktion på risici af enhver art, beskriver som “enkelthandlingsbias.”

Elke Weber, en professor i psykologi ved Princeton University, som jeg interviewede til min bog (som har været udgivet i Australien og udkommer næste år i USA), beskrev konceptet som en væsentlig hindring for vedvarende handling på store problemer som klimaændringer. Ideen er, at mennesker som svar på usikre, skræmmende situationer har en tendens til at forenkle deres beslutningstagning og stole på én handling, uden yderligere handling – normalt fordi den første reducerede deres følelse af bekymring eller sårbarhed.

Det, der gør klimalovforslaget så interessant for mig, som risikostuderende, er, at det indbygger en ramme for yderligere handling i sin struktur og en trigger, der kan tvinge den handling til at fortsætte og bygge op over tid. Den indstiller gentagne handlinger og justeringer som standard.

Mange andre stykker lovgivning gør dette også, i Australien og i andre lande. USA er også på nippet til at vedtage skelsættende klimalovgivning, der vil hjælpe landet med at nå sit mål om at halvere emissionerne inden 2030, i høj grad med skattelettelser og andre incitamenter der vil skabe momentum over tid. Men Australien, efter år med politiserede “klimakrige”, ser ud til at have fundet en model, der anerkender, at der skal gøres mere.

Det er ikke en løsning så meget som den forsinkede begyndelse på en større omstilling, som hele verden har været langsom til at gå i gang med.

“Dette klimalovforslag vil ikke være nok til at opfylde Paris-aftalens mål, men det er et stort spring fremad og åbner en ny æra med samarbejde og konstruktiv politikudformning,” sagde Richie Merzian, klima- og energiprogramdirektør ved Australia Institute. “Der er stadig meget arbejde at gå for at vende Australiens rolle som den tredjestørste eksportør af fossilt brændstof, men der er håb og momentum om, at tingene endelig begynder at ændre sig.”

Her er vores ugens historier.


Billede

Kredit…Richard Wainwright/EPA, via Shutterstock

Billede

Kredit…Niklas Halle’N/Agence France-Presse — Getty Images

Nyder du Australia Letter? Tilmeld dig her eller videresend til en ven.

For mere Australien dækning og diskussion, start din dag med din lokale Morgen briefing og slutte sig til os i vores Facebook gruppe.Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.