Den ukrainske stormester byder på at afsætte russisk chef for verdensskakorganet


KYIV, Ukraine – Ruslands krig mod Ukraine har gennemsyret selv den tilsyneladende rolige verden af ​​skak, hvor en ukrainsk stormester byder på at afsætte den magtfulde russiske præsident for Det Internationale Skakforbund.

Repræsentanter for 195 medlemslande er planlagt til at stemme søndag på en konference i Chennai, Indien, til præsident for forbund, skakverdenens styrende organ, som regulerer alle internationale mesterskaber, bestemmer spillerrangementer og beslutter, hvor globale og kontinentale mesterskaber skal afholdes. Den nuværende præsident, Arkady V. Dvorkovich, en tidligere vicepremierminister i Rusland, står over for tre udfordrereherunder Andrii Baryshpolets, en 31-årig ukrainsk stormester bosat i Californien.

Hans bud er en illustration af forsøget fra mange ukrainere på at løse deres lands dybe bånd med Rusland, samt at udfordre Moskvas globale indflydelse, efter invasionen af ​​Ukraine i februar.

“Krigen var bestemt en drivkraft for mig til at kæmpe for ændringer i FIDE,” sagde hr. Baryshpolets ved at bruge det franske akronym, som skakforbundet er almindeligt kendt under.

“Det er en meget ugennemsigtig struktur, og den har været meget afhængig af russiske penge og russiske sponsorer,” sagde hr. Baryshpolets, en økonom, der emigrerede til USA i 2016. Han sagde, at den russiske regering stadig brugte skakforbundet til at projekt russisk indflydelse på den kulturelle front.

Billede

Kredit…Pool foto af Alexander Zemlianichenko

Baryshpolets påpegede, at russiske statslige og private virksomheder i 2020, det sidste år, hvor regnskaberne er tilgængelige. stillet til rådighed mere end 90 procent af alle donationer til FIDE, hvilket bidrager med mere end 45 procent af organisationens budget.

Skak har traditionelt været sammenflettet med den russiske stat og en projektion af dens globale magt – en arv fra sovjetisk dominans af sporten, som den finansierede og nærede. Fra etableringen af ​​Det Internationale Skakforbunds første verdensmesterskab i 1948 til 1991, da Sovjetunionen kollapsede, vandt sovjetiske spillere alle mesterskaber undtagen ét.

Hr. Dvorkovich, 50, blev valgt til præsident for fire år siden, som afløser for den excentriske russiske millionær Kirsan N. Ilyumzhinov, hvis skandaleombruste to årtiers regeringstid endte med hans suspension af forbundets etiske kommission i 2018.

Hr. Dvorkovich har sagt, at hans tætte forhold til Kreml og Ruslands præsident Vladimir V. Putin er fortid.

I et interview sagde Mr. Dvorkovich, at han “forstår de omdømmemæssige risici”, der stammer fra hans tidligere tilknytning til den russiske stat. Han beskrev sig selv som “mellem de to brande”, og blev kritiseret både i Rusland for at nægte åbent at støtte krigen og i udlandet for sine forbindelser med Kreml.

I en onlinedebat med andre kandidater til organisationens formandskab i juli beskrev han sig selv som “langt fra Kreml”, og lovet at træde tilbage hvis han nogensinde blev sat under sanktioner af Vesten. Samme måned omtalte lederen af ​​Ruslands skakforbund Mr. Dvorkovich som “vores kandidat” og forudsagde, at han ville vinde let.

Billede

Kredit…Emile Ducke for The New York Times

Under hr. Dvorkovichs ledelse har føderationen fordømt den russiske invasion af Ukraine og afskåret vigtige sponsorforbindelser med russisk-kontrollerede virksomheder. Efter invasionen var russiske spillere kun i stand til at konkurrere i officielle internationale turneringer under et andet lands flag eller det neutrale FIDE-flag.

Hr. Dvorkovich har dog gentaget Kremls falske påstande om, at de bekæmper fascismen i Ukraine.

Samtidig er han generelt velanset for sit lederskab af FIDE, og han er fortsat populær blandt både skakmagter som Indien og snesevis af små nationale forbund, der er afhængige af tilskud fra en særlig FIDE-udviklingsfond til at fungere.

“Sammenlignet med for fire år siden er FIDE i dag helt anderledes,” sagde Milan Dinic, redaktør af British Chess Magazine, med henvisning til ændringer, som han sagde, at hr. Dvorkovich havde foretaget. “Den respekteres meget mere både i og uden for skakverdenen, og dens økonomi er blevet bedre og mere gennemsigtig,” tilføjede han, mens han anerkendte, at organisationen stadig havde brug for mere forandring.

Al Lawrence, administrerende direktør for US Chess Trust, en velgørenhedsorganisation, der giver skakstipendier til børn og veteraner, sagde, at på trods af systemer, der er etableret for at styrke institutionelle processer, så beslutningstagningen ikke faldt på én leder, havde FIDE-præsidenten stadig stor indflydelse på væsentlige spørgsmål.

Billede

Kredit…Emile Ducke for The New York Times

“Hvem der er præsident betyder meget,” sagde Mr. Lawrence, en tidligere direktør for United States Chess Federation, som talte i personlig egenskab. “Helt ærligt, lige nu er føderationen meget tæt allieret med russisk indflydelse.”

Denne indflydelse kunne tjene bredere russiske interesser næsten øjeblikkeligt. En dag efter præsidentvalget ventes skakforbundet at tage et forslag op om at ophæve forbuddet mod russiske hold i store mesterskaber. Skak indførte, ligesom de fleste af verdens sportsgrene, et forbud mod russiske hold efter Ruslands invasion af Ukraine.

“Vi vil gerne have, at vores landshold vender tilbage til den store scene,” Andrei Filatov, lederen af ​​det russiske skakforbund, sagde i juli.

I Mr. Baryshpolets hjemby, Kyiv, samledes skakspillere en nylig lørdag i Shevchenko Park og lagde plastikskakbrikker ud på stenborde, mens de ventede på partnere.

Ligesom forbundskonkurrenten lærte næsten alle at spille som små børn.

“For os er det ikke så vigtigt som skakspillere, men som borgere i Ukraine vil vi gerne have, at en ukrainer er chef for forbundet,” sagde Vadim Weisberger, 63, en forretningsmand, der var en af ​​spillerne.

Andre sagde, at de efterlod krigen, da de satte sig ved skakbrættet.

“Dette er skakkens civiliserede verden,” sagde Serhiy Maiboroda, en pensioneret politiefterforsker. ”Her taler vi om skak; politik, vi diskuterer forskellige steder.”

Hr. Baryshpolets lærte at spille skak, da han var 6, og han konkurrerede i turneringer, da han var 8. Talende fra sit hjem i Los Angeles sagde han, at hans kampagneplatform omfattede at presse på for gennemsigtighed i, hvordan turneringsplaceringer var, mange af dem i Rusland, tildeles.

“En stor bekymring, som forbund også ser, er, at det ikke er gennemsigtigt og ikke klart, hvad der sker inde i denne sorte boks, hvorfor nogle af beslutningerne blev truffet, som de er,” sagde han. “Der er lidt kommunikation og forklaring til forbundene og skakverdenen.”

Billede

Kredit…Emile Ducke for The New York Times

Mr. Baryshpolets har kørt en lavmælt kampagne, mødtes med delegerede i Chennai og taget en regelmæssig shuttle til stedet. Hvert nationalt forbund har en enkelt stemme i den hemmelige afstemning til at vælge præsidenten, en ulønnet stilling.

Et land, der ikke vil støtte ham, ser det ud til, er Ukraine: Dets føderation har godkendt en anden kandidat. Indien ser i mellemtiden ud til at have stillet sig bag hr. Dvorkovich, både i skikkelse af Viswanathan Anand, en tidligere verdensmester, der løber på russerens billet, og i sin taknemmelighed for hr. Dvorkovichs hjælp til at lande den flyttede skakolympiade, en major. begivenhed med 3.000 spillere og hundredvis af delegerede, til Chennai.

Det amerikanske skakforbund sagde i en erklæring fra dets administrerende direktør, Carol Meyer, at det ikke havde besluttet, hvilken billet de skulle bakke op, og at det ville vente med at høre fra sin delegation efter at have mødt alle kandidaterne i Chennai. Det amerikanske hold har to spillere fra Ukraine; en af ​​dem, Anna Zatonskikh, der er hjemmehørende i Mariupol, sagde, at “det er forkert at have en russer som leder af FIDE.”

Skakalytikere sagde, at med tre personer, der udfordrede hr. Dvorkovich, var det muligt, at de ville splitte oppositionens afstemning, hvilket mindskede chancerne for at besejre ham. Andre bemærkede, at en hemmelig afstemning gav vælgerne plads til at støtte hr. Dvorkovich, selvom deres lande modsætter sig krigen i Ukraine og Rusland mere generelt.

“Hvad der end foregår, foregår bag kulisserne,” sagde Peter Tamburro Jr., seniorredaktør på American Chess Magazine.

“Jeg spekulerer på, skal vi have et valg, der er stærkt påvirket af tilførslen af ​​penge til forskellige steder,” tilføjede han og bemærkede, at mange af føderationens medlemslande er mindre og mindre velhavende lande.

Lev Alburt, en tidligere ukrainsk skakmester, der hoppede af til USA i 1979, mens han spillede for Sovjetunionen, sagde, at selvom krigen betød, at skakverdenen mistede støtten fra store russiske donorer, mente han, at den kunne kompenseres af andre nye skaklande med dybe lommer.

“I den arabiske verden, for eksempel,” sagde han, “er De Forenede Arabiske Emirater en stor sponsor af skak, og saudierne er ved at blive store tilhængere.”

Mr. Alburt sagde, at han så udfordringen til global skak som kun en lille del af følgerne af krigen mellem Ukraine og Rusland.

“Verden generelt vil sandsynligvis blive frosset, som en ny kold krig,” sagde han. “Og i sådan en situation ville det være svært at holde skakverdenen sammen.”

Jane Arraf rapporteret fra Kiev, Ukraine, og Ivan Nechepurenko fra Tbilisi, Georgia.

Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.