Chinese Stage Show of Force nær Taiwan for en tredje dag


Kina fortsatte lørdag med at projicere sin vrede over parlamentsformand Nancy Pelosi’s nylige besøg i Taiwan, med sin tredje dag i træk med militærøvelser, der har trængt sig tættere på øen og rejst bekymringer om potentiel konflikt.

Det taiwanske forsvarsministerium sagde lørdag, at flere partier af kinesiske militærfly og krigsskibe var blevet opdaget omkring Taiwanstrædet, hvor nogle krydsede den uformelle midterlinje, der adskiller øen fra det kinesiske fastland. De så ud til at være involveret i en øvelse, der simulerede et angreb på hovedøen Taiwan, sagde ministeriet.

Allerede Kinas magtdemonstrationsom forventes at løbe til og med søndag, har truet territorium, som Taiwan betragter som sit eget mere direkte, end nogen tidligere øvelser havde.

Kina har affyret mindst 11 missiler i farvandet nord, syd og øst for Taiwan, inklusive mindst et, der fløj over øen, selvom Taiwan sagde, at det var i en høj højde, der ikke udgjorde nogen trussel. Fredag ​​indsatte den også kampfly, bombefly, destroyere, droner og eskorteskibe til farvande nær øen. Flere af de zoner, som det kinesiske militær udpegede til denne uges øvelser, er tættere på øen end områder, der blev annonceret under krisen i Taiwanstrædet i midten af ​​1990’erne, som også involverede Kina, der affyrede missiler omkring Taiwan.

Siden øvelserne begyndte i torsdags, har mindst 49 kinesiske militærfly krydset medianlinjen, ifølge taiwanske embedsmænd.

Taiwans udenrigsministerium sagde i en erklæring lørdag, at Kina “ensidigt havde skabt en krise” ved at overreagere på fru Pelosis besøg.

“Det taiwanesiske folk har ret til at blive venner med resten af ​​verden, og Kina har ingen ret til at blande sig i, at resten af ​​verden bliver venner med Taiwan,” hedder det i erklæringen.

De militære øvelser er det mest synlige element i den kinesiske reaktion på fru Pelosis rejse til Taiwan, som hun havde sagt var beregnet til at vise støtte til øen og dens pulserende demokrati. Inden hendes ankomst tirsdag, havde Kina gentagne gange advaret om, at gestus fra fru Pelosi – den højest rangerende amerikanske embedsmand, der har besøgt Taiwan i 25 år – ville fremprovokere “alvorlige konsekvenser.” Kina hævder Taiwan som sit eget territorium, og Kinas leder, Xi Jinping, har lovet en eventuel genforening, om nødvendigt med magt.

Kina sagde også fredag, at det ville annullere eller suspendere samtaler med USA om militær koordinering og klimaændringer, som nogle analytikere sagde kunne øge chancerne for, at en fejlkommunikation spiraler ind i en fuldgyldig krise.

Billede

Kredit…Lam Yik Fei for The New York Times

Samtidig søger USA at styrke sine bånd med andre asiatiske lande, som en modvægt til Kinas regionale og globale indflydelse. Lørdag mødtes udenrigsminister Antony J. Blinken med Filippinernes præsident, Ferdinand Marcos Jr., i Manila. I en offentlig ordveksling fortalte hr. Marcos hr. Blinken, at han ikke mente, at fru Pelosis besøg havde “hævet intensiteten” af spændingerne i regionen, som han sagde allerede havde været høje – en tilsyneladende tilbagevisning af Kinas påstande om, at USA Stater var ansvarlige for de nuværende gnidninger.

Frygten for, at Kina ville forsøge at forhindre Ms. Pelosis besøg fysisk, var urealiseret. Men amerikanske embedsmænd er fortsat bekymrede over, at øvelserne, der begyndte mindre end 24 timer efter, at hun forlod Taiwan, stadig kan eskalere, med vilje eller ved et uheld, til mere direkte konflikt.

Kinesiske embedsmænd, der har tilskyndet til sprælsk og til tider virulent nationalisme i hjemmet, kan føle sig presset for at vise, at de reagerer stærkt. Nogle kinesiske brugere af sociale medier har udtrykt skuffelse eller forlegenhed over, at regeringen ikke gik længere for at forhindre fru Pelosis besøg; nogle gjorde det klart, at de havde ventet militæraktion.

Selvom øvelserne ikke direkte eskalerer til en fuldstændig krise, kan de signalere et nyt mønster af aggression og indtrængen fra det kinesiske militær. The Global Times, en statsdrevet tabloid, sagde i en leder fredag, at arbejdet med at fremme genforeningen med Taiwan var “gået ind i en ny fase.”

USA har forsøgt at undgå at provokere Kina yderligere. Det har sagt, at det forbliver forpligtet til status quo i Taiwan, og anerkender Kinas erklærede krav på øen uden at anerkende det. Pentagon beordrede USS Ronald Reagan til at “forblive på stationen” i regionen, mens de holdt en vis afstand fra Taiwanstrædet.

Men Kina har gjort det klart, at det betragter enhver kritik af sine øvelser som en fornærmelse. Det har indkaldt flere ambassadører efter deres lande udtrykt bekymring om øvelserne. Efter at nogle af de kinesiske missiler torsdag landede i farvande, som Japan hævder som sine egne, fik Japans premierminister til at opfordre til en “øjeblikkelig standsningen repræsentant for den kinesiske ambassade i Japan fortalte Japan ikke at “glide ned i afgrunden” af geopolitisk konfrontation.

Amy Chang Chien, John Liu og Edward Wong bidraget med rapportering.Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.