Hvordan dette økonomiske øjeblik omskriver reglerne


For at forstå de mærkelige, modstridende signaler, der sendes af den amerikanske økonomi lige nu, hjælper det at se på Williston, ND, omkring 2010.

North Dakota var midt i en olieboom. Snesevis af rigge borede hundredvis af brønde og fyldte togvogne med råolie, fordi der ikke havde været tid til at bygge en rørledning. Stort set alle, der ønskede et job, kunne finde et, selv de teenagere, der droppede ud af gymnasiet for at arbejde i oliefelterne. Lønningerne steg. Fastfood-restauranter tilbød signeringsbonusser. Statskassen fyldt op med skatteindtægter.

Men hvor god økonomien end var, føltes den også ustabil. Restauranter kunne ikke ansætte nok arbejdere. Boligerne var mangelfulde og dyre. Lokal infrastruktur kunne ikke modstå den pludselige stigning i efterspørgslen. Priserne for stort set alt steg i vejret.

“Det var kaotisk,” sagde David Flynn, en økonom ved University of North Dakota, som gennemlevede boomet og har studeret det. “Økonomien klarede sig godt, indtægterne for lokalområderne steg over hele linjen, men man manglede stadig arbejdere, og virksomheder havde problemer.”

“Det lyder meget som de historier, du har hørt på nationalt plan i de sidste par år,” tilføjede han.

Økonomer og politikere har brugt uger på at skændes om om USA er i recession. Hvis det er tilfældet, er recessionen ulig nogen tidligere. Arbejdsgivere tilføjet mere end en halv million job i juli, og arbejdsløsheden er lav i et halvt århundrede.

Typisk i lavkonjunkturer er problemet, at virksomheder ikke ønsker at ansætte, og forbrugerne ikke ønsker at bruge. Lige nu ønsker virksomheder at ansætte, men kan ikke finde arbejdere til at besætte åbne job. Forbrugerne ønsker at bruge, men kan ikke finde biler at købe eller flybilletter at booke.

Recessioner handler med andre ord om for meget udbud og for lidt efterspørgsel. Det, den amerikanske økonomi står over for, er det modsatte. Ligesom North Dakota i 2010.

De underliggende årsager er selvfølgelig forskellige. Williston blev ramt af en stigning i efterspørgslen, da virksomheder og arbejdere strømmede ind i, hvad der havde været en lille by i Northern Plains. USA blev ramt af en pandemi, som forårsagede et skift i efterspørgslen og forstyrrede forsyningskæder rundt om i verden. Og sammenligningen går kun så vidt: Willistons befolkning er groft fordoblet fra 2010 til 2020. Ingen forventer, at det vil ske for landet som helhed.

Alligevel, uanset om det er lokalt eller nationalt, er den mest åbenlyse konsekvens den samme: inflation. Når efterspørgslen overstiger udbuddet – hvad enten det er til støvler med ståltå i en olieboomby eller til restaurantsæder i kølvandet på en pandemi – stiger priserne. Mr. Flynn huskede, at han gik ud og spiste under højkonjunkturen og opdagede, at hamburgere koster $20, en følelse af klistermærkechok, som praktisk talt enhver amerikaner kender i disse dage.

Der er også en mere subtil konsekvens: usikkerhed. Ingen ved, hvor længe højkonjunkturen vil vare, eller hvordan økonomien vil se ud på den anden side af den, hvilket gør det svært for arbejdere, virksomheder og regeringer at tilpasse sig. I Williston var virksomheder og regeringer tilbageholdende med at investere i lejlighedsbygninger, folkeskoler og spildevandsrensningsanlæg, som samfundet pludselig havde brug for – men måske ikke havde brug for, da de var færdige.

Billede

Kredit…Todd Heisler/The New York Times
Billede

Kredit…Todd Heisler/The New York Times

“Tænk på det som en situation, hvor hver dag tilsyneladende var et nyt chok, så du kunne ikke engang justere, før en ny ramte,” sagde Mr. Flynn. “Det er den konstante tilpasning. Fuldstændig uforudsigelig.”

Virksomheder har nu brugt to et halvt år i en tilstand af konstant tilpasning. I begyndelsen af ​​2020, praktisk talt fra den ene dag til den anden, byttede amerikanerne restaurantmåltider for hjemmebagt brød og fitnessmedlemskaber for socialt distancerede cykelture. Disse skift forårsagede enorme forstyrrelser, til dels fordi virksomheder var tilbageholdende med at foretage langsigtede investeringer for at imødegå kortsigtede stigninger i efterspørgslen.

“Det ville altid forårsage sine egne problemer med priser og mangler,” sagde Adam Ozimek, cheføkonom for Economic Innovation Group, en forskningsorganisation i Washington. “Virksomheder ville aldrig være sådan, ‘Jeg vil bygge 10 nye cykelfabrikker lige nu, fordi vi er i et langsigtet cykelboom’.”

Nogle andre skift forårsaget af pandemien vil sandsynligvis vise sig at blive længerevarende. Men det er svært for virksomheder at vide hvilken.

“Jeg tror, ​​at virksomhederne har ret i, at den nuværende tilstand af økonomien ikke rigtig kan holde – noget må give,” sagde Mr. Ozimek.

For de fleste mennesker føles det selvfølgelig ikke som et boom. Målinger af forbrugertillid er rekordlave, og amerikanerne siger overvældende, at de er det utilfreds med økonomien. Den opfattelse er funderet i virkeligheden: Høj inflation eroderer – og i nogle tilfælde udvisker – fordelene ved et stærkt arbejdsmarked for mange arbejdere. Timelønnen, korrigeret for inflation, falder med det hurtigste tempo i årtier.

“Jeg ved, at folk vil høre dagens ekstraordinære jobrapport og sige, at de ikke ser det, de føler det ikke i deres eget liv,” sagde præsident Biden fredag. “Jeg ved, hvor svært det er. Jeg ved, at det er svært at have det godt med jobskabelse, når du allerede har et job, og du står over for stigende priser – mad og gas og meget mere. Jeg forstår det.”

Tara Sinclair, en økonom ved George Washington University, sagde, at USA ikke oplevede et sandt boom. Det ville indebære en god cirkel, hvor velstand afføder investeringer, som afføder mere velstand og gør økonomien mere produktiv på lang sigt – en stigende tidevand, der løfter alle både.

I stedet har de langvarige forstyrrelser af pandemien, usikkerhed om, hvordan post-Covid-økonomien vil se ud og frygten for en recession gjort virksomheder tilbageholdende med at satse på fremtiden. Erhvervsinvesteringerne faldt i det seneste kvartal. Arbejdsgiverne ansætter, men de læner sig meget op af engangsbonusser frem for permanente lønstigninger.

“Det er ikke et økonomisk boom i betydningen af ​​at ville investere langsigtet,” sagde Ms. Sinclair. “Det er en boomtown-situation, hvor alle bare venter på, at den bliver afskåret.”

Billede

Kredit…Hiroko Masuike/The New York Times

Faktisk forsøger Federal Reserve at afskære det. Jerome H. Powell, Fed-formand, har beskrevet arbejdsmarkedet med dobbelt så mange åbne job som arbejdsløse arbejdere som “uholdbart varmt,” og forsøger at afkøle det gennem aggressive rentestigninger. Han og hans kolleger har gentagne gange argumenteret for, at en mere normal økonomi – mindre som en boomtown, med lavere inflation – vil være bedre for arbejderne på lang sigt.

“Vi ønsker alle at vende tilbage til den slags arbejdsmarked, vi havde før pandemien, hvor forskelle mellem race- og kønsforskelle og den slags var på historiske minimumsniveauer, hvor deltagelsen var høj, hvor inflationen var lav,” Mr. Powell sagde i sidste måned. “Det vil vi gerne tilbage til. Men det sker ikke. Det kommer ikke til at ske uden at genoprette prisstabiliteten.”

Hr. Biden og hans rådgivere har også argumenteret for, at en afkølende økonomi er uundgåelig og endda nødvendig, når landet vender tilbage fra sin genåbningsdrevne bølge. I en meningsartikel i The Wall Street Journal i maj, Hr. Biden advarede at den månedlige jobvækst sandsynligvis ville aftage, til omkring 150.000 om måneden fra mere end 500.000, som “et tegn på, at vi med succes bevæger os ind i den næste fase af opsvinget.”

Indtil videre har den overgang været uhåndgribelig. Prognosefolk havde forventet, at ansættelsen ville aftage i juli, til en gevinst på omkring 250.000 job. I stedet var tallet over 500.000, det højeste i fem måneder, rapporterede arbejdsministeriet fredag. Men arbejdsstyrken – antallet af mennesker, der enten arbejder eller aktivt søger arbejde – krympede og forbliver stædigt under sit præpandemiske niveau, et tegn på, at de udbudsbegrænsninger, der har bidraget til høj inflation, ikke vil aftage hurtigt.

Fru Sinclair sagde, at det ikke skulle være overraskende, at det tog tid at omstille sig, efter at coronavirus forstyrrede næsten alle aspekter af livet og arbejdet. Fra juli havde den amerikanske økonomi samlet set genvundet alle de job, der blev mistet i de første uger af pandemien. Men under overfladen ser situationen drastisk anderledes ud, end den var i februar 2020. Der er næsten en halv million flere lagerarbejdere i dag, og næsten 90.000 færre børnepasningsarbejdere. Millioner af mennesker arbejder stadig på afstand. Andre har skiftet karriere, startet virksomhed eller holdt op med at arbejde.

“Vi skal huske, at vi stadig løser det,” sagde Ms. Sinclair. ”Det var et stort økonomisk chok, og det faktum, at vi kom ud af det så hurtigt, som vi gjorde, er stadig utroligt imponerende. Disse resterende smerter er, at vi stadig tilpasser os det.”

Jim Tankersley bidraget med rapportering.Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.