Forvent ikke, at Alex Jones’ optræden stopper løgne


Hvis det ikke havde været så ulidelig trist, Alex Jones’ ærekrænkelsessag kunne have været rendyrkende.

Mr. Jones, den supplement-slyngende konspirationsteoretiker, blev dømt til at betale mere end 45 millioner dollars i erstatning til Neil Heslin og Scarlett Lewis, forældre til en 6-årig, der blev myrdet ved masseskyderiet i 2012 på Sandy Hook Elementary School i Newtown, Connecticut. Juryens dom kom, efter at Mr. Jones blev fundet ansvarlig for at bagvaske Mr. Heslin og Mrs. Lewis, som han i årevis fejlagtigt anklagede for at være kriseaktører i en “falsk flag”-operation planlagt af regeringen.

For ofrene for Mr. Jones’ chikanekampagner og for dem, der har fulgt hans karriere i årevis, føltes dommen for længst forsinket – en berygtet internetskurk, der endelig står over for reelle konsekvenser for sine handlinger. Familierne til de dræbte børn ved Sandy Hook, hvoraf mange har ventet i årevis på at se Mr. Jones betale for sine løgne, er uden tvivl lettede.

Billede

Kredit…Poolbillede af Briana Sanchez

Men før vi fejrer hr. Jones’ fremkomst, bør vi erkende, at dommen mod ham næppe vil sætte meget ind i det fænomen, han repræsenterer: krigsførende fabulister, der bygger profitable medieimperier med let afviselige løgne.

Mr. Jones’ megafon er skrumpet i de seneste år – delvist takket være beslutninger fra tekniske platforme som Facebook og Twitter om at udelukke ham fra deres tjenester. Men hans rækkevidde er stadig betydelig, og han har mere indflydelse, end du måske tror.

Retsprotokoller viste at Mr. Jones’s Infowars-butik, som sælger tvivlsomme præstationsfremmende kosttilskud og overlevelsesudstyr, tjente mere end 165 millioner dollars fra 2015 til 2018. Trods hans deplatforming optræder Mr. Jones stadig som gæst på populære podcasts og YouTube-shows, og millioner af amerikanere ser ham stadig som, om ikke en pålidelig kronikør af aktuelle begivenheder, i det mindste en skør adspredelse. (Og en velhavende en – et ekspertvidne i retssagen anslåede nettoværdien af ​​Mr. Jones og Free Speech Systems, hans holdingselskab, til et sted mellem $135 millioner og $270 millioner.)

I de kommende uger vil Mr. Jones – en maestro af martyrium – uden tvivl omdanne sit hofnederlag til timevis af underholdende indhold, som alt sammen vil generere mere opmærksomhed, flere abonnenter, flere penge.

Men en større grund til forsigtighed er, at uanset om Mr. Jones forbliver personligt beriget af sine løgne eller ej, så er hans skurk overalt i disse dage.

Du kan se og høre Mr. Jones’ indflydelse på Capitol Hill, hvor opmærksomhedssøgende republikanske politikere ofte lyder som om, de går til audition til slots på Infowars. Da repræsentant Marjorie Taylor Greene, republikaner fra Georgia, foreslår, at et masseskyderi kunne have været orkestreret for at overtale republikanerne til at støtte våbenkontrolforanstaltninger, som hun gjorde i en Facebook opslag om skyderiet den 4. juli i Highland Park, Ill., spiller hun hits fra Mr. Jones’ bagsidekatalog. Mr. Jones spillede også en rolle i at sætte skub i angrebet den 6. januar 2021 på Capitol, på måder, vi stadig lærer om. (Huspanelet, der undersøger oprøret, har bad om en kopi af tekstbeskederne fra Mr. Jones’ telefon, der ved en fejl blev sendt til de advokater, der repræsenterede sagsøgerne i hans ærekrænkelsessag.)

Billede

Kredit…Doug Mills/The New York Times

Du kan også se hr. Jones’ indflydelse i højreorienterede medier. Når Tucker Carlson vækker nativistisk frygt på sit Fox News-show, eller når en Newsmax-vært spinder en bizar konspirationsteori om et forsøg fra Nancy Pelosi, Parlamentets taler, for at få dommer Brett Kavanaugh fra højesteret dræbt, er det et bevis på, at Infowars’ DNA er kommet ind i den konservative blodbane.

Selv uden for politik har Mr. Jones’ koleriske, storøjede stil påvirket den måde, hvorpå en ny generation af konspirationsteoretikere leder efter berømmelse online.

Disse skabere taler ikke alle sammen om nisser og homoseksuelle frøer, som hr. Jones har. Men de trækker fra den samme fakta-fri playbook. Nogle af dem fokuserer på blødere emner – som de skøre wellness-influentere, der gik for nylig viralt for at antyde, at borreliose er en “gave” forårsaget af intergalaktisk rumstof, eller som Shane Dawson, en populær YouTube-skaber, der har fået hundredvis af millioner af visninger med dokumentarer om konspirationsteori hvor han godtroende undersøger påstande som “Chuck E. Cheese genbruger uspist pizza” og “Vildbrande er forårsaget af rettede energivåben.”

Visse elementer af venstrefløjen og centrets diskurs står også i gæld til hr. Jones. “Red Scare”-podcasten, som er populær blandt en anti-etablissements “post-venstre”-publikum, har interviewet hr. Jones og deler nogle overlappende interesser. Meget af den uhængte dækning og analyse af den juridiske kamp mellem Johnny Depp og Amber Heard, som dominerede sociale medier denne sommer havde et jonesisk skær. Selv Joe Rogan, den populære podcastvært (som har været vært for Mr. Jones på hans show og har forsvarede ham som “morsommeligt” og “underholdende”), har lånt noget af Infowars-grundlæggerens connect-the-dots paranoia i skændesfor eksempel, at Covid-19-vacciner kan ændre dine gener.

Det ville være for simpelt at bebrejde (eller kreditere) Mr. Jones for at inspirere hele den moderne krumtapsfære. Men det er sikkert at sige, at mange af nutidens førende konspirationsteoretikere har fundet den samme indbringende søde plet af løgne og underholdningsværdi. Det er også sandsynligt, at vi er blevet desensibiliserede over for konspirationsteorier, og mange af de uhyrlige løgne, der engang fik Mr. Jones i problemer – såsom påstandene om Sandy Hook-forældre, der var i centrum for hans bagvaskelsessag – ville lyde mindre chokerende hvis det bliver sagt i dag.

Andre konspirationsteoretikere er mindre tilbøjelige end Mr. Jones til at ende i retten, til dels fordi de har lært af hans fejl. I stedet for ligefrem at beskylde familierne til masseskydeofre for at finde på det hele, indtager de en naiv holdning, “bare stiller spørgsmål”, mens de prikker huller i den officielle fortælling. Når de angriber en fjende, tipper de helt op til grænsen for ærekrænkelse, idet de er forsigtige med ikke at gøre noget, der kan få dem sagsøgt eller udelukket fra sociale medier. Og når de leder chikanekampagner, vælger de deres mål klogt – ofte bagtaler offentlige personer snarere end private borgere, hvilket giver dem bredere talebeskyttelse under det første ændringsforslag.

Det betyder ikke, at der ikke vil være flere retssager eller forsøg på at holde konspirationsteoretikere ansvarlige. Fox News, for en, er står over for en injuriesag fra Dominion Voting Systems, som hævder, at netværket bevidst kom med falske udtalelser om vælgersvindel ved valget i 2020.

Billede

Kredit… Ilana Panich-Linsman for The New York Times

Men disse tilfælde er undtagelserne, ikke reglen. Sandheden er, at nutidens medieøkosystem flyder over med Infowars-lignende konspirationsteorier – fra History Channel-shows om gamle rumvæsener, der bygger de egyptiske pyramider til TikToks lavet af yogamødre, der tænker Wayfair sælger handlede børn — og det er ikke klart, at vores retssystem kan eller bør forsøge at stoppe dem.

Sociale medievirksomheder kan hjælpe med at bremse spredningen af ​​skadelige løgne ved at gøre det sværere for fabulister at samle et stort publikum. Men de har deres egne begrænsninger, inklusive den simple kendsgerning, at konspirationsteoretikere er blevet mere sofistikerede til at omgå deres regler. Hvis du trækker en grænse ved at påstå, at Bigfoot er ægte, vil opmærksomhedssøgende håndsving simpelthen få deres millioner af visninger ved at antage, at Bigfoot magt være ægte, og at deres publikum ville gøre klogt i at lave deres egen research for at finde ud af, hvilke Bigfoot-relaterede hemmeligheder, deep-state kabalen gemmer på.

For denne nye, mere subtile generation af propagandister og reaktionære er Mr. Jones en inspiration, der besteg fagets højeste tinder. Men han er også en advarende fortælling – om, hvad der kan ske, når du krydser for mange linjer, fortæller for mange let afviselige løgne og nægter at træde tilbage.

Mr. Jones er ikke færdig med at møde musikken. Yderligere to retssager anlagt mod ham af Sandy Hook familiemedlemmer verserer stadig, og han kan ende med at skylde flere millioner i erstatning.

Men selv hvis hr. Jones’ karriere bliver ødelagt, vil hans arv af fræk, uangrende uærlighed leve videre – styrket på nogle måder af viden om præcis, hvor langt du kan skubbe en løgn, før konsekvenserne slår ind.

Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.