Graywolf Press’s nye udgiver leder efter talent på nye steder


Da Carmen Giménez, dengang en ung digter i San Franciscos pulserende litterære scene, gik ind i en af ​​byens boghandlere i 1999, blev hun forblændet af dets udvalg af kapbøger: korte og ofte håndlavede, hæfterne kom i alle størrelser, teksturer og materialer .

Mens hun var grebet af de mange forskellige zines og små presser, hun så repræsenteret i butikken, kaldet Paperback Traffic, fandt hun få udgivere, der promoverede farverige forfattere på en måde, “der ikke var symbolsk,” sagde hun.

“Som en farvet kvinde havde jeg en bevidsthed om, at der var hele denne verden af ​​forfattere, der eksisterede, som havde brug for et rum og kunne sameksistere med hvide forfattere i et katalog,” sagde hun.

Så hun besluttede at forsøge sig med at udgive. Hun producerede en vens kapittelbog på en anden vens bogtryk og blev hooked. I 2002 havde Giménez været med til at stifte Noemi Press, som i årene siden har produceret litografier, silketrykte bøger og endda en digtsamling med sprøjtemalet omslag. Dens bøger har været finalister til National Book Critics Circle og Lambda Literary-priser, mens dens redaktion på et tidspunkt omfattede tre National Book Award-finalister.

Nu, efter 20 år, har Giménez, 51, trukket sig fra Noemi for på mandag at blive administrerende direktør og udgiver af Graywolf Press, en af ​​landets mest ærværdige uafhængige nonprofit-udgivere. Hun forlod også sin stilling ved Virginia Tech, hvor hun var engelsk professor.

Hendes mål, sagde hun, vil være at dyrke den næste generation af offentlige intellektuelle, uanset hvem og hvor de måtte være, og at udvide pressens publikum.

Efterhånden som karrierer i den akademiske verden og journalistik bliver sværere at opretholde, især for unge mennesker, sagde hun, kommer forfattere “måske ikke fra den samme traditionelle akademiske baggrund.”

Jagten på nyt talent vil omfatte “et hvilket som helst antal steder, hvor folk taler eller tænker, eller er kreative eller har en stemme,” inklusive TikTok, hvor Giménez mener, at der sandsynligvis er en offentlig intellektuel, der venter på at bryde ud.

“Måske eksisterer deres bog ikke engang endnu,” sagde hun, “men lad os tale om, hvordan den ville se ud.”

På en uafhængig presse kan redaktører give vedvarende opmærksomhed til bøger “der måske har brug for en lille smule mere udvikling,” sagde hun. Efter flere år i branchen, “kan du se, hvad bogen kan være, når forfatteren har kapaciteten til at arbejde på deres vildeste, fulde potentiale.”

Graywolfs liste omfatter anerkendte forfattere som f.eks Carmen Maria Machado, Maggie Nelson, Percival Everett og Diane Seuss. (Giménez egen bog “Be Recorder”, en finalist til National Book Award in Poetry, var en Graywolf-titel.)

Giménez’ fokus på vækst og mentorskab har været et kendetegn for hendes karriere, ifølge Suzi F. Garcia, en af ​​Noemi Press’ nye medudgivere. “Hun søger at skabe muligheder.” Den første bog, Garcia erhvervede som poesiredaktør – “Beast Meridian,” af Vanessa Angélica Villareal — fik forfatteren en Whiting Award i 2019.

Giménez gav hende plads til at forfølge projektet, sagde Garcia, “men hun ville ikke sætte dig op til fiasko, fordi hun ville bakke dig op hele tiden.”

Anthony Cody, en anden ny medudgiver af Noemi, mødte Giménez for et årti siden og betragtede hende som en mentor, før han sluttede sig til hendes personale i 2017. “Hun har virkelig hjulpet med at trække gardinet tilbage og lade folk se, hvordan udgivelse fungerer,” sagde han, ” og afmystificere noget af det, der historisk set er blevet lukket.”

Giménez blev født i New York og voksede op i Maryland, New Jersey, det sydlige Californien, Mexico og San Jose, Californien, hvor hun gik på high school og college. Som ung ville hun skrive skønlitteratur, “men fordi jeg er så tiltrukket af sprogets granulære niveau, endte jeg med at blive digter,” sagde hun.

På college, hvor hun fragtede forfattere rundt på vegne af sin skoles læseserie, blev hun interesseret i litteraturens iværksætterside. “Jeg ville gerne vide, hvordan du planlægger en læsning,” sagde hun. “Jeg ville gerne vide, hvordan du laver en dagbog. Jeg ville gerne vide, hvordan du laver litterær aktivisme.”

Hun planlægger at udvikle Graywolfs eksisterende sociale retfærdighedsinitiativer, såsom Citizen in the Classroom, som har til formål at starte diskussioner om race i gymnasie- og gymnasieklasser ved hjælp af Claudia Rankines skelsættende tekst, “Borger.”

“Verden ændrer sig på virkelig skræmmende måder,” sagde hun og citerede en stigning i bogforbud og retorik rettet mod marginaliserede samfund.

Bøger tager ofte et eller to år at udgive, så redaktører må spørge præventivt, sagde hun, “Hvordan vil det her passe ind i en national samtale eller en international samtale om, hvad det vil sige at være et menneske?”

Ud over at udgive “bøger, der er provokerende engagerende”, er det op til pressen at finde læsere til disse bøger.

“Den næste grænse er, hvordan udvider vi publikum? Hvordan kommer vi ind på steder, der ikke er litterære?” hun sagde.

Cody nævner Giménez’ fremsyn som et af hendes største aktiver. “Carmen er en person, der for 20 år siden var villig til at se et behov og begynde at tage risikoen ved at udgive værker uden nogen form for antydning af, at det ville betale sig, men vel vidende, at det var den rigtige og nødvendige ting at gøre,” han sagde.

Og som forfatter selv forstår Giménez, at udgivelse er en teamindsats.

“Jeg tror meget på, at jeg aldrig har skrevet en bog alene,” sagde Giménez. “Der er alle mulige slags mennesker, der bor, bor i og har været transformerende kræfter i hver bog, jeg har skrevet.”Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.