Et afrocentrisk modeboom i gaderne og præsidentpaladset


CALI, Colombia — Ved en førende modebegivenhed i kystbyen Buenaventura i år strøg et par tårnhøje modeller ned ad strandpromenaden i en rød minikjole med en riflet top inspireret af en åben muslingeskal og en blå-og-guld kjole, der passer til en moderne dronning.

Modellerne var sorte og stofferne importeret fra Afrika – usædvanligt for et stort modeshow i Colombia. Men det, der adskilte dem mest, var designeren selv: Esteban Sinisterra Paza 23-årig universitetsstuderende uden formel designuddannelse, som er i centrum for en afro-colombiansk modeeksplosion.

“Afkolonisering af mennesket,” er målet med hans arbejde, sagde han, sammen med at vise verden et ekspansivt syn på “identitetens elegance.”

Mr. Sinisterra er manden bag garderoben af Francia Márquezen miljøaktivist og advokat, der på søndag bliver Colombias første sorte vicepræsident.

Billede

Kredit…Federico Rios for The New York Times

I en nation, hvor race og klasse ofte definerer en persons status, har Ms. Márquez, 40, taget et bemærkelsesværdigt spring fra dyb fattigdom til præsidentpaladset og fremstår som stemmen for millioner af fattige, sorte og oprindelige colombianere.

I løbet af få måneder har hun ikke kun skubbet racisme og klassisme til centrum for den nationale samtale, hun har også revolutioneret landets politiske æstetik og afvist stivede skjorter og jakkesæt til fordel for et udpræget afro-colombiansk look, som hun kalder en form. af oprør.

Naturligt hår. Fed print. Kjoler, der fremhæver hendes kurver.

Men fru Márquez og hr. Sinisterra er blot de mest synlige ambassadører for et afro-colombiansk æstetisk boom, som fortalere siger er en del af en større bevægelse, der kræver større respekt for millioner af sorte colombianere.

Mr. Sinisterra med nogle af de stykker, som han bruger til at skabe et tydeligt afro-colombiansk look.Kredit…Nathalia Angarita for The New York Times

I en nation hvor 40 procent af husstandene lever for mindre end $100 om måneden – en procentdel, der er vokset under pandemien – afrocolombianere er blandt de fattigste grupper, med de regioner, hvor de dominerer, inklusive Stillehavskysten, nogle af de mest forsømte af generationer af politikere.

Officielt udgør sorte colombianere mellem 6 og 9 pct af befolkningen. Men mange siger, at det er en undertælling, der fastholder en manglende anerkendelse.

“Kolonisering forsøgte at slette sorte mennesker,” sagde Lia Samantha Lozano41, som begyndte at klæde sit hiphop- og reggae-band, Voodoo Souljahsi afrikanske stoffer for mere end ti år siden, hvilket placerede hende som en pioner i bevægelsen.

I 2014 blev hun den første sorte kvinde med et runwayshow på Colombiamoda, landets største modebegivenhed.

I dag har politisk orienterede afro-efterkommer-mærker spredt sig på internettet og i butikker på tværs af Cali, et vigtigt centrum for afro-colombiansk kultur, hvor sorte berømtheder, modeller, politikere og aktivister i stigende grad bruger tøj som et politisk værktøj. Og Petronio Álvarez Festival, en årlig fejring af afro-colombiansk kultur, der trækker hundredtusindvis af mennesker til Cali, er dukket op som bevægelsens modeuge.

Ms. Lozano sælger nu en lys, hiphop-inspireret linje i et stort indkøbscenter i hovedstaden Bogotá.

“En stor del af planen var at få os til at skamme os over, hvem vi er, over vores farver, over vores kultur, over vores træk,” fortsatte hun. “At bære dette hver dag, ikke som ‘mode’, ikke for at klæde sig ud til en særlig lejlighed, men som en livsstil, som noget, du vil kommunikere hver dag – ja, det er politisk. Og ja, det er et symbol på modstand.”

Billede

Kredit…Augusto Gallo

Blandt bevægelsens signaturer er lyse mønstrede stoffer kaldet voks, som er vildt populære i Vest-, Øst- og Centralafrika og berømt for at fortælle historier og sende beskeder gennem deres billeder og designs. (Tryk kan fejre alt fra popkultur til religion og politik, med læbestiftrør, religiøse personers ansigter eller portrætter af politikere og berømtheder).

Afro-colombiansk æstetik refererer ofte til naturen – Mr. Sinisterra har en kjole med ærmer som vinger inspireret af Colombias berømte sommerfugle – og kan inkorporere kunstfærdige perlesmykker og vævede tasker af kunstnere fra Colombias mange indfødte samfund.

Bevægelsens ledere omfatter ikke kun Ms. Márquez, men også Emilia Eneyda Valencia Murraín, 62, en mentor for Mr. Sinisterra, som i 2004 startede Weaving Hope, en flerdages fejring af sort hår i Cali.

Billede

Kredit…Nathalia Angarita for The New York Times

Colombias sartorial-øjeblik er år, mange vil sige århundreder, undervejs, og trækker på aktivisme i Latinamerika, Afrika og USA; hip-hops baggy street-stil og de glitrende astrale vibes Afrofuturisme; colombianske markedskvinders turbaner; havfrue-silhuetterne i Senegal og Nigeria; og endda indflydelsen fra Michelle Obama, som berømt brugt tøj at komme med politiske udtalelser.

Æstetikken er også ekspansiv og flydende, inklusive hverdagstøj – som tunikaer fra mærket Baobab af Consuelo Cruz Arboleda — og udstillingsgenstande som Mr. Sinisterras kongelige imperialisme, en stram, pjusket stropløs kjole, hvis storhed, han sagde, legemliggør det moderne kulturelle imperium, som Afrikas efterkommere har bygget i det colombianske Stillehav.

“Vi transformerer det billede, vi har af magt,” sagde Edna Liliana Valencia36, en populær afro-colombiansk journalist, digter og aktivist.

Billede

Kredit…Nathalia Angarita for The New York Times

Mr. Sinisterra er blandt denne bevægelses nyeste stjerner. Født ind i en fattig familie i den lille by Santa Bárbara de Iscuandé, nær Stillehavet, blev hans familie tvangsfordrevet af bevæbnede mænd, da han var 5, blandt de millioner af colombianere, der blev ofre for landets årtier lange interne konflikt.

I den nærliggende by Guapi, og senere i havnebyen Buenaventura, lærte hr. Sinisterra at sy af sin tante og bedstemor, som han kaldte “kvarterets designere”.

“Esteban African,” sagde han om sin tøjserie, “begyndte af en nødvendighed at bringe penge hjem.”

Mr. Sinisterra ville studere mode, men hans far troede, det kun var for piger, så han kom ind på universitetet som socialrådgiverstuderende.

Men han begyndte at bygge et navn med at designe mere og mere udførlige stykker til en voksende liste af kunder, finde inspiration online og sælge sit arbejde på Instagram og Facebook. Så, i 2019, ringede fru Márquez. Hun var blevet henvist til ham af en fælles ven og havde brug for et outfit.

Mr. Sinisterra er i gang med sit syvende af otte semester på universitetet. Når han ikke er i klassen, syr han vicepræsidentens tøj i et vinduesløst rum i hans lille lejlighed i Cali. Hans kæreste, Andrés Mena, 27, er en tidligere sygeplejerske, der skiftede karriere for at blive general manager for Esteban African.

Billede

Kredit…Nathalia Angarita til New York Times

Blandt mærkets mest kendte varer er to par øreringe. Den ene har kortet over Colombia, ætset med dets 32 afdelinger. En anden ligner to guldkugler, der er beregnet til at fremkalde minepanderne, som fru Márquez brugte som børneminearbejder i bjergene i Cauca, nær Stillehavskysten, længe før hun blev et kendt navn.

Ms. Márquez sov engang på et jordgulv ved siden af ​​sine søskende. Hun arbejdede senere som stuepige for at forsørge sine børn, gik på jurastudiet og vandt til sidst en pris kendt som miljønobelen.

I et interview kaldte hun hr. Sinisterras arbejde for en kritisk del af hendes politiske identitet. “Han viser unge mennesker, at de kan få succes, ved at bruge deres talent, kan de komme videre,” sagde hun.

Mr. Sinisterra har aldrig været i Afrika. Et besøg er hans drøm, sammen med at studere mode i Paris og “bygge en skole, hvor børnene i Stillehavet kan have alternativer,” sagde han, “og deres forældre, i modsætning til mine, vil ikke mene, at det at sy og klippe og lave tøj er kun for piger.”

I dag, sagde han, er hans far stolt af sit arbejde.

På det seneste er han blevet oversvømmet af medier og kundeønsker, og han klarer sin nyvundne berømmelse ved at arbejde døgnet rundt.

En dag i juli, barfodet og svedende, lagde han et par stoffer på gulvet, klippede dem i frihånd og syede dem derefter sammen med en ny Jinthex-symaskine, han havde købt med sin nu forbedrede løn. Han lavede endnu en kjole til fru Márquez.

På valgdagen i juni klædte han hende i kente-stof, et ghanesisk print, hvis sammenkoblede linjer fremkalder kurvefletninger, for at symbolisere stemmeindsamling.

Billede

Kredit…Federico Rios for The New York Times

Kjolen havde en flæse foran, der repræsenterede floderne i fru Márquez’ hjemegn, og jakken på hendes skuldre, helt hvid, symboliserede fred, sagde han, “i dette land, der er så revet op af politiske holdninger.”

Han har lavet tre outfits til indvielsesdagen. “Hvad hun end vælger, er fint med mig,” sagde han.

Da han strøg det nyligt syede stykke, sagde han, at han var både begejstret og bekymret over Ms. Márquez’ magtovertagelse.

I de sidste par måneder er han kommet til at føle sig som en del af hendes politiske projekt, og hun har givet enorme løfter om at transformere landet efter årtiers uretfærdighed.

“Ansvaret vil vokse,” sagde han.

“Mit ansvar, Francias ansvar, at støtte denne proces, så folket – vores folk – ikke føler sig forrådt.”

Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.