En fotograf, der altid har arbejdet i stor skala, bliver endnu større


Længe før klimakrisen var i fokus for den globale bekymring, rejste den canadiske fotograf Edward Burtynsky verden rundt for at dokumentere, hvad mennesker har påført miljøet og i forlængelse heraf sig selv.

BilledeEdward Burtynsky sagde, at han leder efter landskaber, der føles som om de kommer fra fremmede verdener.
Kredit…Ian Austen/The New York Times

Hans arbejde har altid været monumentalt både i dets emner og tilgang. I det meste af sin fire årtier lange karriere søgte Mr. Burtynsky efter de største eksempler på det, han ønskede at dokumentere, såsom åbne miner og fotograferede dem ved hjælp af kameraer, der lavede 4 x 5 eller 8 x 10 tommer. negativer, som han trykte i overdimensioneret skala.

Han er for længst gået over til at arbejde med digital fotografering, og han udforsker også nye måder at præsentere sit arbejde på på andre end blot i bøger og som tryk. Hans seneste projekt er gået fra overdimensioneret til gigantisk i skala.

I kølvandet på fremskridtet” tager 40 år af Mr. Burtynskys værker, inklusive nogle videoprojekter, og kombinerer dem med et kraftfuldt, følelsesladet soundtrack komponeret af Phil Strong for at skabe en multimedieoplevelse. Enhver, der besøgte Expo 67 vil sandsynligvis blive mindet om National Film Board of Canadas “Labyrinth”.

Den debuterede i ekstrem skala. Til Torontos Luminato Festival fik Mr. Burtynsky lov til at overtage de 22 skærme, der normalt lyser Torontos Dundas Square op med adskillige etager høje reklamer. Det har han fulgt med en version med tre skærme, hvor hver skærm er omkring 10 meter høj. “I kølvandet på fremskridtet” for nylig lukket i Toronto og kommer til Montreal til efteråret.

Selve størrelsen af ​​projektionerne bringer dramatiske ændringer til selv Mr. Burtynskys mest velkendte værker. Fabriksarbejderne, der fremstår som blot rækker af mennesker i tryk eller bøger, bliver individer, og detaljer dukker op i forgrunden.

Jeg talte med hr. Burtynsky kort før det mindre, men stadig meget store Toronto-show lukkede. Højdepunkterne i vores samtale er blevet redigeret for klarhed og længde:

Da du blev tilbudt Dundas Square-skærmene, var ideen umiddelbart tiltalende?

Jeg tænkte: Ville det ikke være interessant på en måde at have en bue af min fulde karriere og starte og på en måde støtte den med naturen, at sige, at vi kommer fra naturen? Og så det starter med en gammel vækst, gammel skov og ender ved den samme skov.

Det var også måden at referere til, at pladsen var en lund af træer i en ikke så fjern fortid.

Meget offentlig kunst, føler jeg, hænger ikke direkte sammen. Så jeg ville have ideen om, at nogen skulle forlade Nordstrom’s med deres indkøbspose og så pludselig blive revet med i en rutschebaneoplevelse.

Billede

Kredit…Ian Austen/The New York Times

Hvorfor begyndte du at fotografere virkningen af ​​mennesker på planeten?

Jeg startede i fotografering hos Ryerson og min førsteårs opgave var: Gå ud og find beviser på mennesket. Så begyndte jeg at tænke på, hvordan ruiner er dette bevis på, at menneskers liv går forbi.

Jeg voksede op i St. Catharines, hvor der er alle disse rester af Welland-kanalen – kanalen gik gennem fire forskellige ruter gennem tiden. Jeg kortlagde alle de forskellige ruter, jeg cyklede dem alle sammen, og så begyndte jeg at fotografere disse rester.

Det passede til den måde, jeg godt kan lide at tænke. Det var lidt som om, de gav mig som et hallpas til at kunne lide at være en alien. Det var, som om jeg var nødt til at komme til denne planet for at rapportere tilbage til en anden efterretningstjeneste om, hvad vi gør med planeten. Jeg ville vise denne anden, hvordan vi ændrer planeten, hvordan vi rydder skov, og hvordan vi forvandler den til landbrugsjord, hvordan vi udvinder metaller fra jorden, hvordan vi bruger dens vand, hvordan vi ved hjælp af teknologi.

Vores land med overflod vil i sidste ende blive et knaphedsland, fordi alle de nemme ting vil blive overtaget, og landet vil blive udtømt.

En slående ting ved dit arbejde er, hvordan det afslører de færdigheder, folk har til at bygge ting på en umenneskelig skala.

Jeg omtaler det altid som det nutidige sublime. Før i tiden var det sublime, hvis man ser på romantikken, naturen. Det var stormen, stormen på havet. Og vi er overvældet i dens tilstedeværelse, og vi er overvældede og i ærefrygt for den.

Det nutidige sublime er vores teknologiske revolution, hvor vi har forværret os selv med vores egne kreationer. Vi er små lastbiler i denne store åbne mine. Vi skaber disse 400-tons maskiner, der kan flytte tonsvis af materiale i en spand.

Jeg leder efter landskaber, der føles som om de kommer fra fremmede verdener, men alligevel er de den verden, vi har skabt. Disse ting har denne surrealistiske kvalitet til sig og skalerer til dem. Der er ingen grund til, at vi, der bor i byer, skal se disse steder. Så jeg vidner på en måde og bringer disse ting tilbage til overvejelse.


Billede

Kredit…Sean Kilpatrick/The Canadian Press, via Associated Press

Ian Austen, der er hjemmehørende i Windsor, Ontario, blev uddannet i Toronto, bor i Ottawa og har rapporteret om Canada for The New York Times i de sidste 16 år. Følg ham på Twitter på @ianrausten.


Hvordan har vi det?
Vi er ivrige efter at have dine tanker om dette nyhedsbrev og begivenheder i Canada generelt. Send dem venligst til nytcanada@nytimes.com.

Kan du lide denne e-mail?
Videresend det til dine venner, og lad dem vide, at de kan tilmelde sig her.Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.