‘Black Panther’: Skal Chadwick Bosemans King T’Challa omstøbes?


Skuespilleren Chadwick Bosemans død af kræft i august 2020, var et betagende chok. Med sin præstation som Marvel’s Black Panther, Mr. Boseman blev en tårnhøj skikkelse, især for sorte mennesker, der sjældent kommer til at se os selv afbildet som helte på skærmen.

Som T’Challa, bærer af Black Panthers kappe, udvidede hr. Boseman vores kulturelle fantasi. Han var kongen af ​​Wakanda, en ukoloniseret sort nation og det mest teknologisk avancerede land i verden. Han fik det til at virke, som om alt var muligt. En fremragende skuespiller, der spillede en fremragende rolle, Mr. Boseman var så sammenflettet med sin superheltepersona, at mange proklamerede, at ingen anden nogensinde kunne træde ind i rollen som T’Challa – at ingen skulle gerne.

Og faktisk Kevin Feige, præsidenten for Marvel Studios, annonceret i 2020 at Marvel af respekt for hr. Boseman ikke ville omarbejde rollen. I Hollywood er det dog kun intellektuel ejendom, der er virkelig hellig, og franchisen skal fortsætte. Marvel udgiver efterfølgeren “Black Panther: Wakanda Forever” i november, hvor Ryan Coogler vender tilbage som instruktør.

Filmens teaser trailer, udgivet i sidste måned på Comic-Con International i San Diego, er blændende, men kryptisk. Den fokuserer på de kvindelige karakterer, der omgav Black Panther i den første film: hans kæreste, Nakia; mor, Ramonda; søster, Shuri; og krigeren Okoye, hans livvagt. I mellemtiden er T’Challa kun repræsenteret i, hvad der ligner et mindesmærke. Mens franchisen skal fortsætte, ser det ikke ud til, at denne elskede karakter vil vove sig ind i den fremtid, selvom Black Panther lever videre.

I karakterens mytologi arvede King T’Challa titlen Black Panther fra en række forfædre sammen med kræfter afledt af en magisk urt – så det er logisk muligt, at den ville blive videregivet til en anden, hvis T’Challa døde. For enden af ​​traileren er der et kort, delvist glimt af en sortklædt skikkelse – benene slinger fremad, en højre arm strækker sig ind i fem dødelige kløer – hvilket giver fans indtryk af, at en anden vil blive Black Panther. (Traileren satte gang i en byge af internetspekulationer om, hvem denne karakter er.)

Efter trailerens udgivelse, hashtagget #recastTChalla dukkede op på sociale medier, hvor fans argumenterede for, at rollen som T’Challa burde spilles af en anden skuespiller, meget på samme måde som hvide superhelte er blevet omarbejdet igen og igen, uanset om det er Batman eller Wonder Woman eller Spider-Man eller Magneto. Mr. Bosemans tab var en tragedie, sagde talsmændene for omarbejdning, men skulle det betyde enden på denne ikoniske sorte karakter, når karakteren stadig havde så meget historie tilbage at fortælle?

En underskriftsindsamling med mere end 60.000 underskrifter spørger Marvel “Ikke at bruge Chadwick Bosemans tragiske bortgang som et plotredskab i deres fiktive historiefortælling” og “for at portrætteringen af ​​T’Challa får lov til at fortsætte” i Marvel Cinematic Universe. “Hvis Marvel Studios fjerner T’Challa, ville det være på bekostning af publikum (især sorte drenge og mænd), der så sig selv i ham,” hævder andragendet på Change.org.

Dette kan virke som blot endnu et forsøg på at påvirke Hollywoods historiefortælling fra en stadig mere krævende fandom, men der er en skarp længsel, der driver bevægelsen efter at omarbejde King T’Challa – en længsel efter at holde fast i det, Chadwick Boseman repræsenterede. Især blandt Black-fans er der en ægte frygt for, at uden T’Challa kan Black Panther-historien miste sin følelse af magt og mulighed. Jeg hører smerten dundre under opfordringer til at omstøbe T’Challa. Jeg føler med det.

Superhelte-fandoms er komplicerede udyr. Fans er passionerede og er også ofte ufleksible holdninger til, hvordan deres elskede historier skal fortælles. (Jeg så dette på egen hånd, da jeg var med til at skrive en tegneserieserie, der foregår i Wakandas verden, med Ta-Nehisi Coates.)

I de senere år har filmskabere i stigende grad udført det, der er kendt som “fanservice” – at træffe kreative valg, der anerkender eller indvilliger i fansens ønsker. Når det er bedst, er fanservice charmerende. Det giver fans mulighed for at føle sig set og hørt. Det giver dem mulighed for at tro, at de har en lille hånd i en enorm kreativ bestræbelse. Når det er værst, fanservice kan være udnyttende, sexistisk eller racistisk. Meget ofte svigter det, og får en film eller et show til at føles, som om det ikke har noget bestemt synspunkt eller kreativ vision, at skabernes desperation efter offentlig godkendelse har overtrumfet god historiefortælling eller kreative ambitioner.

Der var ikke noget valg, Marvel og Mr. Coogler kunne have taget, som ville glæde alle. Hvis de omstøbte kong T’Challa, ville mange have troet det for hurtigt efter hr. Bosemans død. Hvis de simpelthen forsvandt ham til en film ved at opfinde en grund til at placere ham på en mission et eller andet sted, ville hans fravær have været en distraktion. At dræbe ham, som de ser ud til at have gjort, har gjort nogle vrede.

Og uheldigvis vil uanset hvilken karakter og skuespiller, der næste gang påtager sig Black Panther-kappen, bære hovedparten af ​​fans’ tvivl, skuffelse og hån – især hvis den nye Black Panther bliver, som nogle har spekuleret i, en kvinde. Gud forbyde! (Vi har set dette gang på gang, især i Star Wars-serien, hvor farvede skuespillere har udsat for samvittighedsløs chikane for at modsige visse fans’ forestillinger om, hvem der kan være heroiske i vores forestillede, interstellare fremtid.)

Foreløbig tog filmskaberne den bedste beslutning, de kunne. Det ville være dybt uretfærdigt at forvente, at enhver skuespiller, uanset hvor talentfuld han end er, træder ind i de massive sko, hr. Boseman efterlod. Den nye King T’Challa ville for evigt konkurrere med vores hukommelse af originalen. Efterfølgeren forventes på en eller anden måde at kanalisere Mr. Bosemans svindler og gravitas, for at erstatte det uerstattelige. Og da skuespilleren, der spiller den nye konge, uundgåeligt skuffede publikum for ikke at være hr. Boseman, ville han blive mål for intens vrede. Vi bør ikke bede nogen om at blive placeret i den skudlinje.

#RecastTChalla-bevægelsen virker velment. Men det grundlæggende spørgsmål er ikke, om en rolle i en film skal omarbejdes eller ej; det handler om, hvad repræsentation kræver. Black Panther bar i 2018 vægten af ​​store fans forventninger, som en banebrydende sort superhelt, der leder en storfilm. Det er en urimelig byrde at lægge på én karakter, én skuespiller, én film. Sorte mennesker – mænd og drenge som nævnt i andragendet, men også kvinder og piger – bør have mere end én superhelt at nyde og se sig selv i. Det samme bør folk af andre racer og etniciteter, kulturer og identiteter. Vi bør ikke bede Marvel om at omstøbe T’Challa; vi burde bede den om at udvide listen over helte. Vi skal tænke større og kræve mere.

Uanset hvad der sker i den næste Black Panther-film, kan #RecastTChalla-tilhængerne i sidste ende få deres ønske. I de senere år har Marvel introduceret os til multiverset, som giver mulighed for, at flere virkeligheder kan eksistere side om side (og for uendelige udvidelser af dets intellektuelle ejendom). I multiverset kan der være realiteter, hvor T’Challa lever og har det godt og redder verden som Black Panther. Vi kan stadig se nogle af disse historier.

I mellemtiden kan vi også være mere ekspansive i vores forestillinger. T’Challa behøver ikke at være den eneste helt, vi ser op til. Hvor gradvist det end er, har vi set fremskridt i de seneste år. Marvel’s Spider-Verse inkluderer den sorte og Puerto Rican Brooklyn-teenager Miles Morales som Spider-Man; den muslimske superhelt Kamala Khan er på Disney+ som Ms. Marvel; Captain America gav sit skjold videre til Falcon, en sort helt spillet af Anthony Mackie. Det har vi nu Shang-Chi og America Chavez, og i DC, Nubia og Cyborg. Uden for Marvel og DC, en ny høst af skabere – Ava DuVernay, Mindy Kaling, Michaela Coel og Shonda Rhimes blandt dem – udforsker rige nye universer og grænser for menneskelig heltemod. Vi kan også se, hvis vi leder efter det, at der går helte iblandt os – mennesker i vores lokalsamfund, der gør utrolige ting hver eneste dag.

I november vil vi sandsynligvis møde en ny Black Panther, som igen vil bære den urimelige byrde af repræsentation. Hvis vi er heldige, vil denne skuespiller også underholde os og inspirere os og tænde vores fantasi. Jeg kan ikke forestille mig en bedre måde at ære Chadwick Bosemans arv på skærmen.

The Times er forpligtet til at publicere en mangfoldighed af bogstaver til redaktøren. Vi vil gerne høre, hvad du synes om denne eller nogen af ​​vores artikler. Her er nogle Tips. Og her er vores e-mail: letters@nytimes.com.

Følg The New York Times Opinion sektion på Facebook, Twitter (@NYTopinion) og Instagram.

Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.