Israel-Gaza bekæmper blusser for en anden dag


Den mest voldelige eskalering i mere end et år mellem israelske og Gaza-militante strakte sig til en anden dag lørdag med luftangreb, der ødelagde beboelsesbygninger og dræbte fem mennesker i Gaza, ifølge palæstinensiske sundhedsmyndigheder.

Det israelske militær sagde, at det havde ramt to Gaza-boliger, der tilhører operatører fra den militante gruppe Islamisk Jihad, som det beskrev som våbenbutikker. Militære embedsmænd sagde, at der blev givet forudgående advarsler, og at boligbygningerne blev evakueret før strejkerne.

Islamisk Jihad og andre mindre palæstinensiske militante grupper i Gaza affyrede mest raketter mod israelske byer tættest på udkanten af ​​territoriet.

De fornyede spændinger fremhævede udfordringen med at forhindre opblussen i Israel og de besatte områder, når både den israelske og palæstinensiske ledelse er splittet og politisk svag, international opmærksomhed er andre steder, og der er lidt håb om at afslutte den 15-årige blokade af Gaza-striben af Israel og Egypten.

“Der er ingen ende i sigte for denne cyklus, og ingen aktører ser ud til at ønske at konstruere noget mere stabilt alternativ,” sagde prof. Nathan J. Brown, ekspert i Mellemøsten ved George Washington University.

Denne kamprunde, som begyndte i fredags med israelske luftangreb, har hovedsageligt sat Israel op imod Islamisk Jihad, den næststørste militante gruppe i Gaza. Hamas, den dominerende milits i Gaza, har indtil videre holdt sig væk fra direkte involvering, hvilket vækker håb om, at konflikten ikke vil eskalere til en større krig. Alligevel så ingen våbenhvile ud til at være nært forestående, på trods af tidlige mæglingsbestræbelser fra udenlandske diplomater og FN.

De fem dræbte palæstinensere i lørdags bragte dødstallet over to dage til 15, ifølge sundhedsmyndigheder i Gaza. En af de dræbte i fredags var en 5-årig pige.

Det eneste kraftværk i Gaza standsede driften på grund af en fastfrysning af brændstofleverancer fra Israel, hvilket yderligere reducerede strømmen over store dele af territoriet.

Kampene begyndte fredag, da Israel forebyggende indledte luftangreb for at afværge, hvad det sagde var et forestående angreb fra Islamisk Jihad i Gaza. Tidligere på ugen havde Israel arresteret en højtstående skikkelse fra Islamisk Jihad på Vestbredden, hvilket førte til trusler om repressalier fra gruppen. Israel sagde, at deres luftangreb havde til formål at forhindre gruppen i at følge disse trusler op.

Et luftangreb fredag ​​dræbte en højtstående islamisk jihad-kommandant i Gaza og fik gruppen til at returnere ild med adskillige raket- og morterspærreilder, der sendte tusindvis af israelere ind i bombeskjul natten til fredag.

Billede

Kredit…Mahmud Hams/Agence France-Presse — Getty Images

Siden en 11-dages krig i maj sidste år har Israel overtalt militser i Gaza til at undgå vold ved at tilbyde 14.000 arbejdstilladelser til palæstinensiske arbejdere i territoriet – det højeste siden Hamas overtog kontrollen over striben i 2007.

Omkring to millioner mennesker bor i Gaza, og de fleste får ingen direkte fordele af de nye tilladelser. Men tilladelserne giver ikke desto mindre en afgørende økonomisk livline til tusindvis af familier i enklaven, hvor næsten hver anden er arbejdsløs, og kun hver tiende har direkte adgang til rent vand, ifølge UNICEF. Kompleks medicinsk behandling er ofte ikke tilgængelig.

Forsigtig med at miste denne indrømmelse, især mens den stadig genopbygger militær infrastruktur, der blev beskadiget under den sidste krig, har Hamas undgået en større eskalering hele året i Gaza, mens de stadig har tilskyndet til uroligheder og vold i Israel og Vestbredden.

Men Islamisk Jihad, som i modsætning til Hamas ikke styrer Gaza, er mindre motiveret af små økonomiske indrømmelser.

Raketter og andre projektiler affyret fra Gaza ramte lørdag mindst to israelske byer og sårede mindst to soldater og en civil, ifølge israelske embedsmænd og nyhedsrapporter. Men størstedelen af ​​de palæstinensiske raketter faldt enten på åbne områder eller blev opsnappet af Israels Iron Dome luftforsvarssystem, ifølge det israelske militær.

Billede

Kredit…Amir Cohen/Reuters

Eskaleringen er mindst den sjette stigning i vold i striben, siden Hamas overtog kontrollen i 2007, hvilket fik Israel og Egypten til at begynde deres blokade. Israel er ikke parat til at afslutte blokaden, mens Hamas er ved magten, og Hamas anerkender ikke Israel og nægter at afslutte sine væbnede aktiviteter.

I mangel af en formel fredsproces for at afslutte konflikten, betragtes de gentagne voldsrunder i Gaza, såvel som periodiske udbrud af bagkanaldiplomati, som alternative måder at genforhandle vilkårene for Gaza-blokaden på.

“I mangel af noget mere varigt tyr begge sider til vold for ikke at besejre den anden side – meget mindre eliminere den – men bare for at justere vilkårene og også for at spille for hjemmepublikum,” sagde Mr. Brown, Mellemøsteksperten.

Denne eskalering i Gaza kan knyttes tilbage til en nylig stigning i volden i Israel og Vestbredden for flere måneder siden.

Stigende palæstinensiske angreb på civile i Israel i april og maj førte til en stigning i israelske razziaer på Vestbredden, især i områder, hvor israelske embedsmænd sagde, at angriberne og deres angribere kom fra.

Den israelske kampagne resulterede i næsten natlige arrestationer på tværs af Vestbredden i løbet af de sidste mange måneder og kulminerede med anholdelsen i denne uge af Bassem Saadi, en højtstående skikkelse fra Islamisk Jihad.

Billede

Kredit…Abbas Momani/Agence France-Presse — Getty Images

Eskaleringen var også en påmindelse om Irans lange skygge over israelske og palæstinensiske anliggender. Mens Teherans atomprogram ses af Israel som den største trussel, udøver det også regional indflydelse ved at yde finansiel og logistisk hjælp til militante fuldmægtige i hele Mellemøsten som Hizbollah, i Libanon og Islamisk Jihad og Hamas i Gaza.

At yde støtte til palæstinensiske militante grupper giver Teheran mulighed for at destabilisere Gaza, Vestbredden og det veststøttede palæstinensiske selvstyre, som administrerer dele af Vestbredden, sagde analytikere. Dette kan distrahere Israel fra at handle på andre fronter, herunder mod iransk-tilknyttede mål i Syrien eller i Iran selv.

Israels åbningsangreb i Gaza fandt sted, mens Islamisk Jihads leder, Ziad al-Nakhala, besøgte Teheran for at møde gruppens iranske lånere – en faktor, der kan have bidraget til gruppens afvisning af at gå tilbage fra sin trussel om at hævne Israels arrestationskampagne på Vestbredden .

“På grund af deres fulde afhængighed af iranerne, er de nødt til at gøre, hvad iranerne beder dem om at gøre,” sagde Kobi Michael, en national sikkerhedsekspert ved Institut for Nationale Sikkerhedsstudier ved Tel Aviv Universitet.

Krisen har givet en første større test for Yair Lapid, Israels midlertidige premierminister, der tiltrådte i sidste måned efter hans forgængers regering kollapsede.

Billede

Kredit…Fatima Shbair/Associated Press

Den militære operation er et risikabelt spil for hr. Lapid, en centrist, der ofte hånes for manglende sikkerhedserfaring af sin vigtigste rival, Benjamin Netanyahu, Israels længst siddende premierminister, som nu leder oppositionen.

Eskaleringen giver hr. Lapid chancen for at bevise sine sikkerhedsoplysninger over for de israelske vælgere, men den lader ham også være åben for anklager om, at han bringer både israelske og palæstinensiske liv i fare.

I Gaza talte sørgende allerede omkostningerne ved eskaleringen og sørgede over tabet af menneskeliv.

Pårørende til Alaa Qadoum, den 5-årige pige, der blev dræbt i et luftangreb i fredags, svøbte sin krop ind i et hvidt ligklæde og palæstinensiske flag, billeder viste, og efterlod hendes ansigt afdækket for at tillade sørgende at kysse hende før hendes begravelse fredag. En lys pink sløjfe bandt det meste af hendes hår tilbage.

Billede

Kredit…Mohammed Dabman/Getty Images

Israel har tidligere givet militante skylden for civile dødsfald og sagt, at de ofte placerer deres raketkastere og baser tæt på civile hjem og infrastruktur.

I en briefing for internationale journalister på en militærbase nær Gaza-grænsen i slutningen af ​​juli præsenterede højtstående israelske militærembedsmænd, der talte på betingelse af anonymitet under hærens regler, kort, der viser ruterne for, hvad de sagde var dele af et militant tunnelnetværk, herunder sektioner, der løber under veje omkring et større universitet i Gaza.

Længden og omfanget af kampene vil til dels afhænge af Hamas’ involvering.

Ismail Haniyeh, lederen af ​​Hamas’ politiske kontor, sagde fredag, at gruppen var “åben i alle retninger.” Lørdag sagde han, at han havde talt med mæglere fra Egypten, Qatar og FN.

Men lørdag fortalte en talsmand for israelsk militær, Ran Kochav, til israelsk offentlig radio, at kampene ville vare i mindst en uge.

Billede

Kredit…Mohammed Sabre/EPA, via Shutterstock

Raja Abdulrahim, Carol Sutherland og Fady Hanona bidrog med rapportering.Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.