Din torsdag briefing


Vi dækker en kamp om kul i Kina og den globale forsyningsmangel.

Billede
Kredit…Greg Baker/Agence France-Presse-Getty Images

Kinas elmangel risler på tværs af fabrikker og industrier. Myndighederne meddelte onsdag a skynd mig at mine og brænde mere kul som reaktionpå trods af deres tidligere løfter om at begrænse emissioner.

Miner, der blev lukket uden tilladelse, er blevet beordret til at genåbne sammen med miner og kulkraftværker, der blev lukket for reparationer. Lokale regeringer er blevet advaret om at være forsigtige med grænser for energiforbrug.

Manglen afslørede en strategisk svaghed: Kina er en grådig energisvin og verdens største udleder af drivhusgasser. Det satte også spørgsmålstegn ved, om Beijing kan levere stærk økonomisk vækst.

Sammenhæng: Kina er afhængig af ineffektive fabrikker i energisultne industrier som stål, cement og kemikalier, men det stoppede praktisk talt nye kulinvesteringer i 2016 blandt bæredygtighedsproblemer. Med stigende efterspørgsel, efterhånden som pandemien letter, er priserne sprunget. Kraftværker tabte penge, så de kørte med lavere kapacitet.

Hvad er det næste: Vinteropvarmningssæsonen begynder officielt fredag ​​i landets nordøst. Kinas største provinser har kun kul til opbevaring af ni til 14 dage ifølge et kuldatafirma.


Billede

Kredit…Agence France-Presse-Getty Images

Det er kinesiske myndigheder udrulning af tredje skud af coronavirus-vacciner til højrisikogrupper i mindst 10 regioner, ifølge statslige medier, da landet løb for at nå sit mål om fuldt vaccineret 80 procent af sin befolkning inden udgangen af ​​året.

Efter udbrud af Delta -varianten anbefalede Wang Huaqing, Kinas øverste immuniseringsfunktionær, i sidste måned, at der blev administreret yderligere skud til folk i frontlinjen, herunder læger; mennesker med svagere immunsystem; de 60 år eller ældre; og rejsende til højrisikolande.

Et WHO -ekspertpanel anbefalede mandag, at en yderligere dosis administreres til mennesker over 60 år, der blev podet med vacciner fremstillet af de kinesiske virksomheder Sinopharm og Sinovac.

På trods af sin høje vaccinationsrate har Kina ikke vist tegn på at opgive sin ”zero Covid” -strategi og har fortsat brugt en blanding af streng grænsekontrol, massetestning og snaplåsning.

Detaljer: I sidste måned meddelte Kina, at det havde fuldt inokuleret 1 milliard mennesker, eller omkring 71 procent af befolkningen på 1,4 milliarder. Landet har administreret 2,21 milliarder doser.

Hvad er det næste: Kinesiske sundhedsembedsmænd har sagt, at der stadig er behov for yderligere undersøgelser for at afgøre, om resten af ​​befolkningen vil have gavn af boostere.

Her er de seneste opdateringer og kort over pandemien.

I andre udviklinger:


Billede

Kredit…Doug Mills/The New York Times

Præsident Biden sagde onsdag eftermiddag, at hans administration tager skridt til at afvikle forsyningskæder og klare forstyrrelser, der har truet julehandelssæsonen, herunder forlængelse af timer på en vigtig havn og nogle store detailhandlere.

Los Angeles Havn vil begynde at køre døgnet rundt, sagde han fra Det Hvide Hus. UPS, Walmart og FedEx vil også meddele, at de går over til at arbejde i flere lavtider. Biden sagde, at landet skal “se længere” og rette sårbarheder i forsyningskæden, der er udsat for covid-19-krisen.

Problemer i havne, fabrikker og sejlruter har hjulpet med at producere mangel, lange leveringstider og hurtige prisstigninger. Det er uklart, hvor meget Det Hvide Hus vil gøre – blokeringer strækker sig op og ned af forsyningskæder rundt om i verden. Nogle problemer kan vare ved udgangen af ​​næste år eller længere, siger analytikere.

Den resulterende inflation har nedkølet forbrugernes tillid. Onsdag meddelte Arbejdsministeriet, at forbrugerprisindekset, en vigtig læsning af månedlig inflation, sprang 5,4 procent september sammenlignet med året før. Federal Reserve -embedsmænd har slået en stadig mere forsigtig tone til, og de forberedte sig på at bremse støtten til økonomien på deres sidste møde.

Stillehavsområdet

Billede

Kredit…Divyakant Solanki/EPA, via Shutterstock

Jorden rundt

Billede

Kredit…Jose Romero/Blue Origin/Agence France-Presse, via Getty Images

En morgenlæsning

Billede

Kredit…Noriko Hayashi for The New York Times

En uberørt strand er en af ​​Japans sidste. Snart bliver den fyldt med beton for en havmur for at dæmme op for erosion. Projektet demonstrerer, hvordan ikke engang de mest værdifulde økologiske skatte kan overleve Japans konstruktionsbesættelse, som længe har været svaret på naturlige trusler. Det er også en vital kilde til økonomisk stimulans i landdistrikterne – men denne plan har revet en lille landsby fra hinanden.

Billede

Kredit…Valerio Mezzanotti for The New York Times

En af de største tendenser fra modeshows i foråret 2022, som for nylig blev pakket ind, var ikke et tilbehør eller en farve. Det var den måde, mange designere fremviste mænd og kvinder i det, der længe har været kaldt “dametøj”. Raf Simons viste for eksempel nederdeldragter til ham og hende. Hos Marni tog modellerne gigantiske trøjer på med blomster. “I slutningen af ​​sæsonen var det blevet så almindeligt, at det knap nok registrerede sig hos mig,” skriver Vanessa Friedman i The Times. “Jeg har lige set tøj.”

Friedman og hendes kollega Times -modekritiker, Guy Trebay, diskuteret, hvordan ændringen afspejler samfundsmæssige ændringer, især blandt yngre mennesker, i selvudfoldelse og kønsidentitet.

Nogle shows i de seneste år har vist tøj, der eksisterede ud over de traditionelle kategorier af kønsbestemt dressing. Men “dette var noget nyt. Ligesom … kønsagnosticisme, ”sagde Friedman. Farvestrålende tøj med flydende stoffer og rigelig dekoration var for alle.

Tendensen går ud over landingsbanerne, tilføjede Trebay. “Brug enhver tid på sociale medier, og du ved, hvor let fyre nu vedtager elementer af traditionelt feminint tøj og pleje,” sagde han. “Det er ikke en kæmpe strækning at forestille sig normalisering af mænd, der bærer kjoler eller hvad som helst på arbejdspladsen.”

Hvad skal man lave

Billede

Kredit…Con Poulos til The New York Times

Denne one-pot wonder af kylling, sorte bønner, ris og chili vil gøre alle ved bordet glade.

Hvad skal man se

Spiller Monica Lewinsky i FX -serien “Impeachment: American Crime Story” Beanie Feldstein føler det hele.

Hvad skal man læse

Forbandet for livet? Ikke så hurtigt, siger hekse i “The Book of Magic”, den sidste rate af Alice Hoffmans praktisk magiske serie.

Nu er det tid til at spille

Her er dagens Mini Krydsordog en anelse: Brugt (fire bogstaver).

Og her er dagens stavebi.

Du kan finde alle vores gåder her.


Det er det for dagens briefing. Vi ses næste gang. – Melina

PS Elizabeth Dias og Ryan Christopher Jones var hædret af Religion News Association for fortræffelighed inden for religionsrapportering, og Laurie Goodstein fik prisen for livstidspræstation.

Det seneste afsnit af “The Daily”Handler om afghanske pigers umulige valg under Taleban -styre.

Sanam Yar skrev sektionen Kunst og ideer. Du kan nå Melina og teamet på briefing@nytimes.com.Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.