I en blå oprindelsesraket går William Shatner endelig i rummet


NÆR VAN HORN, TEXAS – William Shatner, skuespilleren bedst kendt som den heroiske kaptajn James T. Kirk i “Star Trek”, og tre andre passagerer vendte sikkert tilbage fra en kort tur til kanten af ​​rummet onsdag.

Mr. Shatner, 90, blev verdens ældste rumrejsende på flyvningen, som var den seneste udflugt over West Texas -ørkenen ombord på en raket bygget af Blue Origin til rumturister. Det private rumfirma ejes af Jeff Bezos, grundlæggeren af ​​Amazon og en af ​​de rigeste mænd på planeten.

Det var den sjette opsendelse, der transporterede private passagerer i år, da milliarder-støttede virksomheder jockeyer for at normalisere udsendelse af mennesker til rummet. Den hurtige tur til rummet med to betalende passagerer tjekkede også en anden indtægtsskabende flyvning til Blue Origin’s rumturismeforretning, hvilket fremmer konkurrencen med Richard Bransons Virgin Galactic for at tiltrække flere velhavende og eventyrlystne kunder.

Men den vellykkede flyvning og landing kom midt i en række kontroverser for hr. Bezos ‘virksomhed, især anklager fra nuværende og tidligere ansatte om, at dens kultur på arbejdspladsen var “fyldt med sexisme”, og at den prioriterede hastighed frem for at tage fat på nogle medarbejderes sikkerhedsproblemer. Virksomheden har modbevist kritikken, men har også været udsat for tilbageslag i andre forretningsområder.

Video

barer
0:00/1:43
0:00

udskrift

William Shatner bliver bragt i tårer og beskriver sin rejse til rummet

Skuespilleren, der spillede Captain Kirk i “Star Trek”, fortalte Jeff Bezos, at hans besøg i udkanten af ​​rummet i Blue Origin -raketten var den mest dybtgående oplevelse, han kunne forestille sig.

Bare utroligt, utroligt. Jeg mener, du ved, de små ting – men for at se den blå farve piske forbi, og nu stirrer du ind i sort, det er sagen. Dækslet af blåt er – dette ark, dette tæppe, dette dyner, det blå dyner, vi har rundt omkring, tænker vi, ”Åh, det er blå himmel. Og så pludselig skyder du pludselig igennem det, som om du pisker et lagen af ​​dig, når du sover. Og du kigger ind i sort, i sort grimhed, og du kigger ned, der er det blå dernede og det sorte deroppe. Og det er bare – der er Moder Jord, trøst. Og der er – er der død? Jeg ved det ikke – var det døden, er det sådan døden er? Hov, og den er væk. Jesus. Det var så rørende for mig. Det, du har givet mig, er den mest dybtgående oplevelse, jeg kan forestille mig. Jeg er så fyldt med følelser om, hvad der lige skete. Jeg bare – det er ekstraordinært, ekstraordinært. Jeg håber, at jeg aldrig kommer mig over dette. Jeg håber, at jeg kan bevare det, jeg føler nu. Jeg vil ikke miste det. Det er så – så meget større end mig og livet. Og dette er nu det kommercielle, alle – det ville være så vigtigt for alle at have den oplevelse.

Video afspiller indlæses
Skuespilleren, der spillede Captain Kirk i “Star Trek”, fortalte Jeff Bezos, at hans besøg i udkanten af ​​rummet i Blue Origin -raketten var den mest dybtgående oplevelse, han kunne forestille sig.KreditKredit…Blue Origin, via EPA, via Shutterstock

Disse bekymringer var fraværende onsdag, da en sprudlende Mr. Shatner bøjede Mr. Hans tur ombord på raketten kunne have været opfattet som et reklamestunt, men børstning af himlens kant efterlod skuespilleren fuld af undren blandet med uro.

“Det, du har givet mig, er den mest dybtgående oplevelse, jeg kan forestille mig,” sagde Shatner til Mr. Bezos og voksede poetisk om den “umådeligt lille” linje, han var vidne til mellem jorden og rummet, og beskrev det som en skrøbelig, undervurderet grænse mellem liv og død.

“Denne luft, der holder os i live, er tyndere end din hud,” fortsatte han og tilføjede: “det ville være så vigtigt for alle at have den oplevelse på en eller anden måde.”

BilledeOrigin New Shepard -raketten stiger fra opsendelsesstedet onsdag.
Kredit…LM Otero/Associated Press
Billede

Kredit…Mario Tama/Getty Images

Mr. Bezos, der har sagt, at han var inspireret af “Star Trek” som dreng, lyttede, stadig som en statue. Han har muligvis givet Shatner lidt plads, men det var en skarp kontrast til hans udseende efter sin egen korte rumflyvning i juli, da han var ombord på det samme rumfartøj. Så holdt Mr. Bezos frem fra en scene, vækkende fordømmelse fra kritikere af det store selskab, han grundlagde da han takkede Amazons medarbejdere og kunder for at have gjort det muligt for ham at finansiere sit private rumforetagende.

Mr. Shatner delte kapslen onsdag med tre andre passagerer: Audrey Powers, en Blue Origin-vicepræsident, der fører tilsyn med New Shepard-operationer, og to betalende kunder: Chris Boshuizen, medstifter af jordobservationsselskabet Planet Labs, og Glen de Vries, medstifter af en virksomhed, der bygger software til kliniske forskere.

Opskydningen onsdag morgen blev skubbet tilbage med cirka en time af to pauser til nedskydningen af ​​affyringen – blandt andet forårsaget af ekstra kontrol af rumfartøjet og vind i nærheden af ​​affyringsrampen. Kvartetten blev kørt i elektriske pickupper til Blue Origin’s startplade, cirka en time før liftoff, flankeret af Mr. Bezos og virksomhedens ansatte.

Et øjeblik så det ud til, at hr. Bezos, klædt i en flyverdragt som den, han bar i juli, ville slutte sig til dem i at flyve til rummet. Men han lukkede lugedøren, inden han forlod puden og sendte besætningen på deres rejse.

Raketten løftede af klokken 9:49 centraltid og steg næsten lige så hurtigt som en fartkugle i 2.235 miles i timen og sendte besætningen cirka 65,8 miles høj. Hele turen varede 10 minutter, 17 sekunder og gav de fire passagerer cirka fire minutters vægtløshed.

Boshuizen, der talte med journalister efter flyvningen, sammenlignede besætningens indtræden i rummet med en sten, der ramte overfladen af ​​en sø. “Jeg forsøgte at smile, men min kæbe blev skubbet tilbage i mit hoved,” sagde han.

Billede

Kredit… Blue Origin, via EPA, via Shutterstock
Billede

Kredit…CBS via Getty Images

Mr. de Vries sagde, at besætningen “havde et øjeblik med kammeratskab”, da de nåede rummet. “Vi lagde faktisk bare hænderne sammen,” sagde han.

“Og så nød vi udsigten så meget som vi kan,” sagde Mr. de Vries.

I videooptagelser, der senere blev frigivet af Blue Origin, virkede Mr. Shatner næsten målløs, da besætningen flød inde i kapslen, benene højt oppe og små legetøj, der fløj rundt. “Det her er vanvittigt,” sagde fru Powers og greb rammen på et af kapselens vinduer.

Video

barer
0:00/0:34
0:00

udskrift

William Shatner og Crew Float in Space

Optagelser fangede den 90-årige “Star Trek” -skuespiller og tre andre passagerer, der flydede vægtløst inde i Blue Origin-rumfartøjskapslen under deres rejse til kanten af ​​rummet.

“Gud.” “Vægtløshed. Åh, Jesus. ” [laughter] “Ingen beskrivelse kan svare til dette.” “Det her er vanvittigt.” “Åh gud.” [laughter] “Dette er Jorden.” “Åh wow.” “Hellig helvede.” “Åh min Gud. Wow. ”

Video afspiller indlæses
Optagelser fangede den 90-årige “Star Trek” -skuespiller og tre andre passagerer, der svævede vægtløst inde i Blue Origin-rumfartøjskapslen under deres tur til kanten af ​​rummet.KreditKredit…Blå Oprindelse

Kapslen faldt derefter tilbage til land under et sæt med tre faldskærme.

Mr. Shatner var ikke begejstret for sin nye status som den ældste person til at flyve ud i rummet. “Jeg ville ønske, at jeg havde slået verdensrekorden i 10-yards-bindestreg, men desværre var det, hvor gammel jeg var,” sagde han timer efter missionen under et pressemøde på landingspladen. Han slog rekorden, der for nylig blev opnået under Blue Origin’s første besætningsflyvning i juli med Wally Funk, en 82-årig pilot og tidligere kandidat til NASAs astronautkorps, der blev afvist fra at deltage i 60’erne på grund af hendes køn.

Ligesom Blue Origin’s juli -tur, hvor Mr. Det konkurrerer primært med Virgin Galactic, et rivaliserende rumvirksomhed grundlagt af Richard Branson, den britiske forretningsmand.

Virgin Galactics suborbitalskib er et rumfly, der starter fra en landingsbane som et kommercielt passagerfly. Det topper i lavere højde. Firmaet sendte hr. Branson og tre virksomhedens ansatte til kanten af ​​rummet i juli ombord på SpaceShipTwo, ni dage før Bezos ‘flyvning.

Blue Origin har afvist at offentliggøre en pris for en billet til at flyve på New Shepard. Virksomheden er ved at nærme sig $ 100 millioner i salg indtil nu, havde Mr. Bezos sagt i juli. Men det er uklart, hvor mange billetindehavere, der inkluderer.

Billetter på Virgin Galactics SpaceShipTwo blev hævet til $ 450.000 i august, fra $ 250.000, da virksomheden genåbnede billetsalget efter et års lang pause. Og flyvninger til kredsløb – en meget højere højde end Blue Origin eller Virgin Galactics ture går – er langt dyrere. Tre passagerer, der skal til den internationale rumstation næste år, betaler 55 millioner dollars hver for deres pladser på en SpaceX -raket, købt gennem virksomheden Axiom Space.

Billede

Kredit…SpaceX
Billede

Kredit…Virgin Galactic, via Reuters

Men rumturisme er ikke Blue Origin’s eneste forretning eller den eneste udfordring. Tidligere på året tabte virksomheden til SpaceX, det rivaliserende raketselskab, der ejes af milliardæren Elon Musk, for en lukrativ NASA -kontrakt om at lande mennesker på månen. Virksomheden udfordrer i øjeblikket prisen til SpaceX i forbundsdomstolen og kan modtage en kendelse i november.

Mr. Bezos ‘firma forsøger også at overvinde tekniske forhindringer i sit forsøg på at færdiggøre opbygningen af ​​sin meget større raket, New Glenn, samt den rakets motorer, som en konkurrent, United Launch Alliance, skal stole på for at flyve NASA og Pentagon -hardware på dets raketter.

Dens mest umiddelbare udfordring vedrørte beskyldninger om, at virksomhedens arbejdskultur tillod chikane og sexistisk adfærd. I september, Alexandra Abrams, den tidligere chef for medarbejderkommunikation hos Blue Origin, udgivet et essay med 20 unavngivne nuværende og tidligere ansatte af virksomheden, der skitserede disse anklager, samt anklager om, at interne sikkerhedsproblemer ofte blev afvist af ledelsen.

“Selvom der er absolut nul problemer med alle Blue’s programmer, hvilket absolut ikke er tilfældet, avler en giftig kultur, der er sprængfyldt med planlagt pres og upålidelige ledere, og opmuntrer til fejl og fejl hver dag,” sagde Abrams i denne uge.

Blue Origin bestred påstandene i essayet og sagde i en erklæring, at virksomheden har en intern hotline for klager over seksuel chikane. Og onsdagens livestream af lanceringen understregede Ariane Cornell, Blue Origin’s salgsdirektør for astronauter, virksomhedens sikkerhedsrekord og sagde, at “sikkerhed er blevet bagt ind i designet af New Shepard fra dag ét.”

Onsdag efter flyvningen bragte Shatner også New Shepards sikkerhed frem.

“Jeg tror, ​​at pressen generelt skal vide, hvor sikkert dette var,” sagde han og tilføjede “teknologien er meget sikker, tilgangen var sikker, træningen var sikker, og alt forløb efter præcis, hvad de forudsagde. Vi ventede endda på vinden en ekstra halv time. ”

Men spurgt af journalister, om han ville starte i rummet igen, sagde han: “Jeg er så fyldt med sådan en følelse, jeg vil ikke fjerne det ved at tænke på en anden rejse.”

Billede

Kredit…LM Otero/Associated Press

David Streitfeld og Daniel E. Slotnik bidrog med rapportering.Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *