Sprudlende kunst og svævebane kan løfte et dårligt, voldeligt sted kun så højt


MEXICO CITY – Byen er observeret fra en svævende svævebane og er et hav af beton, der strækker sig til horisonten, kun brister af klynger af skyskrabere og resterne af gamle vulkaner. Omkring 60 fod nedenunder ligger bydelen Iztapalapa, en gade af snoede gader og stræder, dens askeblokhuse, der omslutter kvarterets bakker i uigennemsigtig grå.

Men så, på et tag, et pludseligt farveudbrud: en kæmpe monark sommerfugl satte sig oven på en lilla blomst. Længere ad ruten til Mexico Citys nyeste svævebane stirrer en tukan og en skarlagenrød ara på passagerer. Senere på en kanarigul væg er der en ung pige i en rød kjole med lukkede øjne i et udtryk for absolut lyksalighed.

Linjen på 6,5 kilometer, indviet i august, er den længste offentlige svævebane i verden, ifølge bystyret. Ud over at halvere pendeltiden for mange arbejdere i hovedstadens mest folkerige bydel, har svævebanen en ekstra attraktion: sprudlende vægmalerier malet af en hær af lokale kunstnere, hvoraf mange kun kan ses ovenfra.

“Der er malerier og vægmalerier langs hele ruten,” sagde César Enrique Sánchez del Valle, musiklærer, der tog svævebanen hjem en nylig tirsdag eftermiddag. “Det er rart, noget uventet.”

BilledeCirka 140 kunstnere har overdækket kvarteret med vægmalerier med nationale ikoner som aztekernes guder og stjernerne i Mexicos filmalder.
Kredit…Luis Antonio Rojas for The New York Times

Tagmalerierne er det sidste trin i et forskønnelsesprojekt fra Iztapalapas regering, der har hyret omkring 140 kunstnere i løbet af de sidste tre år til at dække kvarteret med næsten 7.000 offentlige kunstværker, hvilket skaber eksplosioner af farver i en af ​​de mest kriminalitetsramte områder i Mexico City.

“Folk vil redde deres historie, kvarterets historie,” sagde byens borgmester, Clara Brugada Molina. “Iztapalapa bliver et kæmpe galleri.”

Iztapalapa spreder sig mod yderkanten af ​​Mexico City og er hjemsted for 1,8 millioner indbyggere, hvoraf nogle er blandt de fattigste i byen. Mange arbejder i rigere kvarterer, og før svævebanen betød det ofte timelange pendlinger.

Som med mange fattige byområder i Mexico, har Iztapalapa længe været ramt af både mangel på basale tjenester, som rindende vand, samt høje niveauer af vold, ofte knyttet til organiseret kriminalitet.

Billede

Kredit…Luis Antonio Rojas for The New York Times

Borgmesterens kunstinitiativ er en del af en bredere plan om at gøre Iztapalapa sikrere, herunder med gadelamper, der nu bader i lys de vigtigste veje, der engang var indhyllet i mørke.

Vægmalerierne har nationale ikoner som aztekernes guder, den revolutionære leder Emiliano Zapata og Frida Kahlo, med et strejf af turkis hen over øjnene.

Men der nikkes også til flere lokale helte.

På baggrund af en skarlagen baggrund med blå, gule, blågrønne og limegrønne former, der flyder bag hende, smiler billedet af en korthåret kvinde til beskueren: Det er Lupita Bautista, en indfødt Iztapalapa og en verdensmesterbokser, der er næsten lige så farverig i I virkeligheden.

En nylig morgen trådte fru Bautista, 33, ind i sit fitnesscenter iført fluorescerende grønne sneakers, en lyserød beanie og en regnbue-tie-dye sweatshirt med hendes navn kradset i fuchsia-glitter over forsiden.

Billede

Kredit…Luis Antonio Rojas for The New York Times

“Jeg elsker, at farverne er så stærke,” sagde hun om det statsfinansierede projekt, der ud over at skabe vægmalerierne har forvandlet kvarteret, hvor hun træner, til en mosaik af farver ved at belægge husene i blokke i lyse nuancer, et malerarbejde, der ville være uoverkommeligt for mange beboere. “Det giver det meget liv.”

Bautistas barndomshistorie er kendt i bydelen. Da hun var ung, havde hendes hus i Iztapalapa ingen elektricitet – kun oplyst af lyset om natten. Hendes kvarter havde ikke fortove eller endda asfalterede veje.

“Alt var gråt,” huskede hun.

Kriminalitet var også et problem med røverier og drab, der var så almindelige, at fru Bautista sagde, at hendes mor aldrig lod hende eller hendes søster forlade huset, medmindre det skulle gå i skole.

“Jeg var bange,” sagde hun. “Jeg følte, at der skulle ske noget med mig.”

Med mange veje nu stærkt oplyste, sagde Bautista, at hun følte sig meget mere sikker på at jogge efter mørkets frembrud.

“Jeg blev bygget løbende gennem gaderne,” sagde hun om sin ungdom, der brugte på at flette gennem kvarterets gader og gyder længe før hun blev en mesterkæmper. “Nu kan du løbe med meget mere sikkerhed og fokus – ikke tænke på, hvornår nogen kommer til at springe ud og skræmme dig.”

Billede

Kredit…Luis Antonio Rojas for The New York Times

Men trods regeringens indsats lever de fleste i Iztapalapa fortsat i frygt: Ifølge en Juni undersøgelse fra Mexicos nationale statistikbureau sagde næsten otte af 10 indbyggere, at de følte sig utrygge – blandt den højeste sats for enhver by i landet.

Især kvinder udsættes for gennemgribende vold i Iztapalapa, som rangerer blandt de 25 bedste kommuner i landet for femicide, hvor en kvinde bliver dræbt på grund af hendes køn. Fra 2012 til 2017 registrerede byens sikkerhedskameraer flere tilfælde af seksuelle overgreb mod kvinder i Iztapalapa end i nogen anden by i Mexico City, ifølge en rapport fra 2019 fra National Autonomous University of Mexico.

Den kønsbaserede vold er det, der fik borgmaleriet og belysningsprojektet i første omgang ifølge borgmesteren til at skabe veje, hvor kvinder kunne føle sig trygge ved at gå hjem. Mange af vægmalerierne fejrer kvinder, enten beboere som fru Bautista eller berømte figurer fra historien såvel som feministiske symboler.

“Vi forsøger at genvinde gaderne for kvinder,” sagde fru Brugada.

Men ikke alle er overbeviste om, at strategien virker.

Daniela Cerón, 46, blev født i Iztapalapa, da det bare var et robust samfund med åbne marker, hvor landmænd dyrkede afgrøder.

“Det var ligesom den lille by,” huskede fru Cerón. “Du plejede at se de smukke bakker.”

I 1970’erne begyndte området hurtigt at urbanisere.

“Fra det ene minut til det næste ville du se lidt lys her, lidt lys der,” sagde fru Cerón. “Indtil boom begyndte det at fylde med mennesker.”

Billede

Kredit…Luis Antonio Rojas for The New York Times

Stigningen i befolkningen, både fra familier, der forlader indre Mexico City og fra migranter, der kommer fra landdistrikter, medførte også en tilstrømning af kriminalitet. For fru Cerón, som er transkønnet, betød det, at man ikke blot konfronterede den udbredte vold, men også fordommen ved at bo i et konservativt religiøst kvarter – hvert år tiltrækker Iztapalapa millioner af menigheder til en kæmpe genopførelse af Kristi korsfæstelse.

“Det religiøse stigma vejer imod dig,” sagde fru Cerón.

Hvad angår vægmalerierne, siger hun, at de ser smukke ud, men har gjort lidt for at få hende til at føle sig mere sikker.

“Det gør ikke noget for mig at have en meget smuk malet gade, hvis de tre blokke væk røver eller myrder folk,” sagde hun.

Alejandra Atrisco Amilpas, en kunstner, der har malet omkring 300 vægmalerier på tværs af Iztapalapa, mener, at de kan gøre beboerne stoltere over, hvor de bor, men hun indrømmer, at de kun kan nå så langt.

Billede

Kredit…Luis Antonio Rojas for The New York Times

“Maling hjælper meget, men det kan desværre ikke ændre virkeligheden af ​​sociale problemer,” sagde hun. “Et vægmaleri ændrer ikke, om du er ligeglad med, at kvinden bliver slået på hjørnet.”

Fru Atrisco, der er homoseksuel, sagde, at hun var kommet imod konservative holdninger under projektet, hvad enten det var fra mandlige kunstnere, der tvivlede på hendes evner eller lokale embedsmænd, der forhindrede hende i at male vægmalerier med LGBTQ-tema.

“Vold mod kvinder, ja, men lesbiske, nej,” sagde hun og smilede ærgerligt.

Alligevel mener fru Atrisco, at hendes arbejde kan påvirke beboernes liv ved at repræsentere karaktererne i Iztapalapa i fuld farve.

“Hver dag står du over for en ny udfordring, hver dag en ny mur og en ny historie,” sagde hun. “Du gør drømme lidt til virkelighed – du bliver en drømmemager.”Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *