EU tilbyder britiske indrømmelser i Nordirland. Her er hvad spaden handler om.


LONDON – I flere måneder har en kamp om Nordirlands status været den mest tornede arv efter Brexit og endda udløst en konflikt kendt som “pølse krige. ” Nu har Storbritannien øget ante ved at kræve, at efter-Brexit handelsregler for Nordirland at det accepterede for to år siden være skrottes og udskiftes.

Den Europæiske Union reagerede onsdag på denne opfordring med en vidtrækkende plan for at løse praktiske problemer, som Brexit-traktaten rejste-Nordirlands protokol-der har fremkaldt en konfrontation i fuld skala mellem Storbritannien og blokken. Det er en spyt, der kan forstyrre USA.

Protokollen har til formål at løse et af de mest komplekse spørgsmål skabt af Brexit: hvad man skal gøre ved grænsen mellem Nordirland, som er en del af Det Forenede Kongerige, og Republikken Irland, der fortsat er en del af Den Europæiske Union.

Ifølge det nye forslag fra Bruxelles ville kontrollen med fødevarer og animalske produkter fra fastlandet Storbritannien til Nordirland blive reduceret med 80 procent, toldpapirer til forsendelse af mange varer ville blive reduceret, og strømmen af ​​lægemidler ville blive sikret.

“Dagens pakke har potentiale til at gøre en reel, håndgribelig forskel på stedet,” sagde Maros Sefcovic, vicepræsident for Europa-Kommissionen, udøvende organ i 27-nationens blok, og tilføjede, at dette udgjorde en “alternativ model til implementering af protokollen. ”

Men han tilbød ingen indrømmelse et krav tirsdag fra Storbritannien om en helt ny aftale, en der ville fjerne enhver rolle for EU -domstolen, blokens øverste domstol, som voldgiftsdommer i tvister. Den idé var allerede blevet afvist af Bruxelles.

For kritikere af hr. Johnson er bruddet på protokollen et bevis på hans mangel på troværdighed, hans vilje til at bryde internationale forpligtelser og hans benægtelse af ansvaret for konsekvenserne af tilbagetrækningen fra Europa, han kæmpede for. Johnsons allierede anklager EU for ufleksibilitet i anvendelsen af ​​regler, en pettifogging mangel på følsomhed til følelser i dele af Nordirland og hævngerrig fjendtlighed over for Storbritannien for at forlade blokken.

Billede

Kredit…Phil Noble/Reuters

Bag al bluster ligger frygt om skrøbelighed i Nordirlands fred der hæver indsatsen ud over de typiske handelskonflikter. Præsident Biden, der ofte taler om sin irske arv, har allerede advaret Johnson om ikke at gøre noget for at underminere langfredagsaftalen, der var med til at afslutte volden.

Det er rimeligt at sige, at selv om aftalen lyder som titlen på en spionthriller, er det faktisk en tør juridisk tekst, der ikke findes på de fleste ferielæselister.

Grænsen mellem Nordirland, der forbliver i Det Forenede Kongerige, og Irland, der er i Den Europæiske Union, er anfægtet, og dele af det blev befæstet i løbet af årtier med vold kendt som “Problemerne”. Men efter fredagsaftalen langfredag ​​i 1998 er de synlige tegn på splittelse smeltet væk langs den åbne grænse. Ingen ønsker checkpoints tilbage, men som en del af sin Brexit -plan insisterede hr. Johnson på at forlade Europas toldunion og dets indre marked, som tillader varer at flyde frit over europæiske grænser uden kontrol.

Protokollen fastlægger en plan for at håndtere denne unikke situation. Det gør det ved effektivt at efterlade Nordirland halvt inde i det europæiske system (og dets kæmpe marked) og halvt inde i det britiske. Det lyder pænt – logisk, endda – indtil du prøver at få det til at fungere.

Planen betyder mere kontrol af varer, der kommer ind i Nordirland fra fastlandet Storbritannien, der effektivt skaber en grænse ned ad Det Irske Hav og deler Storbritannien. Over for alt det nye bureaukrati er nogle britiske virksomheder stoppet med at levere butikker i Nordirland og siger, at de simpelthen ikke kan klare det ekstra papirarbejde, der nu er nødvendigt.

Dette har raset nogle konservative lovgivere og betændt stemning blandt dem i Nordirland, der ønsker, at regionen skal forblive en del af Storbritannien. Fagforeningerne, for det meste protestanter, identificerer sig som briter og mener, at ændringerne kan true deres fremtid i Det Forenede Kongerige.

Billede

Kredit…Christopher Furlong/Getty Images

Så selvom det ikke er muligt at få den rigtige slags pølser, kan det virke som en lille ulempe for mange fagforeningsfolk, men det føles som om deres britiske identitet er, hvad der er i frituregryden.

Blokken har gravet i hælene, dels fordi hr. Johnson underskrev protokollen, men også fordi han selv forhandlede den og skubbede den gennem det britiske parlament.

Britiske kritikere beskylder europæerne for at være alt for strenge og lovlige i deres fortolkning af protokollen og for at være overdrevent ivrige efter den nødvendige kontrol.

Men EU -ledere mener, at blokens eksistentielle interesser bringes i fare. For Bruxelles er det indre marked en af ​​hjørnestenene, og det siger, at det skal kontrollere, hvad der kommer ind i det. Hvis det undermineres, kan det true byggestenene i europæisk integration.

I henhold til protokollen skal fødevarer med animalsk oprindelse – ja, som pølser – fra fastlands -Storbritannien til Nordirland have sundhedscertificering for at sikre, at de opfylder europæiske standarder, hvis de ender i Irland, som stadig er en del af Den Europæiske Unions indre marked.

Briterne ønsker et let berøringssystem-det vil sige et system, hvor der er minimale kontroller-på varer, som virksomheder lover, vil blive i Nordirland.

Men EU ønsker, at Storbritannien tilmelder sig Europas regler for sundhedscertificering for at minimere behovet for kontrol. Hidtil er mange af reglerne blevet frafaldet i løbet af en “afdragsfri periode”, og hvis de blev vedtaget, bør de seneste forslag fra Bruxelles tage susen ud af “pølsekrigene”.

Billede

Kredit…Clodagh Kilcoyne/Reuters

Storbritannien siger, at det allerede har grund til at indsætte en beredskabsklausul kendt som artikel 16, der gør det muligt at handle ensidigt og effektivt tillade det at suspendere dele af protokollen. Det planlægger ikke at gøre det i øjeblikket, men muligheden forbliver på bordet.

Hvis Storbritannien gør dette, vil den europæiske side højst sandsynligt beskylde hr. Johnson for at bryde en traktat. Dette kan føre til gengældelse og en mulig handelskrig mellem Storbritannien og EU.

Det er sandsynligt.

Under de endeløse Brexit-forhandlinger spillede hr. Johnson ofte hardball med europæerne, nogle gange afhængig af en såkaldt gal gal strategi og truede med at forlade blokken uden nogen aftale overhovedet.

Så dette kan bare være endnu en kast med forhandlingsterningerne, og de fleste analytikere mener, at for briterne ville det bedste resultat være at vinde indrømmelser om protokollen fra Bruxelles.

Europa -Kommissionens svar har været at tale med erhvervslivet og andre grupper i Nordirland og fokusere på at løse deres praktiske problemer. Det håber, at de indrømmelser, der tilbydes onsdag, vil tilfredsstille forretningsgrupper i Nordirland, hvis ikke alle regeringens krav i London. Bruxelles har imidlertid begrænset spillerum, hvis Storbritannien virkelig presser på med kravet om en ændring af EU -Domstolens rolle i voldgiftstvister.

Ja, for i sidste ende har hr. Johnson intet reelt alternativ til protokollen, der mangler at rive den op og turde Republikken Irland genoplive den irske grænse. Det kunne opildne sekteriske spændinger i Nordirland, fremkalde en handelskrig med Bruxelles og øge spændingen med Biden -administrationen.

Billede

Kredit…Clodagh Kilcoyne/Reuters

Monika Pronczuk bidrog med rapportering fra BruxellesKilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *