Libanons krise


Ugentlige dagligvareregninger kan svare til måneder af en typisk families indkomst. Banker nægter at lade folk hæve penge. Grundlæggende medicin er ofte utilgængelig, og tankstationstationer kan sidste timer. Hver dag mangler mange hjem elektricitet.

Libanon udholder en humanitær katastrofe skabt af en økonomisk sammenbrud. Verdensbanken har kaldt det en af ​​de værste finanskriser i århundreder. “Det føles virkelig som om landet smelter,” fortalte Ben Hubbard, en Times -reporter, der har tilbragt store dele af det sidste årti i Libanon, os. “Folk har set en hel måde at leve på forsvinde.”

Det er en chokerende vending for et land, der var en af ​​Mellemøstens økonomiske succeshistorier i 1990’erne. I betragtning af omfanget af lidelsen og den beskedne medieopmærksomhed, den har modtaget, mens resten af ​​verden stadig er fokuseret på Covid-19, dedikerer vi dagens nyhedsbrev til at forklare, hvad der er sket i Libanon, med Ben’s hjælp.

Som det ofte sker med en finanskrise, byggede situationen langsomt op – og faldt derefter hurtigt sammen.

Efter Libanons 15-årige borgerkrig sluttede i 1990’erne, besluttede landet at binde sin valuta til den amerikanske dollar frem for at lade globale finansmarkeder bestemme dens værdi. Libanons centralbank lovede, at 1.507 libanesiske lira ville være nøjagtigt 1 dollar værd, og at libanesiske banker altid ville bytte den ene med den anden.

Denne politik bragte stabilitet, men det krævede også, at Libanons banker havde en stor butik med amerikanske dollars, som Nazih Osseiran fra The Wall Street Journal har forklaret – så bankerne kunne gøre godt ved løftet om at veksle 1.507 lira til $ 1 på et hvilket som helst tidspunkt. Libanesiske virksomheder havde også brug for dollars til at betale for importerede varer, en stor del af økonomien i et land, der producerer lidt af det, de forbruger.

I årevis havde Libanon ikke noget problem med at tiltrække dollars. Men efter 2011 ændrede det sig. En borgerkrig i Syrien og andre politiske spændinger i Mellemøsten skadede Libanons økonomi. Gruppens Hizbollahs voksende magt, som USA betragter som en terrororganisation, i Libanon afskrækkede også udenlandske investorer.

For at få dollar til at strømme ind udviklede chefen for Libanons centralbank en plan: Bankerne ville tilbyde meget generøse vilkår – herunder en årlig rente på 15 procent eller endda 20 procent – til alle, der ville indbetale dollars. Men den eneste måde for bankerne at gøre godt på disse vilkår var ved at tilbagebetale de første indskydere med penge fra nye indskydere.

Selvfølgelig er der et navn på denne praksis: en Ponzi -ordning. “Når folk indså det, faldt alt sammen,” sagde Ben. “2019 var, da folk stoppede med at kunne få deres penge ud af bankerne.”

Officielt er valutakursen uændret. Men i dagligdagse transaktioner er værdien af ​​liraen styrtdykket med mere end 90 procent siden 2019. Den årlige inflationstakt har oversteget 100 procent i år. Det økonomiske output er faldet.

Allerede før krisen var Libanon et meget ulige land med en velhavende, politisk elite, der længe har beriget sig selv gennem korruption.

Billede

Kredit…Bryan Denton for The New York Times

Tre udviklinger siden 2019 har forværret situationen.

For det første forsøgte regeringen at skaffe penge ved at pålægge en skat på alle WhatsApp -opkald, som mange libanesiske familier bruger, fordi telefonopkald er så dyre. Skatten gjorde folk rasende-hvoraf mange så det som endnu et eksempel på regeringens pålagte ulighed-og foranledigede store og til tider voldelige protester. “Folk udenfor kiggede på landet og sagde: ‘Hvorfor skulle jeg involvere min virksomhed et sted som det?'”, Sagde Ben.

For det andet gjorde pandemien ondt i Libanons allerede sårbare økonomi. Turisme, der udgjorde 18 procent af Libanons præpandemiske økonomi, blev særligt hårdt ramt.

For det tredje dræbte mere end 200 mennesker en stor eksplosion ved havnen i Beirut, Libanons hovedstad, i august 2020 og ødelagde flere blomstrende kvarterer. “Mange mennesker havde ikke råd til at ordne deres hjem,” sagde Ben. (Dette Times -projekt tager dig inde i havnen og viser, hvordan korruption hjalp med at gøre eksplosionen mulig.)

Libanon dannede en ny regering sidste måned, for første gang siden eksplosionen. Statsministeren er Najib Mikati, en milliardær, der havde stillingen to tidligere gange siden 2005.

Den franske regering og andre udenforstående har presset den libanesiske regering til at vedtage reformer, men der er få beviser for, at den vil. Biden -administrationen, fokuseret på andre dele af verden, har valgt ikke at blive dybt involveret.

Mange libanesiske familier stoler for deres overlevelse på penge, der er overført fra familiemedlemmer, der bor i andre lande. “Det eneste, der holder mange mennesker flydende, er, at de fleste libanesiske familier har slægtninge et sted i udlandet,” sagde Ben.

For mere:

Billede

Kredit…Allison Zaucha for The New York Times
Billede

Kredit…Matthew Busch til The New York Times

Disse diagrammer – af Jessica Nordell og Yaryna Serkez – vise hvordan hverdagsseksisme gør ondt på kvinders karriere.

NFL er fuld af Jon Grudens, Atlanterhavet Jemele Hill skriver.

Blockbuster: En filminstruktør har endelig lavet en “Dune”, som fans vil elske.

Profil: Selma Blair vil have dig til at se hende leve med sclerose.

En klassiker fra Times: Hvilket lands sundhedssystem ville du vælge?

Levede levede: Myriam Sarachik undslap nazisterne, kæmpede for sexisme i fysikens verden og udførte banebrydende forskning om magnetisme. Hun døde 88.

For 50 år siden åbnede rockoperaen “Jesus Christ Superstar” – med musik af Andrew Lloyd Webber og tekster af Tim Rice – på Broadway. Uden for de udsolgte shows kaldte demonstranter musicalen blasfemisk.

Produktionen var en risiko. Den fortæller historien om de sidste syv dage af Jesu liv med øjnene af en af ​​hans disciple, Judas Iskariot. Som Lloyd Webber for nylig fortalte den britiske avis The Telegraph, betragtede producenterne det “historiens værste idé”Og ville ikke sætte det på scenen.

Nogle indledende reaktioner gentog denne frygt. Times -kritikeren Clive Barnes panorerede produktionen: “Det hele lignede snarere ens første øjekast af Empire State Building. Slet ikke uinteressant, men noget overraskende og af minimal kunstnerisk værdi. ”

I sidste ende vandt showet publikum. En forestilling, der giftede sig med rock og musikteater, banede musicalen vejen for shows som “Les Misérables” og “The Phantom of the Opera”, Sarah Bahr skriver i The Times. – Claire Moses, en morgenforfatter

Billede

Kredit…Sarah Anne Ward for The New York Times

Du kan enten lide Manhattan muslingekød eller det gør du ikke. (James Beard kaldte det “forfærdeligt”.)

Det 22-årige musiker Joy Crookes sjælfuldt, introspektivt debutalbum, “Skin.” Lyt til et nummer.

Jane Goodall deler bøgerne på hendes natbord. “Der var intet tv, da jeg var barn,” sagde hun. ”Jeg lærte af bøger – og naturen. Læge Dolittle og Tarzan fik mig til at drømme om at leve med dyr i Afrika. ”

Værterne kommenterede William Shatners tur til kanten af ​​rummet.

Billede

Pangrammet fra gårsdagens Spelling Bee var forfremmelse. Her er dagens puslespil – eller du kan spille online.

Her er dagens Mini Krydsord, og en anelse: Alvorligt imponeret (fem bogstaver).

Hvis du er i humør til at spille mere, skal du finde alle vores spil her.


Tak fordi du tilbragte en del af din morgen med The Times. Vi ses i morgen. – David

PS “Jeg er glad for, at folk fra andre nationer er bekymrede over vores problemer her,” sagde Martin Luther King Jr., efter at have vundet Nobels fredspris 57 år siden i dag.

Her er dagens print forside.

The Daily”Handler om Rikers Island. “Popcast”Husker musikere tabt for Covid.

Claire Moses, Ian Prasad Philbrick og Ashley Wu bidrog til The Morning. Du kan nå holdet på themorning@nytimes.com.

Tilmeld dig her for at få dette nyhedsbrev i din indbakke.Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *