Mexico City erstatter en statue af Columbus med en af ​​en indfødt kvinde


MEXICO CITY – Statuer af Columbus væltes over Amerika, midt i voldsomme debatter om regionens arv efter europæisk erobring og kolonialisme.

Få har været mere omstridte end udskiftningen af ​​et monument i hjertet af Mexicos hovedstad, der har berørt nogle af de mest intense tvister i landets nuværende politik, herunder ikke bare race og historie, men også køn.

Efter langvarig debat meddelte borgmester Claudia Sheinbaum tirsdag, at Columbus-statuen, der engang kiggede ned på Mexico Citys hovedboulevard, vil blive erstattet med en præ-kolonial indfødt figur-især en kvinde.

Den nye statue blev annonceret forud for fru Sheinbaums forventede valg til præsident i 2024 og ses i vid udstrækning som et forsøg fra borgmesteren, der er den første kvinde, der blev valgt til at lede Nordamerikas største by, for at tage fat på – eller udnytte – de kulturelle spændinger, der griber land, herunder kvinders voksende modstand mod en mandsdomineret kultur.

Billede

Kredit…Gustavo Graf Maldonado/Reuters

Den nye statue “repræsenterer kvindernes kamp, ​​især de oprindelige, i mexicansk historie,” sagde hun på et pressemøde, der annoncerede beslutningen på årsdagen for Columbus ‘første ankomst til Amerika. “Det er en historie om klassisme, om racisme, der kommer fra kolonien.”

Mexicos præsident, Andrés Manuel López Obrador, er gået længere end sine forgængere ved at fordømme kolonialismens historie, fejre den indfødte kultur og præsentere sig selv som de fattiges forsvarer mod landets konservative opposition og for det meste europæisk nedstamningselite.

Han iscenesatte udførlige mindesmærker i år for at markere de 500 år siden, at aztekernes hovedstad Tenochtitlan, der ligger i dagens Mexico City, faldt for spanske angribere. Han turnerede landet i de seneste måneder for at undskylde over for indfødte samfund for koloniale grusomheder og har krævet lignende forsoning fra den spanske regering.

Men hr. López Obrador har vist betydeligt mindre følsomhed over for Mexicos voksende feministiske bevægelse.

I de senere år har mexicanske kvinder i stigende grad taget på gaden for at kræve regeringens handlinger mod en af ​​Latinamerikas højeste vold i hjemmet. Mindst 10 kvinder og piger blev i gennemsnit myrdet i Mexico hver dag sidste år, ifølge officielle tal fra regeringen, og de fleste forbrydelser forbliver ustraffet.

Billede

Kredit…Pedro Pardo/Agence France-Presse-Getty Images

Tidligere på året viste tusinder af kvinder sig at protestere i Mexico City og angreb voldene uden for præsidentboligen med flagermus og slagbrænder. Feministiske demonstranter har også angrebet kolonistatuer og set dem som symboler på Mexicos mandlige hegemoni.

Hr. López Obrador har minimeret disse protester og gik så langt som at kalde dem et oppositionelt trick for at destabilisere hans regering. I sidste måned hævdede han, at den feministiske bevægelse i Mexico først blev skabt, efter at han tiltrådte i 2018.

“De var kun blevet konservative feminister for kun at påvirke os, kun til dette formål,” sagde han og henvendte feministerne til et ord, han ofte bruger til at spotte sine politiske modstandere.

Hans nedsættende bemærkninger har udgjort en politisk udfordring for hans protegé og mulige efterfølger, fru Sheinbaum, der har forsøgt at positionere sig som leder af en mere progressiv, yngre fløj af præsidentens venstreorienterede Morena-parti.

Hun har også tiltrukket kritik fra de feministiske organisationer ved at fordømme voldelige angreb på offentlige bygninger i 2019.

“Vold bekæmpes ikke med vold,” sagde hun dengang.

Bronzestatuen af ​​Columbus, opført i 1877 oven på en piedestal på en trafikø, var tidligere blevet ødelagt af demonstranter, og embedsmænd tog den ned sidste år, blandt trusler om yderligere skade.

Billede

Kredit…Hector Vivas/Getty Images

I stedet vil der være en kopi af en stenudskæring ved navn “The Young Lady of Amajac”, som blev opdaget i januar i den østlige del af Veracruz og stammer fra omkring tidspunktet for Columbus rejser, for mere end 550 år siden. Den nye figur vil blive cirka 20 fod høj, tre gange højden af ​​originalen, nu placeret i National Museum of Archaeology i Mexico City.

Valget af en statue af en kvinde til at erstatte Columbus kan appellere til feminister, samtidig med at den støtter den indfødte retorik af hr. López Obrador, sagde Valeria Moy, direktør for Center for Public Policy Research, en mexicansk tænketank.

“Hun forsøger at tilfredsstille alle, især hendes præsident,” sagde fru Moy. “Fra et politisk synspunkt virker statuevalget som en god beslutning.”

Men ikke alle var tilfredse på begge sider af kulturskellet.

“De fokuserer på statuen uden at fokusere på rettighederne for kvinder, der er i live,” sagde Fatima Gamboa, en aktivist hos Indigenous Lawyer Network, en mexicansk fortalergruppe.

Fru Gamboa, medlem af Maya’s oprindelige folk, sagde, at en gestus, der fejrer Mexicos oprindelige arv, ikke bidrager meget til at forbedre de usikre socioøkonomiske forhold og diskrimination, der stadig lider af mange oprindelige kvinder.

En konservativ tidligere præsident i Mexico, Felipe Calderón, sagde, at monumentet til Columbus var et værdifuldt stykke af Mexicos kunstneriske og historiske arv og var uenig i, at det blev erstattet.

“At fjerne det, at lemlæste det, er en forbrydelse,” skrev han på Twitter i sidste måned, da Mexico Citys regering først meddelte planer om at erstatte det med et indfødt symbol. “De stjæler det fra Mexico City, dets indbyggere og alle mexicanere.”Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *