Hvad ligger bag energikrisen i Storbritannien og Europa


Ligesom økonomier syntes at vende tilbage til noget som normalt, har en energiknald ramt Storbritannien, resten af ​​Europa og store dele af verden.

Naturgas, hovedfokus for denne pressning, er afgørende for produktion af elektricitet, drift af fabrikker og opvarmning af boliger. Det ses også af nogle som et overgangsbrændstof væk fra stærkt forurenende kul.

Priserne på naturgas er steget cirka seksdoblet til rekordniveauer. Stigningen betyder, at engrosprisen på elektricitet har nået stratosfæriske niveauer, hvilket skaber overskrifter i hele Europa, da forbrugere, der er ramt af pandemien, nu er ramt af store stigninger i deres energiregninger i hjemmet. Disse høje omkostninger undergraver også økonomien i virksomheder, der fremstiller gødning, stål, glas og andre materialer, der kræver meget elektricitet.

Storbritannien, hvis elsystem er stærkt afhængig af gas, tager nogle af de hårdeste slag og skaber store hovedpine for premierminister Boris Johnsons regering.

Mr. Johnson er allerede blevet presset til at støtte en gødningsfabrik og er presset til at gøre mere for at forhindre fabrikslukninger og tab af job. Han har også indbragt militærchauffører i et forsøg på at lette en mangel på benzin, hvilket har forårsaget linjer på tankstationer.

Gasspidsen laver også geopolitiske bølger. Rusland, Europas største gasleverandør, får skylden for at manipulere priserne. USA har på sin side advaret Moskva om ikke at forsøge at udnytte gaskrisen til sine egne formål. Knivspidsen kunne åbne vejen for mere eksport af flydende naturgas fra skiferboringer i USA.

Her er et kig på energispørgsmål, der rokker Storbritannien og Europa.

Efterspørgslen efter energi er sprunget i takt med, at verdensøkonomien er vågnet igen fra lukninger forårsaget af pandemien. Det pludselige behov for naturgas overraskede energiindustrien, og priserne skød op. Vinterens tilgang, den store sæson for gasforbrug, har løftet priserne yderligere, da lande i Asien, Europa og Nordamerika overbød hinanden for at sikre, at de har brændstof til at holde varmen.

Kina, verdens største gasimportør, snapper gas op til brændstofkraftværker og reducerer CO2 -udledningen. Kinas aggressive indkøb trækker gas væk fra Europa på et tidspunkt, hvor leverancer fra Rusland, en vigtig leverandør, har været skuffende.

Europæiske lande fylder normalt op på gas om sommeren, når priserne er relativt billige. Ikke i år. De europæiske lagerniveauer er lave, hvilket gør markederne så rystede, at der har været nogle af de vildeste svingninger i gaspriser, som forhandlere nogensinde har set.

Billede

Kredit…Odd Andersen/Agence France-Presse-Getty Images

Nej. Mange faktorer har bidraget. Men markederne holder meget øje med den største leverandør til Europa, og analytikere siger, at Ruslands nylige signaler om, at det vil holde et fast greb om gasstrømme til Europa, har spillet en stor rolle i de seneste pristigninger.

“Mange af dem er blevet udløst af ting, som russerne effektivt har gjort,” sagde Trevor Sikorski, chef for gas hos Energy Aspects, et forskningsfirma.

Formand Vladimir V. Putin i Rusland forsøger at bruge energikrisen til sine egne formål. På onsdag han sagde, at gasknusningen ville lette så snart europæiske tilsynsmyndigheder godkendte Nord Stream 2, den politisk fyldte gasledning, der løber under vandet fra Rusland til Tyskland. Når rørledningen er i drift, vil den sandsynligvis styrke grebet fra Gazprom, det russiske gasselskab, på de europæiske markeder.

På den anden side tvivler nogle analytikere på, at problemet ville blive løst, så snart EU og Tyskland skriver under på den nye pipeline. Rusland står sandsynligvis over for en krise i sit eget, ifølge Henning Gloystein, direktør for Eurasia Group, et politisk forskningsfirma. Som en del af en aftale med organisationen for olieeksportlande om at styrke markederne under pandemien blev russiske virksomheder beordret til at reducere olieproduktionen, og som følge heraf blev deres gasproduktion også indskrænket og har været langsom til at komme sig.

Billede

Kredit…Suzie Howell for The New York Times

Storbritannien betaler en pris for en kombination af succeser og fiaskoer. Landet har i høj grad udfaset kul til elproduktion og opbygget kapacitet inden for vedvarende energi, især havvind. Disse tiltag reducerer drivhusgasemissioner og hjælper med at bremse den globale opvarmning.

Men skodder kulværker mens landets aldrende atomkraftværker gradvist er lukning har gjort Storbritannien afhængig af gas til omkring 40 procent af landets elektricitet, langt mere end noget andet brændstof. (I Frankrig leverer atomkraftværker derimod omkring 70 procent af elektriciteten.) Det har ikke hjulpet, at brisen, der spinder Storbritanniens vindmøller, som i gennemsnit genererer omkring 20 procent af landets strøm, har været usædvanligt svag i de seneste måneder .

“Den succes i klimapolitikken vender tilbage,” sagde Gloystein.

Storbritannien er endnu ikke langt nok i sit skift til ren energi for at slippe for svirene i verdens gaspriser.

“Vi har ikke i øjeblikket rigtig nok vedvarende energi til virkelig at slå igennem,” sagde Martin Young, en kraftanalytiker hos Investec, et værdipapirfirma. “Gas bestemmer typisk prisen.” Storbritanniens høje skatter på CO2 -emissioner øger også omkostningerne til elektricitet, sagde han.

EN brand, der slog et stort kabel ud at bringe elektrisk strøm fra Frankrig tilføjet til problemer. Og i modsætning til andre europæiske lande har Storbritannien ikke investeret i gaslagringsfaciliteter, men tillader i stedet en større sådan facilitet at lukke i 2017.

Den skyhøje engrospris på elektricitet sendes videre til husejere, strækker budgetter og tvinger regeringer til at gribe ind. I Spanien sagde regeringen for nylig faktisk, at det ville tage overskud, der er opnået ved elproduktion fra vind og sol, for at kompensere forbrugerne for høje gaspriser.

Omkring 15 millioner britiske husstande blev for nylig ramt af energiprisstigninger i intervallet 12 procent under et regeringsprogram til at begrænse store spring i rater. De begrænsede satser gennemgås hvert halve år; den næste anmeldelse, i april, forventes bredt at resultere i et større spring.

Et andet problem, som boligejerne står over for: Mange elleverandører, der tilbød kunderne billige tilbud, har ikke kunnet opfylde deres forpligtelser til nuværende priser. Mange af disse relativt små virksomheder er kollapset i de seneste uger, og regnskaberne for deres anslåede 1,7 millioner kunder auktioneres ud til stærkere virksomheder. Ingen vil miste strøm på grund af disse forretningsmæssige fiaskoer, men i sidste ende vil disse kunder betale højere satser, og de virksomheder, der tager på kunderne, vil være i stand til at videregive ekstraudgifter til regningsbetalere.

Virksomheder, der bruger meget energi, kræver, at den britiske regering yder en form for bistand til at betale deres skyrocketing regninger, men det er stadig uklart, hvordan ministre vil reagere.

UK Steel, en handelskoncern, sagde, at månedlige engrospriser på elkraft steg til 200 pund ($ 273) per megawattime i september, cirka fire gange det, branchen anser for normalt og næsten fordobler engrosprisen i Tyskland og Frankrig.

Efter at have lånt stærkt for at finansiere perioder og andre programmer til dæmpning af virkningen af ​​pandemien, er regeringen tilbageholdende med at bruge mere.

For nylig blev regeringen dog enige om midlertidigt at subsidiere driften af ​​et gødningsanlæg. Fabrikkens forælder, CF Industries, havde lukket fabrikken på grund af høje energiomkostninger, men den kuldioxid, den producerede som et biprodukt, var afgørende for fødevareindustrien.

Regeringen forbereder angiveligt at annoncere et lavrentelåneprogram til de hårdest ramte virksomheder, men det er usandsynligt at berolige ledere, der også søger lettelse fra Storbritanniens skatter på CO2-emissioner.

Billede

Kredit…Mary Turner for The New York Times

Lange linjer på tankstationer i Storbritannien i sidste måned skyldtes ikke mangel på brændstof, men mangel på lastbilchauffører til at levere brændstoffet. Dels fordi mange europæiske chauffører er vendt hjem fra Storbritannien på grund af Brexit, er der ikke nok af dem til at holde tankstationer fyldt.

Problemet faldt i sne, da nyhedsrapporter om lange køer på tankstationer fik panik til at købe.

I de seneste uger problemet er aftaget.

Det kan være et stykke tid, ikke ulig de forsyningskædeproblemer, der fortsat trækker på levering af varer. Virksomhedsledere bemærker, at disse prisstigninger sker i efteråret, ikke om vinteren, når efterspørgslen efter gas øger, og derfor formoder de, at krisen kan forværres. Meget afhænger af vejret. En ændring i Ruslands tilgang kan hjælpe.

Men analytikere siger, at Storbritannien kan være den største europæiske økonomi, der har størst risiko for ikke at have nok energi til at drive sin økonomi. “Skulle dette ske, vil regeringen sandsynligvis forlange fabrikker for at reducere produktionen” for at sikre husholdningens forsyning af gas, skrev Gloystein i en note til kunderne.Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *