Indiens Covid -vaccinkampagne rammer 1 milliard doser


Indien fejrede torsdag at have administreret en milliard doser af Covid -vaccine og trak på lokal produktionskapacitet for at vende ødelæggende tidlige snubler i sit pandemiske svar.

Alligevel har landet et stykke vej til at vaccinere sin befolkning fuldstændigt: Kun 30 procent af de 900 millioner mennesker, der er berettiget til vaccination i Indien, har modtaget to doser.

Det var en vending i et vaccinationsdrev, der startede langsomt, da Indiens regeringsparti prioriterede valg og indtog en slap holdning til at tackle virussen, fortsatte med at holde overfyldte politiske stævner og tillod religiøse festivaler at finde sted, selvom sager steg .

“Taknemmelighed til vores læger, sygeplejersker og alle dem, der arbejdede for at opnå denne bedrift,” sagde premierminister Narendra Modi på Twitter. Mere end 70 procent af voksne har modtaget mindst en dosis vaccine, ifølge regeringens tal. Indien administrerer anden dosis 12 til 16 uger efter den første.

Mere end 450.000 mennesker er døde af Covid i Indien, ifølge regeringsdata, som mange eksperter siger bagatelliserer den sande vejafgift i høj grad. Indiens anden bølge tidligere på året førte til mangel på lægehjælp, ilt og hospitalssenge.

Men den værste af pandemien ser ud til at være forbi, hvor Indien rapporterer omkring 15.000 nye tilfælde dagligt, ned fra et registreret højdepunkt på mere end 400.000.

Mens andre lande har kæmpet for at sikre nok doser for at vaccinere deres befolkninger blev Indiens gigantiske vaccinationsdrev muliggjort af indenlandsk produktionskapacitet. Det Serum Institute of India, verdens største vaccineproducent, har leveret mere end 80 procent af de doser, der administreres i landet.

Efterspørgslen efter vacciner i Indien efter den ødelæggende anden bølge var sådan, at Serum Institute faldt på sin forpligtelser til at levere vacciner til fattigere nationer. Men da Indiens situation stabiliseres, er vaccineeksporten fra Indien – set som afgørende for den globale indsats – langsomt genoptaget.

Pandemiens vejafgift på Indiens allerede aftagende økonomi vil dog tage år at vende. Turistindustrien oplever noget udsættelse, da Indien i sidste uge gradvist begyndte at byde udenlandske besøgende velkommen efter næsten to år. I den indledende fase er det kun tilladt fuldt vaccinerede turister på charterfly, inden landet åbner op for andre turister i næste måned.

Dr. K. Srinath Reddy, formanden for Public Health Foundation of India, sagde, at landet nu kunne håbe på at undgå en alvorlig tredje bølge, medmindre en farlig ny variant dukkede op.

”I øjeblikket ser det ud til, at selvom vaccinationsdoserne er et godt vartegn, bør vi fortsætte vores forsigtighed med at sikre, at folk observerer Covid-passende adfærd, især med masker og ikke har superspredende begivenheder, før vi faktisk når et meget højere vaccinationsniveau, ”sagde han.

Kilde link