Obligationsmarkedet siger, at inflationen vil vare. Du bør lytte.


Næsten alle – købere af brugte biler, lejere, boligejere med store varmeregninger og aktiemarkedsinvestorer – har ærgret sig over stigende priser på det seneste. Men på trods af nogle af de hurtigste kursstigninger i årtier, har investorer på statsobligationsmarkedet, som er skarpt indstillet på inflation, været faste i deres tro på, at det var et midlertidigt fænomen.

Det ændrer sig nu.

Et centralt mål for obligationsmarkedets forventninger til inflationen over de næste fem år – kendt som et break even – steg til et nyt højdepunkt og toppede kortvarigt 3 procent fredag. Det betød, at investorerne forventede, at inflationen i gennemsnit ville være omkring 3 procent om året i de næste fem år, langt højere end noget tidspunkt i tiåret før pandemien ramte. Målinger af inflationsforventninger over længere perioder, såsom over de næste 10 år, steg også til flerårige højder.

Forventningerne til obligationsinvestorer betyder noget, fordi embedsmænd i Federal Reserve – som er ansvarlige for at styre inflationen – ser signalerne fra obligationsmarkedet, når de beslutter, hvornår de skal hæve renten. Højere kurser har en tendens til at bremse inflationen – men de kan også svække aktiekurser og bremse ansættelsen.

De sætter store værdier i inflationsforventningerne,” sagde Steven Friedman, en senior makroøkonom hos pengeforvaltningsfirmaet MacKay Shields, som engang var markedsanalytiker hos Federal Reserve Bank of New York. Hvordan investorer positionerer sig, har indflydelse på, hvordan Feds politiske beslutningstagere tænker, sagde han, fordi “dem, der fremsætter deres meninger, har hud med i spillet.”

Mens Fed-formand Jerome H. Powell og andre centralbankembedsmænd har brugt måneder på at sige, at højere inflation var et “forbigående” resultat af pandemi-drevne forsyningskædeproblemer, har der på det seneste været god grund til at tro, at prisstigninger kunne være en mere varig bekymring. Forbrugerprisindekset for september, udgivet i sidste uge, viste, at priserne steg 5,4 procent fra året før – og lidt hurtigere end de voksede i august.

Men analytikere siger, at den afgørende bekymring for investorer på obligationsmarkedet var, at priserne, der tilsyneladende ikke var relateret til pandemien, også begyndte at bevæge sig højere. Fremst blandt dem var den månedlige husleje, som har en tendens til at stige i lange stræk, når de begynder at bevæge sig opad. Huslejen steg 0,5 procent mellem august og september, den hurtigste stigning i omkring 20 år.

“Markedet så dette som et bevis på, at stigningen i inflationen ikke vil være så forbigående, som Fed havde håbet,” sagde John Briggs, en obligationsmarkedsstrateg hos NatWest Markets i Stamford, Conn.

Energipriserne steg også 25 procent i sidste måned, drevet af kraftige stigninger i benzin- og brændselsolieomkostningerne. Stigende råoliepriser er bag stigningen, og der er ikke meget, der tyder på, at dette pres forsvinder snart. Benchmark amerikanske råoliepriser fortsætter med at presse op og steg 11 procent alene i oktober og steg omkring 70 procent for året.

Og samtidig fortsætter Covid-relaterede produktionsproblemer, såsom stop-and-go-gendannelse af bilproduktion, med at holde andre priser forhøjede. I sidste uge udkom en rapport om engrospriserne på brugte biler, som er blevet en nøje overvåget indikator for inflation på Wall Street, viste, at de priser, som forhandlere betaler for at lagre deres partier, steg igen. Disse priser vil filtrere igennem til forbrugerne og højst sandsynligt holde brugte biler høje i flere måneder.

Alle disse faktorer har fået investorerne til at opkøbe inflationsbeskyttede statsobligationer, hvis betalinger stiger for at holde trit med inflationen, og sælger almindelige vaniljestatsobligationer.

Forskellen mellem renterne på disse to typer obligationer kaldes break-even, og det giver noget af et estimat af, hvad de, der investerer i markedet for statsobligationer på mere end 20 billioner dollar, tror, ​​vil ske med priserne.

Deres mening betyder meget. I årtier har Federal Reserves beslutninger om, hvad de skal gøre med renter og pengepolitik, været stærkt påvirket af ideen om, at inflation er lige så meget en psykologisk som en økonomisk proces. Forventninger om stigende inflation kan blive en slags selvopfyldende profeti, så Fed har været tilbøjelig til at hæve renten eller på anden måde stramme pengepolitikken, når den offentlige mening forventer højere priser.

Mange analytikere forventer, at Fed vil reagere på samme måde denne gang – selvom en rentestigning ikke ville være det første skridt.

Før det kunne ske, ville Fed afslutte de ekstraordinære skridt, den tog for at afbøde økonomien fra den værste pandemi. Den proces forventes i vid udstrækning at starte på Feds møde i næste uge, hvor dens centrale pengepolitiske komité sandsynligvis vil begynde at reducere obligationskøbsprogrammer, der har pumpet 120 milliarder dollars ind på de finansielle markeder hver måned siden pandemien ramte. Præcis hvor hurtigt Fed ville nedtrappe dette program er ikke klart, men investorer ser nu ud til at satse på, at det kan blive elimineret i midten af ​​næste år.

I de seneste dage er de markedsbaserede odds for en rentestigning på Feds møde i juni 2022 steget til omkring 60 procent ifølge data fra CME. Det var omkring 15 procent i starten af ​​måneden.

Investorer følger nøje med i Feds tiltag. Obligationskøbsprogrammerne og de lave renter har været en stor fordel for aktiemarkedet; S&P 500 er steget mere end 100 procent siden de startede, inklusive en stigning på omkring 22 procent i år.

Men nogle på Wall Street mener, at markederne kunne acceptere et metodisk skift fra Fed om renter, især hvis det betyder at holde inflationen i skak.

”Jeg har en opfattelse af, at så længe man bevæger sig væk fra nødsituationer på en bevidst måde, vil markederne faktisk kunne lide det, og væksten kan fortsættesagde Rick Rieder, leder af det globale allokeringsinvesteringsteam hos pengeforvaltningsfirmaet BlackRock.Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *