Den amerikanske økonomi blomstrer. Hvorfor har amerikanere det dårligt?


Med de sædvanlige foranstaltninger har den amerikanske økonomi boomet i år. Beskæftigelsen er steget med mere end fem mio siden januar; -en rekordnummer af amerikanerne siger, at dette er et godt tidspunkt at finde et kvalitetsjob, en følelse afspejlet i et hidtil uset antal arbejderes vilje til at Afslut (ja, høje afbrydelsesrater er et godt tegn).

Alligevel er amerikanerne, eller siger de er, pessimistiske over for den økonomiske situation. For eksempel, her er den meget citerede Michigan indeks af forbrugernes stemning, som er faldet til et niveau, der ikke er set siden dybet af den pandemiske krise:

Billede

Kredit…University of Michigan

Hvordan kan folk have det så dårligt med en tilsyneladende god økonomi?

Et svar er, at amerikanerne er kede af det inflation og forstyrrede forsyningskæder. Og det er helt sikkert rigtigt. Men jeg vil foreslå, at det kun er en del af historien – at når du spørger folk om økonomiens tilstand, afspejler deres svar ikke nødvendigvis deres faktiske oplevelse. I stedet reagerer de ud fra, hvad de forestiller sig, der sker med andre mennesker, en opfattelse, der kan formes af nyhedsreportager og deres egne politiske holdninger.

Det vil sige, jeg foreslår, at offentlige synspunkter om økonomien er lidt ligesom offentlige syn på kriminalitet, som mange mennesker sagde var stigende selv når den støt faldt.

OK, jeg vil ikke gå hele Phil Gramm her. For dem, der ikke forstår referencen, var Gramm, en tidligere kongresmedlem, rådgiver for John McCain under præsidentkampagnen i 2008, og han lavede bølger ved at afvise bekymringer om økonomien. Vi var, insisterede han, kun i et “mental recession” og var blevet en ”nation af klynker”.

Så for ordens skyld er inflationen faktisk høj efter de seneste standarder, og forsyningskædeproblemer er reelle, selvom de ofte overvurderes. (Forhandlere er ansættelser rasende for feriesæsonen, hvilket tyder på, at de forventer at have masser at sælge.)

Alligevel, når du ser på forbrugerundersøgelser, finder du, at svarene på spørgsmålet “Hvordan går det med økonomien?” ikke nødvendigvis spore med svar på spørgsmålet “Hvordan er det du laver?”

Her er, hvad Michigan-undersøgelsen fandt, da den bad folk om at sammenligne deres nuværende økonomiske situation med deres situation for fem år siden; tal større end 100 betyder forbedring. Det tal er faldet en smule siden begyndelsen af ​​dette år, men det er stadig ret højt – faktisk lige så højt som gennemsnittet for 2019, hvor Trump-administrationen pralede nonstop af økonomien:

Billede

Kredit…University of Michigan

Andre undersøgelser finder lignende resultater. For eksempel, Langer Research Associates opdeler sit forbrugertillidsindeks i komponenter; tallet for “personlig økonomi” er langt højere end tallet for “national økonomi”:

Billede

Kredit…Langer Research Associates

Så amerikanerne har det ret godt med deres egen økonomiske situation, selvom de lovligt er plaget af inflation; deres nedslåede økonomiske vurdering involverer en tro på, at der sker dårlige ting med andre mennesker. Hvor kommer den tro fra?

Til en vis grad kan offentlighedens opfattelse have været formet af udbredt mediedækning af foreløbige økonomiske rapporter, der antydede en kæmpende økonomi. Efter revisioner ser dataene meget bedre ud – mest bemærkelsesværdigt fik bløde foreløbige beskæftigelsestal for august og september mange overskrifter, mens det er et godt bud, som få amerikanere er klar over senere revisioner som tilføjede mere end 200.000 arbejdspladser.

Og nogle nyhedsorganisationer har gjort alt, hvad de kan, for at formidle indtrykket af en urolig økonomi, uanset virkeligheden. Som jeg foreslog, mens forsyningskædeproblemer er reelle, er deres indvirkning ofte overvurderet; tomme hylder er faktisk ret sjældne. Det er formentlig grunden til, at Fox News og Newsmax har kørt segmenter om Biden-økonomien billeder af tomme hylder der blev taget sidste år eller i andre lande.

Hvilket bringer mig til virkningerne af partiskhed. Republikanere og demokrater deler den samme økonomi, men deres svar på undersøgelser om økonomiens tilstand er meget forskellige. Efter Donald Trumps stadig ikke-erkendte valgnederlag, blev republikanerne enormt mere negative på økonomien, mens demokraterne blev noget mere positive:

Billede

Kredit…University of Michigan

Så hvorfor har amerikanerne det dårligt med en tilsyneladende blomstrende økonomi? Inflation og mangel på nogle varer er reelle problemer, men meget af den økonomiske utilfredshed ser ud til at være baseret på nyhedsrapporter og partipolitiske holdninger, det vil sige, at den er afbrudt fra personlig erfaring.

Dette har vigtige implikationer blandt andet for den økonomiske politiks politik. Økonomien vil sandsynligvis blive betydeligt bedre i de kommende måneder, efterhånden som pandemien aftager, og snerren i forsyningskæden bliver fungerede. Men der er ingen garanti for, at den amerikanske offentlighed overhovedet vil bemærke disse gevinster. Hvis Biden-administrationen ønsker at vende opfattelser, vil en objektivt god økonomi ikke være nok; de gode nyheder skal sælges, hårdt.


Malke inflation med tvivlsomme tal.

Svage led i forsyningskæden.

Hvordan Richard Nixon håndteret politisk skadelig inflation.

Præsidenten kontrollerer ikke prisen på benzin.


Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *