Affald fra test af russiske antisatellitvåben-astronauter til ly


Rusland udførte en antisatellitmissiltest i mandags og udslettede en af ​​sine egne satellitter i kredsløb. Testen skabte en enorm sky af snavs, der fortsætter med at kredse om Jorden, og noget af materialet truede faretruende tæt på den internationale rumstation, hvilket tvang astronauter til at søge ly i timevis i et par rumfartøjer, der var i stand til at returnere dem til Jorden.

Udenrigsminister Antony J. Blinken beskrev i en erklæring mandag missilangrebet som “hensynsløst udført”.

“Testen har indtil videre genereret over 1.500 stykker sporbart orbitalt affald og vil sandsynligvis generere hundredtusindvis af stykker mindre orbitalt affald,” tilføjede han. Den amerikanske rumkommando sagde i en erklæring, at “affaldet vil forblive i kredsløb i årevis og potentielt i årtier, hvilket udgør en betydelig risiko for besætningen på den internationale rumstation og andre menneskelige rumflyvningsaktiviteter.”

“Det er ynkeligt, at russerne ville gøre dette,” sagde Bill Nelson, NASAs administrator, i et interview. Han sagde, at NASA-embedsmænd har talt med Ruslands rumagentur, Roscosmos, om antisatellittesten. Mr. Nelson sagde, at NASA-embedsmanden, der fører tilsyn med rumstationen, Joel Montalbano, samt NASAs tredjehøjest rangerende embedsmand, Bob Cabana, er i Moskva og planlægger at diskutere testen med deres russiske kolleger i morgen.

Mr. Nelson bemærkede også, at hændelsen truede tre astronauter nu ombord på Kinas Tiangong rumstation.

Russiske militærembedsmænd svarede ikke på anmodninger om kommentarer om våbentesten. Men det skete på et tidspunkt, hvor militære spændinger mellem Rusland og USA er vokset. Sidste onsdag sagde udenrigsministeriet, at Rusland var ved at opbygge tropper på grænsen til Ukraine. Mr. Blinken sagde, at aggressive handlinger ved grænsen “ville være til stor bekymring for USA.”

NASA og Roscosmos, som i fællesskab styrer rumstationen og beskytter astronauterne indenfor, er stort set blevet isoleret fra de militære spændinger mellem Washington og Moskva. Men de to geopolitiske sfærer stødte sammen efter mandagens våbentest.

Nelson sagde, at han havde “grund til at tro”, at Roscosmos embedsmænd ikke var klar over, at Ruslands forsvarsministerium havde planlagt at affyre et antisatellitmissil.

“Og havde nogen af ​​dem kendt til det, skulle de have opdraget Kain på grund af truslerne mod astronauterne og kosmonauterne på rumstationen,” sagde han.

Russiske myndigheder indgav mandag luftrumsmeddelelser, hvor de advarede fly om at undgå Plesetsk-opsendelsesstedet omkring 650 miles nord for Moskva. Det er samme sted hvor et tidligere russisk antisatellitmissil løftet af i december 2020, selvom den test ikke ramte noget mål. Meddelelserne i mandags indikerede, at en opsendelse skulle finde sted tidligt mandag morgen, omkring samme tid som en gammel russisk overvågningssatellit var klar til at passere over området.

Missilet ramte satellitten, kaldet Cosmos 1408, og blæste den i stykker.

På nogenlunde samme tidspunkt blev NASA-astronauter på rumstationen brat vækket af en missionskontrolembedsmand i Houston, som instruerede astronauterne i at søge ly i deres rumfartøj.

“Hej Mark, godmorgen, undskyld det tidlige opkald,” sagde en NASA-embedsmand i Houston, da han talte til Mark Vande Hei, en af ​​fire NASA-astronauter, der i øjeblikket er på rumstationen. “Vi blev for nylig informeret om et satellitopbrud og har brug for at få jer til at begynde at gennemgå proceduren til sikker havn.”

Under mandagens begivenhed lukkede astronauter forskellige luger mellem rum på stationen og gik om bord på rumfartøjer, der var forankret i den orbitale forpost, der kunne returnere dem til Jorden i tilfælde af en ulykke. Der er i øjeblikket to rumfartøjer – en SpaceX Crew Dragon-kapsel og en russisk Soyuz-kapsel – der er i stand til at komme ind i Jordens atmosfære og transportere besætninger til overfladen.

Raja Chari, chefen for en NASA-mission, der bragte fire astronauter til rumstationen i sidste uge, gik ombord på Crew Dragon-rumfartøjet og tændte for det, hvis det skulle løsnes.

Astronauterne forblev i kapslerne i omkring to timer, fra kort før kl. 02.00 til omkring kl. 4.00. Kort efter rapporterne om testen dukkede op, sagde Roscosmos, at rumstationen var “i den grønne zone” og sikker fra det, den beskrev som “den objekt.” En talsmand for agenturet afviste at uddybe og henviste til Ruslands forsvarsministerium.

Antisatellittests afføder skyer af affald, der kan forblive i rummet i årtier. Ruslands angreb i mandags skabte det største nye felt af rumskrot siden 2007, da Kina affyrede et missil mod en af ​​sine gamle vejrsatellitter. Denne våbentest skabte en sværm på omkring 2.300 stykker affald.

USA gennemførte sin egen våbentest i 2008, som skabte en orbital sky på omkring 400 stykker. An Indisk våbentest i 2019 tilbage omkring lige så mange stykker affald som den amerikanske test i 2008.

NASA-administratoren på det tidspunkt, Jim Bridenstine, sagde, at den indiske test satte rumstationen i fare. Og netop i sidste uge blev NASA og russiske embedsmænd tvunget til at flytte den internationale rumstations position i kredsløb til undvige et stykke affald fra den kinesiske test i 2007.

Men våbentest er ikke den eneste kilde til affald i rummet. Aldrende satellitter der ikke er ordentligt fjernet fra kredsløbet, er blevet tilføjet verdens rumskraldslidelser. Eksperter bekymrer sig også om risici fra private virksomheder, hvoraf mange er baseret i USA, der planlægger at lancere tusindvis af satellitter der ville sende højhastighedsinternettjeneste ned til jorden.

Amerikanske militærembedsmænd har øget deres fodaftryk i rummet i de seneste år, efterhånden som konkurrencen i lavt kredsløb om Jorden opbygges mellem Washington, Rusland og Kina, herunder ved at skabe den amerikanske rumstyrke som en separat gren af ​​de væbnede styrker. Pentagon har længe kritiseret Rusland over dets rumaktiviteter, som har inkluderet at flytte satellitter for tæt på amerikanske spionsatellitter og opsendelse af satellitter, der uden varsel udklækker mindre, manøvredygtige rumfartøjer.

“Ruslands test af antisatellitvåben med direkte opstigning viser klart, at Rusland fortsætter med at forfølge rumvåbensystemer, der underminerer strategisk stabilitet og udgør en trussel mod alle nationer,” sagde James Dickinson, chef for US Space Command, i en erklæring.

Nogle af astronauterne ombord på rumstationen så ud til at tage dagens begivenheder i opløbet. Mr. Vande Hei, som har været i kredsløb siden april, takkede NASAs missionskontrol i Houston “for en skør, men velkoordineret dag”, efter at besætningerne forlod deres redningsbåde.

“Det var bestemt en fantastisk måde at knytte bånd til besætningen på,” sagde han.

Michael Crowley bidrog med rapportering fra Washington og Andrew Kramer, Alina Lobzina og Oleg Matsnev bidrog med rapportering fra Moskva.Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.