Pentagon-chefen beordrer briefing om Syriens luftangreb i 2019, der dræbte snesevis


WASHINGTON – Forsvarsminister Lloyd J. Austin III har beordret militærets øverste chef i Mellemøsten til at orientere ham om detaljerne om et amerikansk luftangreb i Syrien i 2019, der dræbte snesevis af kvinder og børn, sagde Pentagon mandag.

Pentagons øverste talsmand, John F. Kirby, sagde, at hr. Austin, der blev sekretær i år efter at Biden-administrationen tiltrådte, anmodede om briefingen efter at have læst en efterforskningsrapport offentliggjort i weekenden af ​​The New York Times beskriver strejken og påstande om, at topofficerer og civile embedsmænd forsøgte at skjule ofrene.

Gen. Kenneth F. McKenzie Jr., lederen af ​​militærets Centralkommando, som overvågede luftkrigen i Syrien, vil “orientere ham mere specifikt om det særlige luftangreb” og dets håndtering, fortalte Mr. Kirby til journalister.

Kirby ville ikke kommentere detaljerne i angrebet, et bombeangreb i Baghuz, Syrien, den 18. marts 2019, som var en del af det sidste slag mod Islamisk Stats krigere i det sidste skår af en engang vidtstrakt religiøs stat i Irak og Syrien. Det var en af ​​de største civile tabshændelser i den årelange krig mod ISIS, men var aldrig blevet offentligt anerkendt af det amerikanske militær.

“Jeg har ikke tænkt mig at genoptage en strejke, der fandt sted tilbage i marts 2019,” sagde hr. Kirby.

I stedet forsøgte han at forsvare det amerikanske militærs standarder og procedurer for at føre en moderne, præcisions-angrebskrig, der også lægger vægt på at mindske risikoen for civile.

“Intet militær i verden arbejder så hårdt som vi gør for at undgå civile ofre,” sagde hr. Kirby. ”Det betyder ikke, at vi ikke altid får det rigtigt. Det gør vi ikke. Vi arbejder hårdt for at undgå civil skade. Vi vil også gerne se på os selv.”

Times-undersøgelsen viste, at dødstallet fra angrebet næsten umiddelbart var tydeligt for militærembedsmænd. En juridisk embedsmand markerede bombningen som en mulig krigsforbrydelse, der krævede en undersøgelse. Men ved næsten hvert skridt foretog militæret træk, der skjulte det katastrofale angreb. Dødstallet blev nedtonet. Rapporter blev forsinket, renset og klassificeret. USA-ledede koalitionsstyrker satte eksplosionsstedet i bulldozer. Og toplederne fik ikke besked.

En indledende kampskadevurdering viste hurtigt, at antallet af døde var omkring 70.

Times-undersøgelsen fandt, at bombningen af ​​Air Force F-15-angrebsfly var blevet tilkaldt af en klassificeret amerikansk specialoperationsenhed, Task Force 9, som var ansvarlig for landoperationer i Syrien. Taskforcen opererede i en sådan hemmelighed, at den til tider ikke informerede engang sine egne militære partnere om sine handlinger. I tilfældet med Baghuz-bombningen havde luftkommandocentret på Al Udeid Air Base i Qatar ingen anelse om, at angrebet var på vej, sagde en officer, der gjorde tjeneste ved kommandocentret.

Forsvarsministeriets uafhængige generalinspektør indledte en undersøgelse, men rapporten, der indeholdt dens resultater, blev stoppet og frataget enhver omtale af strejken.

Mr. Kirby sagde dog, at to undersøgelser, der undersøgte civile ofre bestilt af Pentagon, var ved at afslutte og snart ville blive offentliggjort.

En undersøgelse, foretaget af RAND Corporation og startet under Trump-administrationen af ​​Pentagons politikkontor for særlige operationer, ser specifikt på civile tab forårsaget af militære operationer i Raqqa, Syrien, Islamisk Stats tidligere de facto hovedstad. Mr. Kirby sagde, at han ikke vidste, om luftangrebet i marts 2019 ville blive inkluderet i denne anmeldelse.

En anden undersøgelse, også af RAND og krævet af Kongressen som en del af et nyligt militærpolitisk lovforslag, ser på det bredere spørgsmål om civile tab i amerikanske militæroperationer verden over, sagde hr. Kirby.

“Vi er villige til at blive ved med at se på os selv med hensyn til civil skade, og til at gøre alt, hvad vi kan for at forsøge at afbøde det,” sagde han.

I sidste uge, efter at The Times sendte sine resultater til den amerikanske centralkommando, anerkendte kommandoen angrebet for første gang og sagde, at 80 mennesker blev dræbt, men at luftangrebet var berettiget. Den sagde, at tre bomber – en 500-pund og to 2.000-pund ammunition – dræbte 16 krigere og fire civile. Hvad angår de andre 60 dræbte mennesker, sagde erklæringen, at det ikke var klart, at de var civile, til dels fordi kvinder og børn i Islamisk Stat nogle gange greb til våben.

Menneskerettighedsforkæmpere udtrykte mandag harme over strejken og militærets håndtering af den og krævede, at Kongressen åbnede en uafhængig undersøgelse.

“Det er klart, at det amerikanske militær ikke vil rette op på det,” sagde Sarah Holewinski, Washington-direktøren for Human Rights Watch og en tidligere seniorrådgiver for menneskerettigheder til militærets fælles stab. »Pentagon har aldrig prioriteret civil skade. Nogensinde. Jeg er træt af den snak.”Kilde link