Da pandemien spredte sig, døde amerikanere af overdoser af stoffer i rekordhøje antal.


Amerikanere døde af overdoser af stoffer i rekordmange, da pandemien spredte sig over hele landet, rapporterede føderale forskere onsdag, resultatet af mistet adgang til behandling, stigende mentale sundhedsproblemer og bredere tilgængelighed af farligt potente nye gadestoffer.

I den 12-måneders periode, der sluttede i april, døde mere end 100.000 amerikanere af overdoser, en stigning på næsten 30 procent fra de 78.000 dødsfald i det foregående år, ifølge foreløbige tal fra National Center for Health Statistics. Tallet markerer første gang antallet af dødsfald ved overdosis i USA har oversteget 100.000 om året, mere end antallet af bilulykker og våben tilsammen. Overdosisdødsfald er mere end fordoblet siden 2015.

Selvom de seneste tal frem til september antyder, at stigningen i dødsfald kan være aftaget, signalerer den dystre tærskel ikke desto mindre en folkesundhedskrise, hvis omfang var både sløret af Covid-pandemien og fremskyndet af den, sagde eksperter.

“Det er tal, vi aldrig har set før,” sagde Dr. Nora Volkow, direktør for National Institute on Drug Abuse, om opgørelsen. Dødsfaldene har vidtrækkende konsekvenser, da de fleste af dem sker blandt mennesker i alderen 25 til 55 år i livets bedste alder, tilføjede hun.

“De efterlader venner, familie og børn, hvis de har børn, så der er en masse nedstrøms konsekvenser,” sagde Dr. Volkow. “Dette er en stor udfordring for vores samfund.”

Stigningen i dødsfald – langt de fleste forårsaget af syntetiske opioider – blev drevet af udbredt brug af fentanyl, et hurtigtvirkende lægemiddel, der er 100 gange stærkere end morfin. I stigende grad tilsættes fentanyl i det skjulte til andre ulovligt fremstillede lægemidler for at øge deres styrke.

Overdosisdødsfald relateret til brug af stimulanser som metamfetamin, kokain og naturlige og semisyntetiske opioider, såsom receptpligtig smertestillende medicin, steg også i løbet af 12-månedersperioden.

Fentanyls allestedsnærværende, kombineret med de unikke sociale forhold forårsaget af pandemien, har kombineret for at skabe en perfekt storm, sagde eksperter. Mens nogle stofbrugere opsøger fentanyl, sagde Dr. Volkow, andre “måske ikke have ønsket at tage det. Men det er det, der bliver solgt, og risikoen for overdosis er meget høj.”

Langt de fleste af disse dødsfald, omkring 70 procent, var blandt mænd mellem 25 og 54 år. Og mens opioidkrisen er blevet karakteriseret som en, der primært rammer hvide amerikanere, er et stigende antal sorte amerikanere også blevet ramt.Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *